ОБҐРУНТУВАННЯ СУТНОСТІ ПОНЯТТЯ «ПОДАТКОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПІДПРИЄМСТВА» - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОБҐРУНТУВАННЯ СУТНОСТІ ПОНЯТТЯ «ПОДАТКОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПІДПРИЄМСТВА»

25.11.2021 11:41

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Бобейко Богдан Русланович, здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти, Центральноукраїнський національний технічний університет,м. Кропивницький, Україна; Магопець Михайло Сергійович, здобувач першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, Центральноукраїнський національний технічний університет, м. Кропивницький, Україна


Вивчення науково-практичних підходів до трактування сутності категорії «податковий потенціал» у вітчизняній та закордонній науковій літературі засвідчує, що дана економічна категорія застосовується у контексті понять «податковий потенціал країни», «податковий потенціал регіону» та «податковий потенціал підприємства (установи, організації)». Незважаючи на такий  широкий підхід до розуміння сутності досліджуваної категорії, допоки немає єдиної, чітко сформованої точки зору з приводу тлумачення цього поняття. 

У світовій практиці під податковим потенціалом «tax capacity» прийнято розуміти потенційний бюджетний доход на душу населення, який може бути отриманий органами влади за відповідний фінансовий рік, за умови застосування єдиних на всій території країни правил та підходів щодо оподаткування [1].

Найбільш розповсюдженим є трактування податкового потенціалу як економічної категорії, яка відображає максимальний обсяг податкових надходжень, який може бути залучено до бюджетів різних рівнів на певній території в умовах діючої податкової системи, з урахуванням можливостей платників податків відповідної території виконувати свої фіскальні зобов’язання [2; 3; 4; 5]. Дане визначення характеризує податковий потенціал на макроекономічному рівні.

Більшість науковців, розглядаючи сутність податкового потенціалу, здебільшого виходять із пріоритетів фіскального підходу, а саме характеризуючи його як: сукупність податкових баз [3]; суму податкових потенціалів державного і місцевого бюджетів [2]; сукупність оподатковуваних ресурсів, здатних забезпечувати надходження доходів до бюджетів різних рівнів [4].

Виходячи з вище означеного, можемо сказати, що податковий потенціал держави в цілому, та окремого регіону, зокрема, формується через призму складових податкового потенціалу суб’єктів підприємницької діяльності (підприємств, установ, організацій), які здійснюють свою діяльність в межах відповідної території та податкового потенціалу населення - фізичних осіб, які отримують доходи, що згідно чинного податкового законодавства підлягають оподаткуванню. 

Отже, пріоритетними повинні бути дослідження, спрямовані на визначення природи, сутності та оцінки податкового потенціалу суб’єктів підприємницької діяльності (підприємств, установ, організацій).

Слід зазначити, що податковий потенціал суб’єктів підприємницької діяльності (підприємств, установ, організацій) здебільшого ототожнюють з їх податковим навантаженням [4], та визначають як співвідношення сукупності податкових платежів й доданої вартості, створеної в процесі виробництва. У цьому випадку податковий потенціал підприємства розглядається як результат реалізації податкових взаємовідносин підприємства з державою. 

Зустрічаються підходи згідно яких зарубіжний термін «tax capacity» та його дослівний переклад «податкоспроможність» вважають прототипом поняття податковий потенціал на рівні суб’єкта підприємницької діяльності, хоча податкоспроможність означає здатність сплатити всі податкові платежі у визначені терміни та в обсягах, які визначаються відповідно до чинного податкового законодавства, виходячи із особливостей провадження підприємницької діяльності. На нашу думку, «податкоспроможність» є більш вузьким поняттям ніж податковий потенціал, так як не відображає реальної величини ресурсів, які являються основою для визначення бази оподаткування.

Досліджуючи наявні наукові підходи щодо розуміння сутності поняття «податковий потенціал підприємства», слід вказати на те, що вони зводяться до характеристик можливостей окремого суб’єкта господарювання генерувати достатні суми податків у наступних періодах, акцентуючи увагу на перспективному характері цього показника. Так, Каламбет С. В. зазначає: «… під податковим потенціалом розуміється сукупність статичних та динамічних складових забезпечення сталого функціонування і розвитку підприємства» [6]. Фесенко В. В. і Тищенко А. О. податковий потенціал підприємства трактують як прогнозовану суму податків, яка підлягає сплаті від окремого суб’єкта господарювання – платника податків, і розрахована на основі фактично досягнутих показників діяльності [7]. 

На нашу думку, сутність податкового потенціалу підприємства можна визначити як сукупний обсяг реальної величини ресурсів, які формують цільову величину бази оподаткування в розрізі сплачуваних підприємством податкових платежів та якого має дотримуватися підприємство з метою створення доданої вартості.

Література:

1. Le, Tuan Minh; Moreno-Dodson, Blanca; Bayraktar, Nihal. 2012. Tax Capacity and Tax Effort : Extended Cross-Country Analysis from 1994 to 2009. Policy Research Working Paper. World Bank. https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/12094 License: CC BY 3.0 IGO (дата звернення: 18.11.2021).

2. Горский И.В. Налоговый потенциал в механизме межбюджетных отношений.  Финансы. 2009. №6. С. 27 – 30. 

3. Коломиец А.Л. Анализ концептуальних подходов и методов оценки налогового потенциала региона. Налоговый весник. №2. 2000. С. 3 – 6.

4. Осипова Е.С. Налоговый потенциал в системе налоговых отношений. Налоги. 2006. № 3. С. 9 – 18. 

5. Каламбет С. Податковий потенціал у механізмі регулювання економіки: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук : 08.04.01. Донецьк, 2004. 32 с. 

6. Каламбет С. В. Податковий потенціал: теорія, практика, управління: монографія.  Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001.  304 с.

7. Фесенко В.В., Тищенко А.О. Оцінка та аналіз податкового потенціалу підприємства за даними фінансової звітності. Молодий вчений. 2017. № 9 (49).  С. 571 – 576.

____________________

Науковий керівник: Магопець Олена Анатоліївна, кандидат економічних наук, доцент, завідувач кафедрою аудиту, обліку та  оподаткування, Центральноукраїнський національний технічний університет, м. Кропивницький, Україна



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота