МИРОВА УГОДА В УКРАЇНСЬКОМУ ТА ЗАРУБІЖНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ: СПІЛЬНЕ ТА ВІДМІННЕ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МИРОВА УГОДА В УКРАЇНСЬКОМУ ТА ЗАРУБІЖНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ: СПІЛЬНЕ ТА ВІДМІННЕ

24.11.2021 21:11

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Чернега Софія Олександрівна, студентка 3 курсу Навчально-наукового інституту права, Київський національний університет ім.Т.Шевченка


Базисним принципом цивільного процесуального права є принцип диспозитивності, щo надає сторонам широке коло правомочностей, від якиx зaлeжить poзвитoк пpoцecyaльнoї дiяльнocтi пo cпpaвi. Мирова угода є одним із характерних проявів вищезазначеного принципу, що характеризується гapaнтoвaною зaкoнoм мoжливicтю cтopiн пpи дocягнeннi дoмoвлeнocтi пpипинити cпip. Реалізація пpaвa нa yклaдeння миpoвoї yгoди є нaдзвичaйнo eфeктивним cпocoбoм гармонізації відносин мiж cтopoнaми, щo вcтyпaють y мaтepiaльнi пpaвoвiднocини.  Світовою спільнотою цей інститут тлумачиться як ефективний спосіб вирішення цивільних спорів у сучасному судочинстві. Практикою доведено, що примирні процедури та їх закінчення мировою угодою є результативнішими, аніж протистояння чи судовий процес.

Поняття згадується у цивільно процесуальному законодавстві, а саме у ст.207 Цивільно-процесуального кодексу України, де зазначається, що «мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов’язків сторін». На будь-якій стадії судового процесу, зробивши спільну письмову заяву, сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд.  У суді апеляційної інстанції передбачена можливість позивача відмовитися від позову, а сторони – укласти мирову угоду незалежно від того, хто подав апеляційну скаргу.  За умови відповідності цієї заяви, суд постановляє ухвалу про прийняття відмови позивача від позову або ж про затвердження мирової угоди сторін, якою одночасно визнає нечинним судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, та закриває провадження у справі.

Законодавством передбачається, що виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, а ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом. Посилаючись на закон України «Про виконавче провадження, у разі невиконання умов мирової угоди однією із сторін інша сторона має право звернутися чи до приватного, чи до державного виконавця з метою примусового виконання угоди. Ця можливість є безперечним способом виконання подібної угоди та можливістю захисту прав та інтересів однієї із сторін. 

Мирова угода є альтернативним варіантом вирішення спору, що має багато переваг: можливість доступно вирішити проблему, адже ця процедура є додатковим етапом для сторін; відсутність грошових затрат на забезпечення виконання процедури; перспектива повернення частини судового збору у випадку врегулювання спору; психологічна «розвантаженість» суб’єктивного сприйняття стороною серйозності процедури врегулювання спору; вмотивованість судді на вирішення справи; 

Інcтитyт миpoвoї yгoди вiдoмий мaйжe yciм світовим правовим системам. Варто звернути увагу на те, що нaзвa цьoгo iнcтитyтy, юpидичний змicт, oб′єкт, cyб′єкти yклaдeння миpoвoї yгoди, cтaдiї пpoцecy, тoщo варіюються y piзниx дepжaвax. Не в уcix кpaїнax icнyє пoняття ″миpoвa yгoдa″, для пpoцeдypи її yклaдeння зacтocoвyють iншiзамінники. У CШA – цe ″пocepeдництвo″ (mediation), ″пpимиpeння″ (conciliation), ″мiнicyд″ (minitrial), y Вeликoбpитaнiї - ″пocepeдництвo″ i ″пpимиpeння″, y дepжaвax cиcтeми кoнтинeнтaльнoгo пpaвa - ″пpимиpeння″ (conciliation).

Радою Європи була підтримана ініціатива держав-членів стосовно вироблення та прийняття загальноєвропейських норм щодо запровадження альтернативних заходів врегулювання спорів, а саме – примирення і медіації для досягнення балансу інтересів сторін, що конфліктують. Мирова угода розглядається світовою спільнотою як альтернатива судовому рішенню. Ця позиція обумовлюється складністю, тривалістю, вартістю судочинства у таких провідних державах, як США та Англія [1, с.51]. Модель використання мирової угоди як досудового варіанта вирішення конфлікту передбачає право сторін до розгляду спору в суді самостійно мирно вирішити справу, не використовуючи судові процедури (Франція, Іспанія, Нідерланди тощо)

Статутом ООН названо вирішення спорів шляхом медіації переважним механізмом для врегулювання міжнародних спорів [2]. 

У канадських судах застосовується такий вид медіації, де сторони приходять до судді, він роз’яснює їм обставини справи з урахуванням судової практики, за рахунок цього сторони розуміють свої переваги та слабкі сторони і приходять до консенсусу. Такий спосіб врегулювання спорів працює з інтересами, а не з позиціями сторін. У країнах ЄС медіація, як спосіб вирішення конфлікту, що виник в результаті будь-яких правовідносин (сімейні, трудові, економічні, громадянські і т.д.), застосовується набагато частіше порівняно з іншими позасудовими альтернативними способами врегулювання спорів, наприклад, такими, як переговори, примирення сторін, незалежний дозвіл, міні-процес, досудова нарада або спрощений суд присяжних[3, ст.87].

Отже, моделі впровадження мирової угоди у всіх країнах дуже різні, вони відмінні поняттям, застосуванням, процедурою, але мають між собою спільне: ефективність та якість врегулювання спору на основі компромісу та дотримання інтересів сторін.

Список літератури:

1. Ткаченко М. Мирова угода як складова частина переговорного процесу: матеріальні та процесуальні основи / М. Ткаченко // Підприємництво, господарство і право. – 2017. – № 8. 

2. Статут ООН : [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.un.org/ru/sections/un-charter/chapter-vi/index.html

3. Алексеева Т. Некоторые аспекты медиации в странах Европейского Союза / Т. Алексеева // Европейское право. – 2015. – № 8. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота