ВИКОНАННЯ УКРАЇНОЮ ПОЗИТИВНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ЗА СТ. 3 КОНВЕНЦІЇ 1950 р. ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ COVID-19: ПОСТАНОВКА ПИТАННЯ ЩОДО ПІДСТАВ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ (ЧАСТИНА 2) - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВИКОНАННЯ УКРАЇНОЮ ПОЗИТИВНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ЗА СТ. 3 КОНВЕНЦІЇ 1950 р. ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ COVID-19: ПОСТАНОВКА ПИТАННЯ ЩОДО ПІДСТАВ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ (ЧАСТИНА 2)

23.11.2021 20:57

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Таволжанська Юлія Сергіївна, кандидат юридичних наук, асистент кафедри кримінального права № 1 Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого


Дотепер ВООЗ фіксує нові хвилі поширення Covid-19 на всіх континентах. Боротьба із цим вірусом залишається актуальною і для України. Тож питання виконання нашою державою позитивних зобов’язань за ст. 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (далі – Конвенція) не втрачає своєї значущості. У попередній роботі в ракурсі ст. 3 Конвенції ми проаналізували ситуацію, пов’язану із лікуванням «першого хворого» на Covid-19 в Україні, приділили увагу повідомленням ЗМІ щодо стану закладів охорони здоров’я на початок пандемії, розглянули окремі випадки невиконання медиками своїх професійних обов’язків в перші місяці поширення згаданого вірусу на території України [2]. При цьому невивченими залишились деякі інші кейси, які стосуються все того ж початкового періоду поширення Covid-19 в Україні. Зважаючи на важливість повного розгляду заявленої проблематики, у межах цих тез поставимо питання щодо виконання Україною позитивних зобов’язань за ст. 3 Конвенції при: а) евакуації громадян України з Китайської Народної Республіки (далі – КНР) із наступною їх обсервацією в медичному центрі «Нові Санжари» Національної Гвардії України; б) госпіталізації жінки, чоловік якої став «першим хворим» на Covid-19 в Україні.

По першій із цих ситуацій зазначимо, що управлінське рішення щодо розміщення евакуйованих саме в медичному закладі «Нові Санжари» було сприйнято місцевими жителями, без перебільшення, бурхливо. Ними було заблоковано рух автобусів з евакуйованими, а на проїзній частині палився вогонь. До того ж мешканці Нових Санжар кидали каміння в автобуси, які перевозили евакуйованих [3]. Чи не зазнали при цьому громадяни, які поверталися на Батьківщину, страждань? Чи не применшували вони в той момент цінність свого життя й здоров’я і чи не задавалися питанням стосовно того, чи мають вони моральне право знаходитися в Нових Санжарах, а можливо, і в Україні? Наскільки захищеними вони почували себе в умовах відкритої агресії місцевих жителів? Чи не відчували вони себе приниженими внаслідок того, що виступають учасниками згаданих подій? Того часу Україна допустила ситуацію, за якої мешканці Нових Санжар мали лише те уявлення про Covid-19, яке було сформовано засобами масової інформації (вірус страшний і він масово вбиває людей). Держава не провела роз’яснювальну роботу із місцевим населенням. Замість того без попередження шляхом прояву волі направила евакуйованих на обсервацію до медичного центру, що знаходився поблизу домівок мешканців Нових Санжар. Ураховуючи це, чи вжила Україна заходи, необхідні та достатні для запобігання тієї гострої ситуації, що мала місце в Нових Санжарах при евакуації громадян України із КНР? За наведених обставин, чи виконала держава свої позитивні зобов’язання за ст. 3 Конвенції?

Щодо другого кейсу зауважимо, що госпіталізація жінки, чоловік якої став «першим хворим» на Covid-19 в Україні, проходила теж доволі емоційно. Мешканці будинку, в якому проживало подружжя, не стримували розпачу, добивалися примусового направлення жінки до закладів охорони здоров’я. Натиском і панікою сусіди домоглися свого [1]. 

Чи виконала Україна вимоги ст. 3 Конвенції в цій ситуації? – за обставин, коли: а) за відсутності підстав для госпіталізації (перебування в країні, в якій оголошено карантин, або контакт із хворим на Covid-19 і наявність симптоматики захворювання) жінка вимушено прийняла рішення провести обсервацію в медичному закладі, а не вдома. І все це задля того, щоб убезпечити спокій сусідів (тобто фактично гострота ситуації нейтралізувалася не державою, а тим, кого держава мала б захищати в цій ситуації); б) жінка зазнала більш ніж дискомфорт під час госпіталізації, супроводжуваної галасом сусідів; в) зрештою подружжя повернулося до будинку, мешканцям якого так і не роз’яснили недопустимість їх поведінки (яких переживань зазнає особа, яка, будучи приниженою, має і надалі переносити безпідставно вороже або «переможне» ставлення до себе з боку сусідів?).

Як і у попередній нашій роботі [2] у межах цих тез ми лише ставимо критичні питання щодо виконання Україною позитивних зобов’язань за ст. 3 Конвенції. Проте, ймовірно, риторика видає наш настрій. Заради справедливості вкажемо, що дотепер нашою державою вжито багато заходів для ефективної протидії Covid-19. Однак це не нівелює тих промахів, які допущено Україною в перші місяці боротьби із названим вірусом.

Література:

1. «Коли тобі кажуть: у тебе – коронавірус». Розповідь першого українця, який одужав. URL: https://www.bbc.com/ukrainian/features-51991381 (дата звернення 19.11.2021).

2. Таволжанська Ю. С. Виконання Україною позитивних зобов’язань за ст. 3 Конвенції 1950 р. під час пандемії COVID-19: постановка питання щодо підстав кримінальної відповідальності / Ю. С. Таволжанська, Я. О. Бурхович, А. В. Пекарчук. // Журнал східноєвропейського права. – 2020. – №76. – С. 91–100.

3. Эвакуация украинцев из Уханя. Секретарь СНБО вылетел до Новых Санжар. URL: https://tsn.ua/ru/ukrayina/evakuaciya-ukraincev-iz-uhanya-sekretar-snbo-vyletel-do-novyh-sanzhar-1495938.html (дата звернення 19.11.2021).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота