БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК У МІЖНАРОДНИХ КОМПАНІЯХ В УМОВАХ ФІНАНСОВОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК У МІЖНАРОДНИХ КОМПАНІЯХ В УМОВАХ ФІНАНСОВОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ

24.05.2021 19:25

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Соболєв Володимир Михайлович, доктор економічних наук, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна; Соболєва Марія Володимирівна, кандидат економічних наук, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна


Поглиблення міжнародного співробітництва українських підприємств є сталою тенденцією останніх років, попри суттєві обмеження, породжені пандемією коронавірусу. У зв’язку з цим зростає значення ефективної облікової політики вітчизняних міжнародних компаній. Частково цей аспект знайшов відображення у відповідних джерелах, але, на нашу думку, недостатньо [1].

В рамках цієї політики посилюється значення належної організації руху фінансових потоків. Світова фінансизація економіки вносить сюди значні корективи. На відміну від більш ранніх періодів, коли у цілому фізичне відтворення основного капіталу було узгоджено з його фінансовим забезпеченням, глобалізація світових фінансових ринків уможливила розділення цих процесів і автономний рух фінансових потоків на шкоду нормальному відтворенню основного капталу у матеріально-речовій формі. Ця диспропорція достатньо сильно сформувалась в українській економіці.

Тому для прийняття ефективних управлінських рішень необхідно повніше враховувати саме ці аспекти облікової політики, причому з урахуванням національних відмінностей в практиці бухгалтерського обліку.  Ці відмінності можуть створити спотворену ефективність фірм, зареєстрованих у різних країнах. Наприклад, завдяки достатньо тісній узгодженості фінансової та податкової звітності німецьких та французьких фірм їхній прибуток виявляється заниженим. Японські фірми завдяки прискореній амортизації мають можливість створювати значні резерви коштів для майбутніх пенсійних зобов’язань.  

Так само набуває великого значення врахування відмінностей у національній практиці бухгалтерського обліку фінансової оренди, витрат на дослідження та розробки, обліку гудвілу тощо. Зокрема, голандські фірми мають великий діапазон застосування різних термінів амортизації гудвілу.

Але найбільші можливості, на нашу думку, надає використання національних відмінностей в практиці обліку фінансових інвестицій. Практика розкриття інформації корпораціями вважається найбільш успішною у США. Але саме те, що тут вимоги щодо розкриття є найбільш жорсткими, може стимулювати міжнародні компанії виходити за зовнішнім фінансуванням на фінансові ринки інших країн, де відповідні вимоги є менш суворими. Зокрема, німецька система бухгалтерського обліку дозволяє фірмам об'єднувати різні категорії витрат і створювати різноманітні резерви, що є набагато менш інформативним, а отже, і корисним, для потенційного іноземного кредитора.  Це має своєю потенційною загрозою втрати від фінансових інвестицій, зокрема, в акції відповідних компаній.

Одним із запобіжників щодо подібних ризиків може бути перехід на міжнародні стандарти бухгалтерського обліку, які є більш адекватними з позицій інтересів іноземних інвесторів та дозволяють вітчизняному менеджменту більш ефективно комунікувати з ними при вирішенні питань залучення коштів для розвитку міжнародної компанії.

Нарешті, досвід останніх років показав, що у світі посилюється боротьба з відмиванням фінансових коштів, отриманих злочинним шляхом. Тому при розробці стратегії залучення зовнішнього фінансування треба доволі прискіпливо підходити до відбору контрагентів та враховувати цей аспект попереднього аналізу доцільності укладання відповідних договорів, з урахуванням відомого негативного досвіду саме українського бізнесу.

Література:

1. Griffin Ricky W., Pustay Michael W. International Business. A Managerial Perspective. Eighth edition. London: Pearson Education Limited, 2015. P. 92-98.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота