ЩОДО ОСОБЛИВОСТЕЙ АДМІНІСТРАТИВНО-ДЕЛІКТНИХ ВІДНОСИН - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЩОДО ОСОБЛИВОСТЕЙ АДМІНІСТРАТИВНО-ДЕЛІКТНИХ ВІДНОСИН

30.11.2021 15:05

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Павловська Н.В., кандидат юридичних наук, доцент, ДВНЗ «Київський національний економічний університет»


Стан адміністративної деліктності характеризується кількісними та якісними показниками, змінами з урахуванням деліктогенної обстановки в соціальній, економічній та інших сферах, які врегульовані адміністративно-правовими нормами і за які передбачена адмінітративно-правова відповідальність [1, с. 44]. 

Сучасні наукові підходи щодо розвитку адміністративно-деліктного права та адміністративно-деліктного процесуального права дають підстави стверджувати, що їх предметом виступають адміністративно-деліктні правовідносини, які є складною правовою дефініцією та виникають із  адміністративного правопорушення (делікту), порядку притягнення до адміністративноі-правової відповідальності винних осіб, процесуальних аспектів провадження у справах про адміністративні правопорушення (делікти) та їх правових наслідків [2, с. 18].

Правова дефініція «адміністративне правопорушення (делікт)» є актуальною і має суттєве значення як у теоретичному, так і праксеологічному аспектах. Важливість цього напряму дослідження полягає в тому, що від тлумачення адміністративного правопорушення (делікту) залежить вирішення специфічних питань адміністративного права та адміністративного процесу, як підстави адміністративноі-правової відповідальності, встановлення адміністративно-деліктних санкцій, застосування адміністративних стягнень тощо. 

Адміністративно-деліктне законодавство України має свої правові інститути та цінність для правової системи в цілому. 

Адміністративна деліктологія визначається через сукупність знань про адміністративні правопорушення (делікти) та адміністративну деліктність як негативний прояв, що містить детермінанти протиправної поведінки делінквентів, їх особистість з метою вироблення і використання адекватних заходів для протидії адміністративним правопорушенням [3, с.85]. 

Узагальнюючи наукові підходи щодо адміністративно-деліктних відносин, можно виокремити їх наступні особливості: 

- адміністративний делікт є об’єктом адміністративно-деліктних відносин;

- адміністративний делікт – особливий вид деліктів (правопорушень); 

- за ступенем суспільної небезпеки адміністративні делікти поділяються на адміністративні злочини та адміністративні проступки; 

- адміністративний делікт – суспільне явище і особливий вид публічного делікту [4, с. 80]. 

На думку О.І. Остапенко, адміністративне правопорушення (делікт) є конкретною протиправною поведінкою, а адміністративна деліктність –суспільне явище, що має місце в реальній дійсності та проявляється у вигляді конкретних протиправних деліктів [5, с. 36]. 

І.П. Голосніченко висловлює думку, що законодавчо закріплене поняття адміністративного правопорушення (делікту) має велике методологічне і практичне значення. Від того, який зміст буде укладатися у це поняття, залежить вибір юридичних і спеціальних заходів для здійснення профілактики адміністративних правопорушень і підвищення ефективності адміністративного законодавства [6, с. 79]. 

На підставі зазначеного, адміністративним правопорушенням (деліктом) визнається протиправна, винна (умисна або необережна), дія чи бездіяльність, яка завдана особою, наділеною владними повноваженнями, внаслідок якої було заподіяно матеріальну або моральну шкоду особі (фізичній, юридичній) або суспільству. 

Адміністративне правопорушення (делікт) в даному сенсі є не тільки основою відповідних адміністративно-деліктних правовідносин, а й формою вияву взаємовідносин суспільства та людини. 

Література:

1. Адміністративна деліктологія: сучасна модель відповідальності посадових осіб органів публічної влади : навч. посібник / Пєтков С.В., Армаш Н.О., Соболь Є.Ю. К. : КНТ. 2015. 153 с. 

2. Колпаков В.К. Адміністративне правопорушення (проступок): поняття і співвідношення з іншими деліктами. Підприємництво, господарство і право. 2003. No 7. С. 44–48. 

3. Остапенко О.І. Адміністративна деліктологія: соціально-правовий феномен і проблеми розвитку. Львів : ЛІВС при НАВСУ, 1995. 312 с.

4. Адміністративне право України : Підручник. Вид. 2, змін. і доп. За заг. ред. Т.О. Коломоєць. К. : Істина, 2012. 528 с. 

5. Остапенко О.І. Адміністративна деліктологія: автореф. дис. ... наук. ступ. доктора юрид. наук: спец. 12.00.07 «Теорія управління, адміністративне право і процес, фінансове право». К. : НАВСУ, 1997. 43 с. 

6. Голосніченко І.П. Адміністративне право України (Основні категорії і поняття). Ірпінь, 1998. 450 с. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота