СИСТЕМА ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ В ДЕРЖАВНОМУ ЗАКЛАДІ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ ТА ЇЇ ОБЛІКОВО-ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СИСТЕМА ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ В ДЕРЖАВНОМУ ЗАКЛАДІ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ ТА ЇЇ ОБЛІКОВО-ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

23.03.2022 19:30

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Самородова Лілія Григорівна, здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти, спеціальність 071 «Облік і оподаткування» Центральноукраїнський національний технічний університет, м. Кропивницький


Для забезпечення успішного функціонування державного закладу професійної освіти в ньому повинен бути чітко налагоджений механізм управління та розподіл обов’язків. Важливим елементом механізму управління закладом є внутрішній контроль, який здійснюється керівником, його заступниками, іншими працівниками у межах виконання ними посадових обов’язків. Складові системи внутрішнього контролю відображені на рис. 1.

Як зазначила Міщенко Т.М., «ефективність системи внутрішнього контролю бюджетної установи напряму залежить від правильної організації заходів контролю та моніторингу їх якості» [2, с. 11]. Тому адміністрація закладу повинна забезпечувати: надійність інформації, необхідної для управління фінансово-господарською діяльністю; контроль за надходженням та використанням коштів; правильність формування навчального навантаження, використання робочого часу, забезпечення відповідності діяльності ліцензійним умовам; недопущення псування майна та його нецільового використання, фактів крадіжок, знищення інформації; обов’язковість виконання працівниками загальних вимог нормативно-законодавчих документів, які регулюють діяльність закладів професійної  освіти та, зокрема, освітній процес, а також розроблених внутрішніх правил та інструкцій.





Рис. 1. Складові системи внутрішнього контролю державного закладу професійної освіти



На думку А.М. Лисенко, «контроль слід розглядати в двох аспектах: як функцію менеджменту (широке розуміння) та як складову системи бухгалтерського обліку (вузьке розуміння)» [1, с. 73]. Тобто, в системі контролю фінансово-господарської діяльності важливе значення має схема відображення та руху облікової інформації (рис. 2).








Рис. 2. Загальна схема відображення та руху облікової інформації в державному закладі професійної освіти 



При здійсненні внутрішнього контролю перевіряють повноту та достовірність інформації, перенесеної з первинних документів у меморіальні ордери та регістри аналітичного обліку, а також інформації, відображеної в оборотних відомостях, складених за аналітичними рахунками на підставі регістрів аналітичного обліку. На основі книги  «Журнал-Головна» та з урахуванням даних оборотних відомостей за аналітичними рахунками формується звітність.



Отже, у державних закладах професійної освіти дієвість системи внутрішнього контролю забезпечується раціональною організацією бухгалтерського обліку, злагодженою роботою відповідальних осіб та функціонуванням ієрархічних складових структури управління.



Література:



1. Лисенко А. М. Управлінський контроль в системі менеджменту підприємства / Облік і контроль в управлінні підприємницькою діяльністю: матеріали VI Міжнародної науково-практичної конференції, 19-20 жовтня 2018 р. Кропивницький: Ексклюзив-Систем, 2018. С. 72-75.



2. Міщенко Т. М. Заходи внутрішнього контролю та їх моніторинг. Науковий вісник Ужгородського національного університету, 2018. Вип. 17. Ч. 2. С. 6-11.



___________________



Науковий керівник: Лисенко Алла Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри аудиту, обліку та оподаткування, Центральноукраїнський національний технічний університет, м. Кропивницький




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота