ПІДСТАВИ ВИНИКНЕННЯ, ПЕРЕХОДУ Й ПРИПИНЕННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА ВІДХОДИ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПІДСТАВИ ВИНИКНЕННЯ, ПЕРЕХОДУ Й ПРИПИНЕННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА ВІДХОДИ В УКРАЇНІ

27.10.2021 21:12

[Секція 6. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право]

Автор: Липовенко Едуард Віталійович, студент ІV курсу, Таращанського технічного та економіко-правового фахового коледжу


Суб’єкти права власності розпоряджаються, користуються і володіють, відходами в межах, визначених законом. Перехід права власності на відходи від однієї особи до іншої регулюється законом [1]. Враховуючи те, що спеціального нормативно-правового акту, який би регулював відносини із реалізації права власності на відходи в Україні, немає, можна прийти до висновку, що регулювання відносин власності на відходи в Україні здійснюється, перш за все, ЦКУ. Особи набувають право власності з незаборонених законом підставах, зокрема із правочинів. У разі якщо інше прямо не передбачається законодавством, а також не встановлено на підставі рішення суду, вважається що особа набула право власності правомірно. Відходи можуть перебувати у приватній, державній та комунальній власності, тобто право власності на відходи може виникати як у фізичних та юридичних осіб, так і держави або територіальної громади [1]. Згідно із ст. 1 закону «Про відходи» виробником відходів є як фізична, так і юридична особа, в результаті діяльності якої утворюються відходи. Право власності на відходи може переходити від однієї особи до іншої в порядку, передбаченому законом [1]. Основними підставами виникнення права власності на відходи у фізичних та юридичних осіб є: а) утворення відходів в результаті здійснення самостійно господарської діяльності; б) утворення відходів в результаті виконання робіт підрядником з матеріалів замовника; в) набуття права власності на відходи на підставі правочину; г) приватизація державного або комунального майна; ґ) перехід права власності на відходи від однієї юридичної особи до іншої в результаті реорганізації [2, ст. 39].

Основними підставами виникнення права власності на відходи у територіальної громади є: а) утворення відходів на об`єктах комунальної власності; б) визнання відходів безхазяйними та передання їх у комунальну власність; в) набуття права власності на відходи на підставі правочину. 

Основними підставами виникнення права власності на відходи у держави є: а) утворення відходів на об’єктах державної власності; б) визнання відходів безхазяйними та передання їх у державну власність; в) набуття права власності на відходи на підставі правочину. 

Основними підставами припинення права власності у фізичних та юридичних осіб є: а) знищення відходів; б) відчуження власником на підставі правочину; в) утилізація; г) видалення; ґ) конфіскація; д) смерть фізичної особи або припинення (реорганізація) юридичної особи [2, ст. 44-49].

Основними підставами припинення права власності у територіальної громади є: а) знищення відходів; б) відчуження власником на підставі правочину; в) утилізація; г) видалення (всі операції, що віднесені до видалення відходів); ґ) приватизація комунального майна. 

Основними підставами припинення права власності у держави є: а) знищення відходів; б) відчуження власником на підставі правочину; в) утилізація; г) видалення (всі операції, що віднесені до видалення відходів); ґ) приватизація державного майна [2, ст. 49-55].

Правовстановлюючими документами на відходи можуть бути: договори (купівлі-продажу, міни, дарування тощо); свідоцтво про право на спадщину; рішення суду; передавальний акт, розподільчий баланс; статут юридичної особи в комплексі із рішенням уповноваженого органу юридичної особи про внесення відходів до статутного капіталу юридичної особи. 

Література:

1. Закон України « Про відходи» від 05.03.1998 № 187/98-ВР

2. Цалін Р.В. Особливості правового статусу власника відходів в Україні : дисертація / Харків, 2018

________________ 

Науковий керівник: Голобородько Наталія Володимирівна, викладач юридичних дисциплін першої категорії, Таращанського технічного та економіко-правового фахового коледжу



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота