МИТНИЙ КОНТРОЛЬ ТА ЙОГО ОРГАНІЗАЦІЯ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МИТНИЙ КОНТРОЛЬ ТА ЙОГО ОРГАНІЗАЦІЯ В УКРАЇНІ

27.10.2021 20:48

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Бєну Аліна В’ячеславівна, студентка групи ОПБ-19-1 3-го курсу, Навчально-науковий інститут економіки, оподаткування та митної справи Університету державної фіскальної служби України


Для того, щоб якісно забезпечити реалізацію державної митної політики та здійснювати митну справу в Україні митні органи повинні проводити ефективний митний контроль. У своїх працях проведення митного контролю досліджували такі вітчизняні вчені як А. Берзан, О. Грачов, М. Каленський, Є. Корнієнко, М. Разумея, Я. Прокопенко, О. Цибулько О. Федотов, Н. Єсипчук, Т. Єдинак, В. Єдинак та інші. Однак, на сучасному етапі цей напрям потребує додаткових досліджень.

Митний контроль виступає як сукупність заходів, які виконують митні органи у межах своєї компетенції з метою забезпечення дотримання норми митного законодавства, положень міжнародних договорів. Іншими словами, згідно Закону України «Про державний кордон України» митний контроль – це здійснення органами Державної митної служби України спеціальний дій, спрямованих на дотримання юридичними і фізичними особами митного законодавства України, міжнародних угод України та правил, які регулюють порядок ввезення, вивезення чи транзиту вантажів, транспортних засобів, валюти [2].

Суб'єктами митного контролю виступають органи Державної митної служби України, які реалізують державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями при застосуванні митного законодавства.

Згідно статті 318 Митного кодексу України митному контролю підлягають усі товари, транспортні засоби комерційного призначення, які переміщуються через митний кордон України [1]. Вони перебувають під митним контролем з початку і до завершення самого митного контролю відповідно до митного режиму та здійснюються цілодобово.

Митним законодавством виконуються особливі процедури митного контролю, які використовуються спеціально при здійсненні митного контролю, а також операції, які застосовуються для переміщуваних через митний кордон України товарів і транспортних засобів. До них відносяться: звільнення від окремих форм митного контролю, звільнення від митного огляду, спрощений митний контроль, митний контроль після пропуску товарів і транспортних засобів [3, с.78].

Отже, з усього, що було викладено вище можна дійти висновку, що процедура митного контролю полягає у проведенні контролю за дотриманням законності, повноти й достовірності відображення зовнішньоекономічних операцій у системі бухгалтерського обліку і звітності суб’єктів ЗЕД, правильності нарахування та своєчасності сплати митних податків і платежів що пов'язано з переміщенням через митний кордон України товарів та транспортних засобів комерційного призначення.

Література:

1. Митний кодекс України : чинне законод. із змін. та допов. станом на 5 січня 2015 р.(офіц.текст). К.: Вид. дім «ПАЛИВОДА А. В.»  2015. 368 с. 

2. Про державний кордон України: Закон України від 04.11.1991 №1777-XII Дата оновлення: 05.08.2021. URL:http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1777-12  (дата звернення: 26.10.2021). 

3. Базилюк І.О. Форми та методи експортного контролю. Митна справа №1(79), 2012. С.74-81. 

________________ 

Науковий керівник: Сластьоненко Оксана Олександрівна, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник, доцент, доцент кафедри фінансового права Університету державної фіскальної служби України



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота