СУЧАСНІ ТРЕНДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНИХ ВЕНЧУРНИХ ФОНДІВ КИТАЮ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУЧАСНІ ТРЕНДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНИХ ВЕНЧУРНИХ ФОНДІВ КИТАЮ

06.04.2021 21:02

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Лагун Антоніна Іванівна, аспірант кафедри Міжнародного обліку та аудиту, Державний вищий навчальний заклад «Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана»


В останні роки спостерігається й значне збільшення середньої вартості угод венчурного фінансування у КНР, яка залучає їх утричі більше, ніж усі європейські країни разом узяті. Тільки у період 2013-2018 рр. вартісний обсяг китайських інвестицій у венчурний капітал Сполучених Штатів Америки збільшився з 2 до 20 млрд дол. США, а питома частка – з 3 до 17% його загального обсягу [1]. Своєю чергою, американські інвестори вклали у венчурний капітал Китаю у 2018 р. 53 млрд дол. США, тоді як у 2013 р. даний показник не перевищував 2 млрд [1].

Можемо констатувати, що стрімке нарощування капіталізації світового ринку корпоративного венчурного капіталу та розширення географічної карти його прикладення за межами держав світової тріади у першій половині 2000-х років збігається у часі із завершенням формування зрілої організаційно-економічної й інституційної моделі глобального фінансового ринку. Даний процес, як відомо, супроводжувався відчутним падінням норми рентабельності венчурних інвестиційних капіталовкладень американських компаній, здійснених на території США, а відтак – значним розширенням їх комерційних можливостей на венчурних ринках держав з емерджентними ринками. 

На неабияку увагу у даному контексті знову ж таки заслуговує КНР, де венчурній індустрії надається колосальна підтримка з боку держави у формі податкових і валютних пільг, заснування державних венчурних фондів, надання інноваційним стартапам можливостей засновувати мікрофонди, залучати боргове фінансування і використовувати механізми фінансового лізингу, а також всебічної державної підтримки розвитку локальних ринків ІРО. Причому, якщо ще десятиліття назад у венчурній індустрії Китаю домінували традиційно висококонкурентні східні регіони, то нині активними учасниками фінансованих венчурним капіталом інноваційних процесів стають також центральні і західні регіони цієї держави. Це свідчить насамперед про величезні масштаби діджиталізації економіки КНР, масове поширення мобільного інтернету, нівелювання міжрегіональних асиметрії у розвитку венчурної індустрії, динамічний розвиток у державі великих підприємницьких програм (у тому числі державного технологічного інкубатора та фонду посівних інвестицій), активне використання найбільшими технологічними компаніями своїх цифрових платформ для задоволення споживчих потреб китайського населення та їх перетворення на універсальні центри розваг, шопінгу і фінансів. 

Вважаємо, що це стало можливим насамперед завдяки не баченому дотепер «сплеску» у Китаї технологічних інновацій та переорієнтації венчурної індустрії виключно на ендогенні джерела нагромадження венчурного капіталу, що супроводжується активною розбудовою національних венчурних фондів й витісненням ними з території держави глобальних гравців венчурної індустрії. Так, найбільшими венчурними капіталістами у КНР є нині трійка компаній-лідерів – Baidu, Alibaba, Tencent. Їх відмітною рисою, на відміну від американських лідерів венчурного бізнесу групи FAMGA (Facebook, Apple, Microsoft, Google та Amazon) є орієнтація корпоративних стратегій на системну експансію й захоплення усіх структурних ланок інтернету. І хоч кожна компанія первинно мала свій унікальний і доволі вузький спеціалізаційний профіль (Baidu – пошукова система, Alibaba – глобальний торговельний майданчик, Tencent – месенджер), з стрімким зростанням попиту китайських споживачів на послуги інтернету і мобільних технологій дані корпорації суттєво диверсифікують свої бізнес-моделі, надаючи їм більш універсального характеру. 

Саме група BAT, досягнувши у 2019 р. загальної капіталізації на рівні 956,4 млрд дол. США, вже реалізували понад 920 угод венчурного інвестування у сфері транспорту і розбудови власних дочірніх компаній. А їх сукупні венчурні інвестиції лише у стартапи у сфері розробки безпілотних автомобілів, як показують дані досягають на сьогодні майже 14,5 млрд дол. США. Окрім цього, дана група не тільки керує левовою часткою венчурної індустрії КНР, контролюючи 19 з 71 китайських компаній-«однорогів», але й активно розширює на горизонтальному рівні свої платформи способом поглинання стартапів [2]. 

Наголосимо, що функціонування національних венчурних фондів Китаю у формі бізнес-партнерства дає змогу залучати до свого складу авторитетних зарубіжних фахівців з багаторічним досвідом роботи у венчурному бізнесі. А динамічний розвиток в останні роки венчурних фондів КНР, контрольованих іноземними фінансовими інститутами (Blackstone Group, IDG Capital, KPCB China, Sequoia Capital China та ін., забезпечує стрімку інтернаціоналізацію венчурної індустрії цієї держави та ефективну імплементацію у національну господарську практику найкращих західних бізнес-моделей корпоративного венчурингу з її виведенням на якісно вищий щабель розвитку. 

У такий спосіб відбувається активна монополізація китайської венчурної індустрії, наслідками якої стануть, на нашу думку, прискорена концентрація національного науково-дослідного й інноваційного ресурсу у приватномонополістичному секторі економіки, а відтак – підпорядкування венчурного капіталу всезагальному закону руху капітальних активів. Йдеться насамперед про дедалі більшу орієнтацію венчурних інвестицій на швидку віддачу вкладеного капіталу, інтенсифікацію процесу комерціалізації інновацій та якомога швидше одержання монопольних надприбутків. Закономірним результатом усіх зазначених процесів є формування у державі ефективної, з економічної точки зору, підприємницької екосистеми, учасники якої залучають значну частину глобального венчурного капіталу і реалізують масштабні інноваційні проекти по усьому світу [2].

Література:

1. Invention, Knowledge Transfer, and Innovation. Science and Engineering Indicators. URL: https://ncses.nsf.gov/pubs/nsb20204/innovation-indicators-united-states-and-other-major-economies#figureCtr945

2. PitchBook Analyst Note: Venture Capital in China. URL: https://pitchbook.com/news/reports/1q-2019-pitchbook-analyst-note-venture-capital-in-china



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота