АНАЛІЗ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ЗА УЗАГАЛЬНЮЮЧИМИ ПОКАЗНИКАМИ НА ПРИКЛАДІ ПАТ «ОДЕСБУДМАТЕРІАЛИ» - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АНАЛІЗ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ЗА УЗАГАЛЬНЮЮЧИМИ ПОКАЗНИКАМИ НА ПРИКЛАДІ ПАТ «ОДЕСБУДМАТЕРІАЛИ»

24.06.2021 20:30

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Касапова Інна Сергіївна, аспірант кафедри Бухгалтерського обліку і аудиту, Одеського національного економічного університету, викладач економічних дисциплін Одеського технічного коледжу Одеської національної академії харчових технологій


Основним завданням аналізу фінансової стійкості є оцінка величини і структури активів та пасивів підприємства.  

Узагальнюючим показником фінансової незалежності є надлишок або нестача джерел фінансування для формування запасів, який визначають як різницю між величиною джерел покриття та величиною запасів. Вартість запасів порівнюють послідовно з наявністю власного оборотного капіталу, довгостроковими зобов'язаннями та короткостроковими кредитами та позиками. [1] Відповідно до забезпеченості запасів, згаданими варіантами фінансування, розрізняють чотири типи фінансової стійкості.

1. Абсолютна стійкість – цей тип фінансової ситуації зустрічається рідко та вказує, що для забезпечення запасів достатньо власного оборотного капіталу, платоспроможність підприємства гарантовано: 

Запаси <Власний оборотний капітал + Короткострокові кредити банків

Цей тип фінансової стійкості характеризується тим, що всі запаси підприємства покриваються власними оборотними коштами, тобто підприємство не залежить від зовнішніх кредиторів. Така ситуація зустрічається дуже рідко. Її навряд чи можна розглядати як ідеальну, оскільки це означає, що керівництво компанії не бажає або не має можливості використовувати зовнішні джерела коштів для операційної діяльності. 

2. Нормальна стійкість – для забезпечення запасів залучають власний (постійний) капітал та короткострокові кредити та позики, платоспроможність гарантована: 

Запаси = Власний оборотний капітал + Короткострокові кредити банків

У цій ситуації підприємство використовує для покриття запасів, крім власних оборотних коштів також короткострокові залучені. З точки зору финансового менеджменту такий тип фінансування запасів є «нормальним». Нормальна фінансова стійкість є найбільш бажаною для підприємства.

3. Нестійкий, передкризовий (критичний) фінансовий стан – для забезпечення запасів крім власного оборотного капіталу та короткострокових кредитів і позик залучають джерела, які послабляють фінансову напругу (наприклад, кредиторську заборгованість), платоспроможність порушено, але є можливість її відновити за рахунок скорочення дебіторської заборгованості, прискорення оборотності запасів: 

Запаси ≤ (Власний оборотний капітал + Короткострокові кредити банків) +Джерела, які послаблюють фінансову напругу: кредиторська заборгованість

Він свідчить про такий стан, коли запасів і витрат більше, ніж нормальних джерел фінансування, тому підприємство змушено залучувати додаткові джерела фінансування. У цій ситуації існує можливість відновлення рівноваги за рахунок поповнення джерел власних коштів, скорочення дебіторської заборгованості, прискорення оборотності запасів.

4. Кризовий фінансовий стан – для забезпечення запасів, не вистачає зазначених джерел їх фінансування, підприємству загрожує банкрутство, поновлення запасів відбувається за рахунок коштів, які сформувалися за рахунок уповільнення оборотності кредиторської заборгованості. 

Запаси > (Власний оборотний капітал + Короткострокові кредити банків) +

+ Джерела, які послаблюють фінансову напругу: кредиторська заборгованість

Характеризується перевищенням запасів над нормальними джерелами фінансування за наявності в складі позикових коштів несплачених у строк кредитів та простроченої кредиторської й дебіторської заборгованості. Така ситуація свідчить про неспроможність підприємства розрахуватися за своїми зобов’язаннями. Вона стає причиною нестійкого фінансового стану в поточному періоді, що призводить до втрати фінансової рівноваги у довгостроковій перспективі. [2]  

Для більш повного розуміння проведемо аналіз фінансової стійкості за узагальнюючими показниками на прикладі ПАТ «Одесбудматеріали», за допомогою табл. 1. 




Дані розрахунків, яки наведені в табл. 1, показують, що фінансова ситуація на підприємстві є абсолютно стійкою, тому що власних оборотних коштів достатньо для покриття запасів, що позитивно характеризує діяльність підприємства. Але на протязі періоду, що досліджується підприємство не залучало зовнішні джерела фінансування.

Література:

1. Антонюк О.П. Економічний аналіз (практикум): [навч. посібник.] / Антонюк О.П., Ступницька Т.М., Купріна Н.М.. – Львів: Магнолія 2006, 2015. – 312 с.

2. Дєєва Н.М. Фінансовий аналіз: [навч. посібник] / Н.М. Дєєва, О.І. Дедіков. – К.: ЦУЛ, 2007. – 328 с. 

3. Форма №1 «Баланс (Звіт про фінансовий стан)» 

________________ 

Науковий керівник: Лоханова Наталія Олексіївна, профессор економічних наук, Одеський національний економічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота