АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КІБЕРБЕЗПЕКИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КІБЕРБЕЗПЕКИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ

25.11.2021 12:13

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Красівська Наталія Сергіївна, студентка ІV курсу, Таращанського технічного та економіко-правового фахового коледжу


Становлення інформаційного суспільства та розвитку глобального кіберпростору зумовили виникнення новітніх загроз. Отже, наразі проблема формування й удосконалення системи  міжнародної кібернетичної безпеки, яка гарантує дотримання законних прав людини, а також суспільства та держави під час його використання є досить актуальною.

Забезпечення права особи на інформаційну безпеку відіграє важливу роль. Компанія Microsoft, проаналізувавши дані своєї системи безпеки, опублікувала в просторах інтернету звіт про атаки хакерів протягом 2020-2021 років. Майже 20% усіх кібератак у світі спрямовані проти України. Основними цілями угруповань були урядові агентства зі збору розвідувальних даних. Кількість атак на такі установи збільшилася з 3% у 2020 році до 53% у 2021 році. "Хакери в основному зосереджуються на органах влади, що займаються зовнішньою політикою, національною безпекою або обороною, таких, як американська компанія з розробки програмного забезпечення для мережевого моніторингу Solar Winds", — йдеться у звіті. У  звіті Microsoft згадує три російські хакерські угруповання – Bromine, Nobelium та Strontium. Хакери з Nobelium найчастіше здійснювали зломи у сфері державного управління, дипломатії та оборони.

Тобто, постає нагальна потреба удосконалення системи  міжнародної  кібернетичної безпеки, а також відповідного стратегічного  партнерства  зумовлена  розгортанням  потужних  інформаційних  війн, значним поширенням  комп’ютерної  злочинності та кібертероризму. Стабільність, стійкість міжнародного  співробітництва у розв’язанні проблем кібернетичної  безпеки відіграє  важливу роль і в розвитку національного  інформаційного законодавства.

Нормативна база та система управління України безнадійно застарілі. Головною проблемою є неготовність реагувати на кіберінциденти. Рівень обізнаності українців з питань кібербезпеки є недостатнім. Більшість компаній все ще не готові організаційно до нових хвиль кібератак та не мають підготовлених в достатній мірі фахівців у своєму штаті.

Останнім часом було здійснено низку дій для забезпечення та вдосконалення законодавства про кібербезпеку, проте цього недостатньо через термінологічну невизначеність, відсутність належної координації діяльності відповідних відомств, залежність України від програмних та технічних продуктів іноземного виробництва, складнощі із кадровим наповненням відповідних структурних підрозділів. Необхідне налагодження обміну інформацією про кіберінциденти та тісна співпраця держави з приватними компаніями й дослідниками, які мають працювати не на волонтерських засадах, як це відбувається зараз, а в межах встановлених правил. Створення галузевих центрів реагування на кіберінциденти (SOC) та центрів обміну інформацією про кібератаки (ISAC) допоможе з вирішенням цієї проблеми. Україна залучить до розв’язання завдань у сфері кібербезпеки більш широке коло учасників, у тому числі суб’єктів господарювання, громадські об’єднання та окремих громадян України. Ключову об’єднувальну та координаційну роль у цьому процесі відіграватиме Національний координаційний центр кібербезпеки.

Література:

1. Указ президента України №447/2021 про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2021 року "Про Стратегію кібербезпеки України"

____________________

Науковий керівник: Голобородько Наталія Володимирівна, викладач юридичних дисциплін першої категорії, Таращанського технічного та економіко-правового фахового коледжу



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота