СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ

26.05.2021 20:47

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Машлій Галина Богданівна, кандидат економічних наук, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя; Галюк Марія Миколаївна, студентка, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя


Фінансовий ринок – це економічні відносини, що виникають між його учасниками в процесі формування попиту і пропозиції на фінансові послуги, що пов’язані з розподілом та перерозподілом фінансових активів, які знаходяться у власності економічних суб’єктів [1, c. 318].

Основою будь-якої фінансової системи виступає фінансовий ринок, який поєднує в собі ринок фінансових послуг, валютний і кредитний ринки, а також ринок цінних паперів (фондовий ринок). Фундаментом вітчизняної моделі фінансового ринку слугують Національний та комерційні банки країни. 

Сьогоднішній стан фінансового ринку України є нестабільним, він відзначається високим рівнем вилучення фінансових ресурсів та слабким розвитком фінансового посередництва. Військовий конфлікт на Сході держави, фінансова криза, зумовлена пандемією, різкі коливання курсів валют зумовлюють погіршення стану вітчизняного фінансового ринку. Результати попереднього року свідчать, що навіть країни з розвиненою банківською системою зазнали значних негативних наслідки у зв’язку з сучасними подіями. Несприятливою для розвитку фінансового ринку є стан фінансової культури та фінансової грамотності нашого суспільства, низька депозитна активність, високий рівень неповернення кредитів, що зумовлені недовірою до банківських установ та упередженим ставленням до нових інструментів та продуктів на ринку фінансових послуг.

Найбільш розвинутою та ефективною складовою фінансового ринку України, на теперішній час є комерційні банки та страхові компанії [3, с. 68]. Вони зумовлюють формування істотної частки фінансових ресурсів.

Проте банківська сфера на сьогоднішній день відзначається негативних впливом наступних факторів:

— політична та фінансова нестабільність; 

— зниження ліквідності банківських активів;

— зниження рівня довіри до банківської системи з боку населення; 

— значна залежність від валютної політики інших країн.

Певною мірою нестабільність фінансової системи в Україні пов’язана із недостатнім розвитком страхового ринку та ринку цінних паперів, а також орієнтованістю значної частини учасників фінансових ринків на отримання швидких прибутків, що, в свою чергу, зумовлено відсутністю належної довіри населення до фінансово-кредитних установ. Фінансовий ринок повинен стати одним з основних механізмів використання вільних ресурсів, забезпечувати розвиток економіки і формування надійних інструментів заощадження коштів для населення. Цього можна досягти шляхом: 

- стабілізації валютного ринку; 

- зниження та утримання рівня інфляції на прийнятному для розвитку економіки рівні (не більш як 10%);

- стабілізації роботи фінансового сектора; 

- зростання рівня довіри населення до інститутів фінансового ринку; 

- формування ефективної системи перерозподілу ресурсів з пріоритетним їх спрямуванням на реалізацію проектів економічного розвитку [2].

Список використаних джерел:

1. Татарин Н.Б., Борис О.М. Напрями вдосконалення державного регулювання на фінансовому ринку України [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://market-infr.od.ua/journals/2019/33_2019_ukr/48.pdf

2. Дешко А. П’ять кроків, які врятують фінансовий ринок України. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zn.ua/ukr/macrolevel/p-yat-krokiv-yaki-vryatuyut-finansoviy-rinok-ukrayini-_.html

3. Фінансовий ринок України: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку / Н. О. Шишпанова, А. О. Іванов // Modern economics. - 2017. - № 1. - С. 66-72.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота