ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ В ГОТЕЛЬНОМУ БІЗНЕСІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ В ГОТЕЛЬНОМУ БІЗНЕСІ

25.05.2021 20:12

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Тополенко Надія Михайлівна, кандидат наук із державного управління, доцент, Університет митної справи та фінансів; Пермінова Дарія Дмитрівна, студент, Університет митної справи та фінансів


Готельний бізнес є невід’ємною частиною туризму та подорожей людства, оскільки розміщення під час мандрування займає центральну позицію у комплексі туристичних послуг. Необхідно відзначити, що протягом 2020 року стан готельного бізнесу в Україні та в світі загалом значно погіршився через пандемію COVID-19, але в основному діяльність готелів продовжується, тому питання організації та ведення обліку в даній сфері не втратили своєї актуальності.

Готельною послугою називають дії або операції підприємства з розміщення споживача шляхом надання номера (місця) для тимчасового проживання в готелі, а також інша діяльність, пов’язана з розміщенням та тимчасовим проживанням [9].

Готельна послуга складається з основних та додаткових послуг, що надаються споживачу відповідно до категорії готелю.

До основних відносять послуги, ціна за які включена до ціни номера (місця) і надаються згідно із договором (наприклад, харчування, проживання);

До додаткових відносять послуги, що не належать до основних та замовляються додатково і, відповідно, сплачуються споживачем додатково.

Готелі та інші об’єкти, призначені для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання) поділяються на колективні та індивідуальні.

До колективних належать засоби розміщення загальною кількістю місць 30 або більше, в яких надають місце для ночівлі в кімнаті чи іншому приміщенні і за які справляється плата за встановленими цінами.  

До індивідуальних відносять житло, в якому за плату або безоплатно надається обмежена кількість місць менш, як 30. У таких засобах одиниці розміщення (кімнати, житло) повинні бути відокремлені одна від одної [7]. 

Водночас, готелям можуть бути встановлені такі категорії: “п’ять зірок”, “чотири зірки”, ”три зірки”, ”дві зірки” та “одна зірка” [8].

Іншим аналогічним об’єктам для тимчасового розміщення (проживання), до яких відносять мотелі, пансіонати, будинки відпочинку, туристичні бази, кемпінги, категорія встановлюється за рівнем обслуговування в них (перший, другий, третій, четвертий та, відповідно, п’ятий рівні).

Безпосередньо надання послуг з проживання постояльців ліцензуванню не підлягає. Однак готелі можуть проводити деякі види діяльності, на які потрібно придбавати ліцензію. Зокрема, це відноситься до операцій продажу алкоголю і тютюнових виробів, на які необхідно отримати ліцензію на роздрібну торгівлю [1].

Готелі під час розрахункових операцій в готівковій та (або) безготівковій формі під час надання послуг зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО), які мають бути включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, лише за додержанням певного порядку їх застосування [2].

Використання РРО, поєднаних із платіжними терміналами, дозволяє готелям розраховувати клієнтів за допомогою платіжних карток, оскільки операції знаття коштів з карток має бути зареєстровано через РРО.

Крім касового чека готелі зобов’язані видати на підтвердження наданих послуг Рахунок за формою №4-г. Форма застосовується при оформленні розрахунків із громадянами за основні та додаткові послуги, отримані у готелі.

Рахунок використовується при будь-якій формі обробки документа (електронній, ручній) та при будь – якому виді розрахунку (готівковому, безготівковому). Рахунок оформлюється на підставі пред’явленого паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, тому обов’язково в ньому зазначаються прізвище, ім’я, по-батькові фізичної особи. Рахунок виписується у двох примірниках. Перший примірник видається проживаючому, другий здається до бухгалтерії. Графа рахунку “Послуга” містить перелік основних і додаткових послуг готелю, наданих проживаючому за звітний період, та податків на вартість цих послуг.

Сума до сплати розраховується щодобово згідно із переліком фактично отриманих послуг разом із сумами ПДВ і готельного збору, та підсумок “всього до сплати”. У рахунку сума до сплати з ПДВ вписується в гривнях.

Господарські  операції обліковуються на рахунках бухгалтерського обліку згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій від 30.11.1999р. № 291 [3].

Завданням готелів є надання послуг, тому їхній облік – аналогічний обліку операцій з надання звичайних послуг. Отже, витрати необхідно формувати згідно норм П(С)БО 16 “Витрати” [5], а доходи – відповідно до вимог П(С)БО 15 “Доходи” [6].

Собівартість послуг, що надаються готелем, обліковуються на рахунку 23 “Виробництво”, за потреби – відкриваються аналітичні рахунки за кожним видом послуг. Наприклад, аналітичний рахунок 231 – собівартість послуг зберігання речей у камері схову, 232 – собівартість послуг прання речей, 233 – собівартість послуг прасування тощо.

Наприкінці звітного періоду витрати на собівартість, накопичені на рахунку 23 списуються на субрахунок 903 “Собівартість реалізованих робіт і послуг”. Інші витрати відображаються на рахунках 91 “Загальновиробничі витрати”, 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут”, 94 “Інші витрати операційної діяльності” (табл.1).

Дохід, пов’язаний з наданням послуг, визнається, виходячи зі ступеня завершеності операції з надання послуг на дату балансу, якщо може бути достовірно оцінений результат цієї операції [6].

Отже, в розрізі готельного бізнесу завершена операція – це звільнення номера клієнтом. Тому є підстави для відображення доходу від надання усіх послуг. Оскільки є готелі, що вважають ступенем завершеності добу, а отже ведуть “добовий” облік, то підприємство має зазначити порядок оцінки ступеня завершеності у Наказі про облікову політику.




Доходи, отримані від надання послуг клієнтам, обліковують на субрахунку 703 “Дохід від реалізації робіт і послуг”, до якого за необхідності розділити послуги за видами відкривають субрахунки другого порядку (табл.2).




До податків, які нараховуються за готельні послуги, відносять податок на прибуток, податок на додану вартість (далі – ПДВ) та, в залежності від географічного розташування готелю, туристичний збір.

Податок на прибуток виникає за правилом першої події, тобто після сплати послуг клієнтом або по завершенню надання послуг. 

Готельні послуги є об’єктом оподаткування та нарахування ПДВ, тому сума податку у розмірі 20% від бази оподаткування включається у ціну готельних послуг (основних та додаткових).

Туристичний збір сплачують ті підприємства готельного бізнесу, які розташовані на території курортних міст. Платником збору є особа, яка прибуває на територію адміністративно-територіальної одиниці та розміщується там тимчасово [4].

Ставка збору встановлюється рішенням ради відповідної адміністративно-територіальної одиниці у розмірі до 0,5 відсотка – для внутрішнього туризму та до 5 відсотків – для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.

Туристичний збір справляється адміністрацією, суми акумулюються на поточному рахунку готелю та перераховуються до місцевого бюджету.

Таким чином, бухгалтерський облік в готельному бізнесі ведеться згідно чинного законодавства України. Формування собівартості наданих послуг, накопичення цих сум на субрахунках до рахунку 23, подальше списання усіх витрат на рахунки 9 класу та накопичення доходів від надання послуг на субрахунку 703 здійснюється відповідно до загальних правил обліку послуг. Особливості є у первинних документах, які мають бути складені адміністрацією готелів. Окрім касового чеку, що підтверджує оплату, необхідно заповнити рахунок за формою № 4-г. Особливістю податкового обліку у готелях є туристичний збір, який сплачується відвідувачами. Збір є обов’язковим, але ставка та правила сплати встановлюються представниками відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

Література:

1. Закон України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального” від 19.12.95 р. № 482 – 95 ВР // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1995, № 46, ст. 345.

2. Закон України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” від 06.07.95 р. № 266/95 –ВР/ Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1995, № 28, ст.205.

3. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій від 30.11.1999 р. № 291. – zakon.rada.gov.ua

4. Податковий кодекс України від 02.12.2010р. № 2755 – VI / zakon.rada.gov.ua

5. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 “Доходи” від 29.11.1999 р. № 290 / zakon.rada.gov.ua

6. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 “Витрати” від 31.12.1999 р. № 318 / zakon.rada.gov.ua

7. Порядок надання послуг з тимчасового розміщення (проживання)від 15 березня 2006 р. № 297.

8. Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження порядку встановлення категорій готелям та іншим об’єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання)” від 29 липня 2009 р. № 803/ zakon.rada.gov.ua

9. Постанова Кабінету Міністрів України “Правила користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг” від16.03.2004 №19 / zakon.rada.gov.ua



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота