ПРОЦЕДУРА ПРИЗНАЧЕННЯ ОСОБИ НА ПОСАДУ СУДДІ В США - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОЦЕДУРА ПРИЗНАЧЕННЯ ОСОБИ НА ПОСАДУ СУДДІ В США

23.06.2021 00:37

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Коваленко Інна Ігорівна, аспірантка Академії адвокатури України, помічник судді Верховного Суду


Сучасний світ можна охарактеризувати явною нестійкістю і постійними трансформаційними процесами. Вплив цих явищ спостерігається в різних сферах, зокрема, на рівні права, це відображається у постійній зміні і перетворенні інституцій, органів державної влади. У той же час, спостерігається існування «островів стабільності» – держав, в яких демократичні інститути існують століттями. До них належать, зокрема, Сполучені Штати Америки, в яких правова система встановлюється Конституцією 1787 року.

Надзвичайно цікавою з точки дослідження є судова система Сполучених Штатів Америки. Характерною особливістю судового устрою в США є відсутність єдиної, загальнонаціональної судової системи; існують організаційно відособлені, паралельні судові системи в кожному зі штатів і федеральна судова система. У державі функціонують паралельно єдина федеральна система судів і самостійні судові системи кожного з 50 штатів, округу Колумбія і чотирьох федеральних територій [1, с. 41]. Крім того, в Сполучених Штатах Америки чітко спостерігається система стримування і противаг, що суттєво впливає і на судову систему.

У контексті нашого дослідження неможливо проаналізувати усю судову систему Сполучених Штатів Америки, тому ми ставимо собі за мету розглянути процедуру призначення на посаду судді в Сполучених Штатах Америки, виділити її ключові і основоположні аспекти. Важливо наголосити, що в українському науковому полі відсутні комплексні дослідження цієї тематики.

Відповідно до розділу 2 Конституції Сполучених Штатів Америки, Президент США за порадою і погодженням Сенату США призначає на посади суддів Верховного суду та всіх інших посадових осіб (суддів інших судів –виділено автором Коваленко І.І.) [2].

Аналізуючи працю Леррі С. Берксон «Добір суддів у Сполучених Штатах Америки: спеціальна доповідь», можна виділити два основних методи відбору суддів: метод призначення і метод виборів. Із матеріалу дослідження випливає наступне: 33 штати і округ Колумбія використовують номінаційні комісії з добору, щоб допомогти губернатору у виборі суддів штату; 23 штати і округ Колумбія використовують комісії для здійснення постійного призначення судді;

10 інших використовують комісії тільки для тимчасового призначення;10 штатів використовують губернаторське чи законодавче призначення без застосування комісій з добору; 3 штати використовують метод губернаторського призначення (у двох штатах – за умови сенаторського призначення, в одному штаті – за підтвердження комісії з питань добору суддів); у 2 штатах суддів призначає законодавчий орган, в одному з них – за погодженням комісії з добору суддів; 8 штатів здійснюють добір усіх суддів методом партійного голосування; 7 штатів використовують партійне голосування для добору частини суддів; 13 штатів використовують непартійні голосування для добору всіх суддів; 8 штатів застосовують непартійні голосування як додатковий метод добору суддів; загалом метод голосування застосовують 32 штати.

Стосовно судів вищої інстанції: 22 штати використовують голосування за суддів; 9 використовують партійне голосування; 13 штатів використовують непартійне голосування; 23 штати і округ Колумбія застосовують метод призначення за допомогою комісії з добору суддів; у 3 штатах губернатор призначає суддів без комісії; у двох штатах судді призначаються законодавчим органом.

Суди апеляційної інстанції: 18 штатів використовують процедуру голосування; 7 штатів використовують партійне голосування; 11 штатів використовують непартійне голосування; 5 штатів використовують призначення суддів без застосування комісії; 17 штатів застосовують комісії з добору для допомоги губернатору в процедурі призначення суддів.

Суди першої інстанції: 10 штатів використовують партійне голосування;

18 татів використовують непартійне голосування; 14 штатів і округ Колумбія використовують комісії з добору суддів для допомоги губернатору; 2 штати використовують добір суддів губернатором; 2 штати покладають функції добору на законодавчий орган; 4 штати використовують поєднання різних методів;

в одному зі штатів в округах з більшим населенням застосовують призначення губернатором, в округах з меншим населенням – партійні вибори; в одному штаті більшість суддів вибираються партійним голосуванням, але в п’яти округах застосовуються комісії з добору суддів [3, с. 2–3].

Для належного розуміння процедур пропонуємо по черзі розглянути кожну з них: 

Партійне голосування – метод, при якому кандидати на посаду судді вносяться до виборчих бюлетенів із зазначенням їх політичних партій [4]. Підходи до проведення таких виборів в різних штатах різні, в залежності від округів і т. інш.

Непартійне голосування – метод, при якому проводиться декілька турів голосування; у виборчих бюлетенях не зазначається чи може не зазначатися партійна приналежність кандидата на посаду судді [5].

Використання комісії для допомоги губернатору у призначенні суддів полягає у застосуванні спеціального колективного органу (комісії або ради), який має свою процедуру відбору і здійснює процедурні аспекти призначення судді [6].

Метод законодавчих виборів являє собою процес відбору суддів, за яким законодавчий орган, а не губернатор або широка громадськість вибирає суддів. Судді Південної Кароліни та Вірджинії обираються публічним голосуванням загальних зборів кожного штату. У Південній Кароліні обидві палати асамблеї збираються для спільного голосування, тоді як палати асамблеї Вірджинії голосують окремо, надаючи суддівство кандидату, який отримує більшість голосів у кожній палаті.

Перш ніж асамблея проголосує за конкретного кандидата на посаду судді, він має бути схвалений державною комісією з висунення кандидатур або комісією з оцінки, роблячи систему дещо схожою на метод призначення за допомогою комісії [7].

Призначення губернатором — один із декількох загальних методів, що застосовуються в штатах по всій країні для відбору суддів. Існує три основних способи використання методу губернаторського призначення при відборі суддів: 1) обрати суддю на початковий термін; 2) обрати суддю для заміщення тимчасової або проміжної вакансії; 3) утримувати суддю для відбування додаткового терміну [8].

Процедура голосування або процедура виборів полягає у проведенні виборів, метою яких є встановити думку населення щодо призначення на посаду судді [9].

Загалом, можна сказати, що процедура призначення суддів у США є надзвичайно складною. У той же час, її багатоманітність спрямована на задоволення і ефективну реалізацію прав населення кожного окремого штату на справедливе правосуддя, обрання об’єктивних і чесних суддів. Крім того, демонстративною є стабільність таких процедур, оскільки їх підґрунтя закладене ще в 1787 році Конституцією США.

Література:

1. Порівняльне судове право. Навчальний посібник / за ред. І. Є. Марочкіна, Л. М. Москвич. Харків, Право, 2008. 112 с. URL: http:// library. nlu.edu. ua/POLN _TEXT/POSIBNIKI_2009/PorivnSudov2008.pdf 

2. Конституція Сполучених Штатів Америки від 1787 року з поправками. URL:  http://www.hist.msu.ru/ER/Etext/cnstUS.htm 

3. Larry C. Berkson. Judicial selection in the United States: a special report. URL: http://judicialselection.us/uploads/documents/Berkson_1196091951709.pdf 

4. Partisan election of judges. Ballotpedia: веб-сайт. URL: https:// ballotpedia. org/Partisan_election_of_judges 

5. Nonpartisan election of judges. Ballotpedia: веб-сайт. URL: https:// ballotpedia.org/Nonpartisan_election_of_judges 

6. The assisted appointment method of judicial selection. Ballotpedia: веб-сайт. URL: https://ballotpedia.org/Assisted_appointment_(judicial_selection) 

7. The legislative election method. Ballotpedia: веб-сайт. URL: https:// ballotpedia.org/Legislative_election_of_judges 

8. Gubernatorial appointment. Ballotpedia: веб-сайт. URL: https:// ballotpedia. org/Gubernatorial_appointment_of_judges 

9. A retention election. Ballotpedia: веб-сайт. URL: https:// ballotpedia. org/ Retention_election

________________ 

Науковий керівник: Коротун Олена Миколаївна, доктор юридичних наук, доцент, Академія адвокатури України



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота