ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА І ФОРМУВАННЯ ВИТРАТ В КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧИХ УСТАНОВАХ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА І ФОРМУВАННЯ ВИТРАТ В КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧИХ УСТАНОВАХ УКРАЇНИ

23.12.2020 13:42

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Гудима Аліна Анатоліївна, старший викладач кафедри обліку, оподаткування та економічної безпеки, Донбаська державна машинобудівна академія; Панфілов Ігор Олександрович, магістрант групи ОА-19-1зм, спеціальності 071 «Облік і оподаткування», Освітньо-професійна програма «Облік і аудит», Донбаська державна машинобудівна академія


Реформування пенітенціарної системи України, основна суть якого – приведення її у відповідність до європейських стандартів, вимагає узгодження юридичного, адміністративного, медико-санітарного та економічного аспектів в кримінально-виконавчих установах. В силу специфіки, пов'язаної з працею засуджених, підприємницька та інша діяльність, що дозволяє отримувати дохід, має ряд особливостей, характерних тільки для цієї категорії підприємств і визначених міжнародними правовими нормами та діючим кримінально-виконавчим законодавством України. 

Кримінально-виконавчі установи поділяються на кримінально-виконавчі установи відкритого типу (виправні центри) і кримінально-виконавчі установи закритого типу (виправні колонії).

Сучасний економічний стан даних установ характеризується незадовільністю складу і структури витрат, складністю ідентифікації витрат виробничої діяльності, невизначеністю змін фактичних бюджетних витрат. Саме тому підвищується роль політики управління витратами в кримінально-виконавчих установах.

Практика функціонування кримінально-виконавчих установ в Україні показує, що велика кількість даних установ здійснюють виробничу діяльність, результатами якої є:

- високий розмір витрат на 1 грн. товарної продукції ;

- недостатній розмір прибутку, необхідного для оновлення основних виробничих фондів та покращення умов працезайнятих засуджених;

- дефіцит ліквідних активів, необхідних для забезпечення своєчасності розрахунків з контрагентами.

Крім того, використання кримінально-виконавчими установами коштів, отриманих від виробничої діяльності, здійснюється відповідно до затверджених в установленому порядку кошторисів доходів і видатків, згідно з якими витрати не можуть перевищувати доходи. Отже, необхідно виробити нові якісні форми управління, зокрема управління виробничими витратами.

Виробнича діяльність кримінально-виконавчих установ характеризується значною питомою вагою збиткових підрозділів, які спеціалізуються на виробництві різних видів продукції, що пояснюється впливом наступних факторів:

- зношеність основних виробничих фондів (50-70 %)

- постійна нестача оборотних коштів

- неплатоспроможність дебіторів і інших контрагентів

- недостатня кваліфікація робітників з числа засуджених

Витрати переважно на залучення до праці засуджених вимагають зміни специфіки організації праці. У зв'язку з цим виникає необхідність відображення в системі обліку і бюджетної звітності (наприклад, в пояснювальній записці) специфічних витрат, пов'язаних з освоєнням засудженими нових професій, а в процесі проведення аудиту ефективності розробити критерії та показники, що характеризують обґрунтованість даних витрат: сума витрат на освоєння нових професій; частка засуджених, що освоїли нові професії, і т. д. Засуджені, як правило, позбавлені можливості вибирати сферу зайнятості, перебуваючи в місцях позбавлення волі. Крім того, протягом останніх років спостерігається зростання числа вступників до виправних установ засуджених, які не мають ніякої робітничої професії або спеціальності, ніколи раніше не працювали і не навчалися.

Основними джерелами резервів зниження виробничих витрат і собівартості продукції у кримінально-виконавчих установах є наступні.

1 Збільшення обсягів виробництва за рахунок більш повного використання виробничої потужності;

2 Скорочення витрат на виробництво за рахунок підвищення рівня продуктивності праці, економного використання сировини, матеріалів, електроенергії, палива, устаткування, скорочення непродуктивних витрат, виробничого браку і т. д.

3 Економія матеріалів, а значить, і виробничої собівартості продукції, яка можлива під впливом науково-технічних заходів в трьох формах: 

- зміна норми витрати матеріалу;

- заміна одного матеріалу іншим, більш ефективним;

- залучення до повторного обігу відходів матеріалів.

Для залучення інвестицій і реанімування виробництва в кримінально-виконавчих установах, відновлення і закупівлі сучасних виробничих потужностей необхідне проведення цілеспрямованої державної політики з питання надання пільгового режиму оподаткування та створення полегшених умов кредитування для діяльності підприємців, готових співпрацювати з даними установами. Цим шляхом повинні слідувати виробничі підрозділи кримінально-виконавчих установах, що мають виробничі потужності, що простоюють, невикористовувані виробничі приміщення і склади. 

Додаткова державна підтримка у формі надання пільг з оподаткування підприємців, які використовують ресурсну базу виправних установ, сприятиме зростанню трудозайнятості засуджених, залучення інвестицій в оборот виправних установ, можливості компенсації витрат на відновлення матеріально-технічної бази виробництва установ за рахунок коштів підприємців.

Література:

1. Кримінально-виконавчий кодекс України від 11.07.2003 № 1129-IV [Електронний ресурс] / Відомості Верховної Ради України. – Режим доступу : http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1129-15

2. Про Державну кримінально-виконавчу службу України : Закон України від 23.06.2005 № 2713-IV [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2713-15.

3. Про затвердження Порядку організації виробничої діяльності та залучення засуджених до суспільно корисної праці на підприємствах виправних центрів, виправних та виховних колоній Державної кримінально-виконавчої служби України : Наказ Міністерства юстиції України від 03.01.2013 № 26/5 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0068-13

4. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених : Закон України від 07.09.2016 № 1492-VIII [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1492-19 

5. Інструкція про умови праці та заробітну плату засуджених до обмеження волі або позбавлення волі : Наказ Міністерства юстиції України від 07.03.2013 № 396/5 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0387-13



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота