ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19 - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19

25.10.2021 23:52

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Щербина Ірина Станіславівна, студентка 3 курсу, спеціальність 072 «Фінанси, банківська справа та страхування», Київський національний торговельно-економічний університет


Пандемія, спричинена вірусом COVID-19, вплинула на економіку всього світу. Під час карантинних обмежень більшість підприємств відчули потребу в залученні додаткових коштів. Деякі не змогли втриматися «на плаву» та збанкрутували. Одним з головних джерел фінансування бізнесу є банківські кредити. Банківська система та підприємництва тісно взаємопов’язані. 

Банківська система впливає в цілому на економічний розвиток та, зокрема, на розвиток підприємств через фактори пропозиції, фактори попиту, фактори розподілу.

Зокрема банківська система впливає на економічний розвиток через фактори пропозиції, через надання коштів в кредит підприємствам, які використовують їх для збільшення величини виробничого потенціалу [1].

З іншого боку, банківська система впливає на економічний розвиток через чинники попиту. Через надання кредитів домогосподарствам та збільшення їх доходів за рахунок виплати відсотків по депозитам, і через це забезпечуючи можливість придбання більшого обсягу продукції, що створює умови для найбільш повного використання виробничого потенціалу [1].

Також банківська система впливає на економічний розвиток через чинники розподілу, адже, пропонуючи кошти на ринку кредитів, банки забезпечують раціональне використання грошових коштів. Підприємства беруть кошти для розвитку бізнесу, збільшення обсягу вироблених товарів чи наданих послуг або підвищення їх якості, безумовно, отриманий результат призводить до збільшення суспільної корисності [1].

Розвиток підприємства також впливає на розвиток банківської діяльності. Адже прибутковість підприємств свідчить про їх кредитоспроможність. А під час карантину багато підприємств стали не кредитоспроможними.

Тому за ініціативи Президента України та Прем’єр-Міністра України задля спрощення доступу мікро та малого бізнесу до банківського кредитування була створена державна кредитна програма «Доступні кредити 5-7-9%». Банками-партнерами програми стали: «ПриватБанк», «Альфа-Банк», «ОЩАДБАНК», «ПУМБ» та інші [2].

Станом на 16 серпня 2021 року з початку програми «Доступні кредити 5-7-9%» уповноважені банки видали 21 888 кредитів на загальну суму 57,6 млрд. грн. Із загальної суми 20,5 млрд. грн. були видані в якості рефінансування попередньо отриманих кредитів, 7 млрд. грн. підприємці отримали на інвестиційні цілі, а 30 млрд. грн. – у якості антикризових кредитів [3].

Під час суворих карантинних обмежень велика кількість клієнтів, зокрема представників бізнесу, віддали перевагу дистанційному обслуговуванню. Більшості банкам вдалося за короткий час розширити пропускну здатність власних digital-каналів і підвищити надійність online-сервісів для клієнтів. Різноманітні мобільні продукти почали набирати популярності серед населення. До прикладу, банк «ПУМБ» реалізував можливість відкриття online-рахунків для підприємців [4].

Ефективність співпраці банків та бізнесу можна прослідкувати шляхом співставлення темпів приросту ВВП та кредитів наданих суб'єктам господарювання. Динаміка обсягу ВВП та кредитів, наданих суб’єктам господарювання, наведена у табл. 1.

Таблиця 1

Динаміка обсягу ВВП та кредитів наданих суб’єктам господарювання у 2016 – 2020 рр. в Україні




Розраховано на основі [5, 6]

Як видно з табл. 1, темп приросту ВВП зменшується з кожним роком. Темп приросту кредитів наданих суб'єктам господарювання збільшився у 2018 році, але потім різко зменшився у 2019 році. Також бачимо, що питома вага кредитів у ВВП зменшується з кожним роком. 

Падіння темпу приросту ВВП – негативна тенденція, адже це означає, що падає темп приросту виробництва в країні.

Темп приросту кредитів наданих суб'єктам господарювання є від'ємним через те, що підприємства не є кредитоспроможними або ж вони обирають інші джерела фінансування своєї діяльності.

Таким чином, можна зробити висновки, що запроваджені карантинні обмеження впливають як на банківську систему, так і на підприємства. Банківська система постійно розвивається. Банки постійно вдосконалюють свої послуги, впроваджують нові технології для того, щоб заохотити бізнес та інших клієнтів скористатися ними та щоб не втратити існуючих клієнтів.

Література:

1. Орзул О.Ю. Теоретичні аспекти взаємозв'язку банківської системи та економічного розвитку. Ефективна економіка. 2016. № 12. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5352 (дата звернення: 10.10.2021).

2. Доступні кредити 5-7-9%. URL: https://5-7-9.gov.ua. (дата звернення: 06.10.2021).

3. Економічна правда. "Доступні кредити 5-7-9%": Обсяг позик сягнув 57,5 мільярдів. URL: https://www.epravda.com.ua/news/2021/08/16/676924/ (дата звернення: 13.10.2021).

4. Financial club. Що чекає на банківську систему в 2021 році. URL: https://finclub.net/ua/priama-mova/shcho-chekaye-na-bankivsku-systemu-v-2021-rotsi.html (дата звернення: 06.10.2021).

5. Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 07.10.2021).

6. Офіційний сайт Національного банку України. Статистика. Наглядова статистика. Дані наглядової статистики. URL: https://bank.gov.ua/ua/statistic/supervision-statist/data-supervision#1 (дата звернення: 07.10.2021).

________________

Науковий керівник: Гейдор Алла Петрівна, кандидат економічних наук, доцент, Київський національний торговельно-економічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота