ВПЛИВ ЧИННИКІВ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА НА ФУНКЦІОНАЛЬНУ СТРУКТУРУ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВПЛИВ ЧИННИКІВ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА НА ФУНКЦІОНАЛЬНУ СТРУКТУРУ ПІДПРИЄМСТВА

23.02.2022 12:28

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Косячевська Світлана Миколаївна, кандидат технічних наук, Український державний університет науки і технологій; Нікіфорова Наталія Анатоліївна, кандидат технічних наук, Український державний університет науки і технологій


Аналіз змін навколишнього середовища варто розглядати перш за все як систему чинників, що динамічно змінюються, через вплив на них багатьох факторів, які потребують постійної уваги і моніторингу. Для сучасних виробничих систем це є критично важливою характеристикою змоги реагувати на впливи і фактори, що дають не завжди позитивний ефект на результативність діяльності виробничих підприємств.

Серед таких факторів варто звернути увагу на існуючі їх чотири рівні, що дуже впливають на умови діяльності підприємства і показники його прибутковості. До таких слід віднести: світові тенденції розвитку зовнішнього середовища, зміну структури попиту, динаміку змін в структурі збуту на світових ринках, рівень економічних перетворень в Україні.

Будь-яка виробнича система в умовах становлення на ринку проходить три етапи [2]:

1. Рівень виживання (розроблення нових товарних пропозицій, жорстка конкуренція, рентабельність);

2. Помірний прибуток (задовільний рівень);

3. Розширення своїх позицій на ринку в цілому.

В умовах ринкової економіки функціонування підприємства обов’язково повинно задовольнити кінцеву мету власника – ріст його статків і зростання вартості його активів. В умовах ринкової конкуренції і зовнішніх умов, що постійно змінюються, менеджмент будь-якого підприємства повинен мати сучасний адаптивний механізм, що дозволить проводити моніторинг зовнішнього середовища і знаходити шляхи адаптації підприємства в умовах невизначеності. До цього механізму відноситься функція дослідження ринку. І це суттєво змінило функціональну структуру виробничих систем.

Саме функціональна структура підприємства у поєднанні з якістю і рівнем її розвитку найбільш суттєво впливають на фінансові і економічні ресурси, тобто можна говорити про те, що вони є показниками ефективності виконання основних функцій виробничого підприємства в ринковій економіці. Тут потрібно виділити саме ресурсну складову, що формує стратегічний потенціал підприємства в довгостроковій перспективі.

Традиційний напрямок максимізації прибутку в сучасних умовах все частіше є частиною короткострокової стратегії підприємства, що притаманна тільки окремим етапам розвитку підприємства, але не є головною метою [1]. І тому в контексті реалізації задач максимізації прибутку виділяємо наступні умови:

1. Високу фінансову стійкість підприємства.

2. Підтримання платоспроможності через оптимізацію грошового обороту.

3. Мінімізацію фінансових і комерційних ризиків.

Паралельно всі ці умови переводять показник максимізації прибутку в категорію максимізації ринкової вартості підприємства і його активів, про що говорилося вище.

При цьому такий показник досягається через різні важелі і дії на ринку: збільшення об’ємів виробництва, швидке налаштування випуску нового продукту, вихід на нові ринки. Але є і інші негативні практики: скорочення виробництва, звільнення персоналу і невиплата заробітної платні. Все це наслідки економічної ситуації, яка складається так чи інакше як зовнішнє оточення підприємства. Дуже часто підприємства стикаються зі змінами у збуті товарів і послуг. Через що шукають рішення для виникаючих проблем у зміні споживача через відмову від тих сегментів ринку, які не приносять достатнього доходу, зміну структури виробництва з метою його кращої пристосовуваності до попиту, зменшення або нарощування об’ємів випуску, вибір нової політики ціноутворення.

В цьому контексті для оптимізації структури підприємства і вирішення функціональних завдань у довго- і короткостроковій перспективі потрібно вирішувати ряд задач, які актуальні і суттєві в умовах зростання конкуренції і ускладнень економічної ситуації:

1. Максимізація продажів і прибутку.

2. Стабілізація зайнятості.

3. Збереження кістяку виробничого колективу.

4. Реалізація політики соціальної відповідальності.

5. Експансія на зовнішніх ринках.

6. Диверсифікація діяльності.

В кінцевому рахунку реалізація поставлених завдань повинна привести до вирішення важливої фінансової проблеми – збільшення власного капіталу підприємства, добробуту його власника.

Світовий і європейський досвід великих корпорацій доводить [3], що досягнення глобальних цілей у забезпеченні прибутковості і дохідності проходить через вирішення низки задач, що представляють собою систему цілей і підцілей: диверсифікація, конкурентоспроможність, вертикальна інтеграція виробничих систем, збільшення об’ємів продажів, розширення виробничих потужностей, впровадження нових технологій, зниження витрат, гнучкість цінової політики, пошук нових організаційних форм тощо. Сюди можна віднести і ряд технологічних задач: оцінка технологічного рівня виробництва, визначення критеріїв відбору технологічних рішень, що дозволяють забезпечувати конкурентоспроможність товарів і послуг га внутрішньому і світовому ринках.

Важливою складовою у вирішенні завдань оптимізації і можливостей до сприйняття змін у виробничих структурах є бажання і можливості менеджменту вищого ешелону до сприйняття таких змін і спроможність до їх реалізації.

Література:

1. Т.С. Голубєва, І.В. Колос. Методологічні підходи до оцінки ефективності діяльності підприємства – Актуальні проблеми економіки - № 5(59), 2006 – с.66-71.

2. Енциклопедія бізнесмена, економіста, менеджера / Під ред. Р. Дяківа. – К.: Міжнародна економічна фундація, 2000.

3. Нили Э., Адамс К., Кеннерли М. Призма эффективности. – К.: Баланс-клуб, 2003.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота