СУТЬ І ПРИНЦИПИ МИТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗЕД В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУТЬ І ПРИНЦИПИ МИТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗЕД В УКРАЇНІ

20.12.2021 22:20

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Абрамов Володимир Сергійович, здобувач вищої освіти, Харківський національний економічний університет ім. С Кузнеця


Митне регулювання – це важлива складова системи національного регулювання економічних процесів. Воно передбачає, насамперед, використання податкових регуляторів у сфері зовнішньоекономічних відносин. 

Податкове регулювання зовнішньоекономічної діяльності має чимало різних аспектів і складових. Один із них – адміністрування митних платежів. Ця сфера в умовах посилення глобальної конкуренції потребує особливої уваги та пошуку шляхів удосконалення [3].

Митні податки в повному обсязі надходять до Державного бюджету України. Фактично податок на додану вартість та акцизний податок із Ввезених на територію України товарів, ввізне та вивізне мито є надійним джерелом, за рахунок якого здійснюється фінансування дотацій на вирівнювання подальшого економічного розвитку адміністративно-територіальних одиниць. Виняток становлять ввізне мито, яке стягується з імпортних нафтопродуктів, транспортних засобів, а також акцизний податок, частка яких надходить до загального фонду, а частка – до спеціального фонду Державного бюджету [1].

Нині фіскальна функція потребує удосконалення, зокрема в напрямку митного контролю, котрий повинен ґрунтуватись на використанні системи управління ризиками. Вважаємо, що пост-митний контроль є важливим інструментом підвищення рівня ефективності організації митного контролю 

Підвищення ефективності організації справляння митних платежів можна досягти за рахунок: покращення організаційно-правового та інформаційного забезпечення діяльності контролюючих органів шляхом проведення аналізу класифікаційних рішень традиційного імпорту та перегляду переліку товарів «групи ризику»; активізації співпраці з виробниками та імпортерами товарів в частині одержання довідкової інформації про ціни та чинники, які впливають на їх рівень; обмеження термінів подання висновків експертними підрозділами з метою забезпечення вимог Митного кодексу щодо оформлення повної митної декларації; вдосконалення організаційних заходів шляхом посилення контролю митних органів за правильністю класифікації та визначення країни походження товарів, стосовно яких встановлено диференційовані ставки ввізного мита і спеціальні та антидемпінгові заходи [2].

Вирішення зазначених питань на практичному рівні дозволить підвищити якість митного регулювання та вдосконалити процес справляння митних платежів в Україні, що в свою чергу збільшить надходження до державного бюджету. Удосконалення управління в митних органах на основі контролінгу має відбуватися на шляхах реалізації принципів: менеджменту якості; системного аналізу; процесно-вартісного управління; управління за відхиленнями; програмноцільового управління; програмно-цільового і індикаційного планування.

Література:

1. Мостовий А. Порядок справляння митних платежів. Митна справа. 2016, 2(68). С. 22-26.

2. Нікітішин А.О. Формування та розвитокінституційної архітектоніки податкового регулювання. Бизнес Информ. 2018. No. 2 (481).

3. Пасічник Ю.В., Бюджетна система України: Навчальний посібник.: Знання-пресс

_________________ 

Науковий керівник: Тищенко Вікторія Федорівна, доктор економічних наук, професор кафедри митної справи, Харківський національний економічний університет ім. С Кузнеця



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота