ОБЛІК КРЕДИТІВ У ПРОЦЕСІ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОБЛІК КРЕДИТІВ У ПРОЦЕСІ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА

24.11.2021 18:14

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Чучкевич Дарина Юріївна, студентка 3 курсу, Київський національний університет технологій та дизайну


Необхідність у кредитах часто виникає у процесі діяльності підприємства. Цей процес передбачає правильність оформлення кредитів та ефективності їх використання. З метою формування методики обліку зобов’язань за банківськими кредитами, варто зосередити увагу на сутності кредиту як джерела зобов’язання підприємства, адже це питання є дуже актуальним в умовах сьогодення.

Кредит – кошти та матеріальні активи, надані кредитором для використання позичальником на певний строк та за процентною ставкою. Він поділяється на фінансові, товарні та позикові кредити, які засвідчують кредитні відносини. 

Основним законодавчо-нормативним актом з регулювання організації та ведення бухгалтерського облiку i складання фiнансової звiтностi, зокрема, зобов’язань перед банком, є Закон України «Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi» [1].

Надання повної та правдивої інформації користувачам про стан та погашення кредитних зобов’язань є метою ведення обліку і складання звітності стосовно зобов’язань перед банком.

Облік кредитів передбачає виконання таких завдань:

• забезпечення наявності документів для проведення процедури оформлення кредитів;

• правильність нарахування та відображення щомісячних відсотків

• дотримання правил щодо оцінювання та оформлення застави в процесі отримання кредиту;

• використання отриманих кредитних коштів за цільовим призначенням;

• правильність віднесення на рахунки обліку сплачених відсотків за користування кредитом та за простроченими кредитами;

• обґрунтованість віднесення відсотків за користування кредитами до собівартості продукції (робіт, послуг) залежно від джерела отримання кредиту, а також суми відсотків [2]

Бухгалтерський облік банківських кредитів представлений в декілька етапів: визнання кредитів, яке охоплює визначення економічної сутності, значення кредиту та його оцінка; визначення форм та видів кредитів на основі їхньої класифікації; відображення операцій з кредитування на рахунках бухгалтерського обліку підприємства; розкриття у фінансовій звітності інформації про здійснення кредитних операцій. 

Облік основної суми боргу, облік суми одержаного кредиту та облік процентів, що нараховуються за користування кредитом є складовими методики обліку отриманих кредитів. 

Одержання кредиту відображається в бухгалтерському обліку на підставі кредитного договору та виписок із банку. Використання кредитних коштів, перерахування банку відсотків від основної суми боргу здійснюється за платіжними дорученнями, які підтверджуються виписками банків. Нарахування відсотків оформлюється розрахунком бухгалтерії [3].

Поворотність, терміновість, платність, забезпеченість та цільове призначення коштів є обов’язковими принципами процесу кредитування підприємств.

Отже, облік кредитів має забезпечити своєчасне та правильне складання оформлення і подання документів банку, що є необхідними для отримання кредитів. 

Також необхідно зазначити про те, що облік кредитів здійснює контроль за цільовим та раціональним використанням отриманих коштів і відповідає за своєчасність погашення кредиту та нарахованих відсотків. 

Література:

1. Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні: Закон України (зі змінами і доповненнями) / Офіційний сайт Верховної Ради України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua

2. Чебан Ю.Ю. Облік зобов’язань перед банком: законодавчо-нормативні аспекти та напрями удосконалення підприємства  - 2015

3. Несторенко М. В. Облік і аналіз кредитних операцій / Несторенко М. В., Андросова О. Ф. // Економічний простір. – 2019. – № 23/2. 

_________________________

Науковий керівник: Бунда О.М., кандидат економічних наук, доцент, Київський національний університет технологій та дизайну, Кафедра цифровізації та бізнес-консалтингу



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота