РЕГУЛЮВАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ В СУЧАСНИХ РИНКОВИХ УМОВАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РЕГУЛЮВАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ В СУЧАСНИХ РИНКОВИХ УМОВАХ

26.06.2021 15:16

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Шишмарьов Дмитро, студент ІІІ курсу, Таращанського технічного та економіко-правового фахового коледжу


Сучасна система оплати праці не є ідеальною для забезпечення соціального захисту працюючих, незмінності та суворого дотримання встановлених соціальних норм та гарантій. Тому одним із головних завдань є не механічне перенесення чи копіювання моделі системи оплати праці західних країн, а удосконалення механізмів державного і договірного регулювання системи оплати праці, первинних методів, принципів, напрямів розвитку, які створюють умови для ефективного функціонування системи оплати праці в умовах ринкової економіки. 

Аналіз встановлення і регулювання середньостатистичної оплати праці в країнах Європейського Союзу вказує на те, що воно здійснюється в першу чергу на рівні держави, потім галузей, підприємств та ринку праці.

Об’єктом дослідження наукової роботи виступає законодавство України, зокрема та його частина, що регулює відносини оплати праці.

Предмет дослідження – особливості правового регулювання оплати праці в Україні.

Метою наукової роботи є дослідження особливостей правового регулювання оплати праці в Україні.

Мета роботи передбачає виконання таких завдань:

• визначити право працівника на оплату праці та його зміст;

• здійснити характеристику системи оплати праці та їх різновидів;

• дослідити напрямки вдосконалення правового регулювання оплати праці в Україні.

В умовах ринкової економіки заробітна плата - це елемент ринку праці, що складається в результаті взаємодії попиту на працю і її пропозиції і виражає ринкову вартість використання найманої праці. 

Як соціально - економічна категорія заробітна плата служить основним засобом задоволення особистих потреб працюючих, економічним важелем, що стимулює розвиток суспільного виробництва, зростання продуктивності праці, скорочення витрат на виробництво, засобом перерозподілу кадрів по галузях народного господарства.

Інтеграція України до європейського простору у всьому світі, підхід до перегляду трудових норм та організаційних механізмів та платіжної економіки та проблема оплати праці працівників, що спричинили кризу вимагають біль чіткого підходу до регулювання питань оплати праці. 

Цей процес передбачає появу нових та динамічних оновлень існуючих законів та нормативних актів на чолі з бухгалтерами. Отже, має місце бути постійний аналіз, систематизація та загалом інновації. Адже питання, пов’язані з прибутком працівників, зачіпають інтереси приватних осіб, компаній та нації в цілому.

Удосконалення регулюючих заходів у рамках реформування оплати праці в Україні створить можливість зрушень в існуючому механізмі організації оплати праці на підприємствах. Та найголовніше, у законодавстві України потрібно більш чітко розмежувати питання державного і договірного регулювання оплати праці за рівнями угод, а саме: підвищити статус регіональних угод як основної ланки державного регулювання оплати праці в країні та регулювання процесів на ринку робочої сили.

Література:

1. М.Д. Бойко, Трудове право – ЦУЛ, 2020

2. Дисертація Довбиш К.К. «Принципи правового регулювання оплати праці»

_________________

Науковий керівник: Бахмат Світлана Вікторівна, викладач юридичних дисциплін вищої категорії, Таращанського державного технічного та економіко-правового коледжу



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота