ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ОПЛАТИ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВІ З ВИРОБНИЦТВА ТЕХНОЛОГІЧНОГО ОБЛАДНАННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ОПЛАТИ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВІ З ВИРОБНИЦТВА ТЕХНОЛОГІЧНОГО ОБЛАДНАННЯ

23.03.2022 19:47

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Козуб Тетяна Анатоліївна, здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти, спеціальність 071 «Облік і оподаткування» Центральноукраїнський національний технічний університет, м. Кропивницький


На підприємствах України облік оплати праці регламентується, передусім, Кодексом законів про працю України № 322-VIII від 10.12.1971 р. (редакція від 15.12.2021 р.), Законом України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР (редакція від 15.07.2021 р.), НП(С)БО 26 «Виплати працівникам», затвердженим наказом МФУ від 28.10.2003 р. № 601 (редакція від 03.11.2020 р.) [1-3], іншими нормативно-правовими документами. Водночас, кожне підприємство має певні особливості, які позначаються, зокрема, й на організації обліку оплати праці.

Так, у ТОВ «ЗТО», що знаходиться у м. Кропивницький та займається виробництвом технологічного обладнання, трудові відносини між адміністрацією та трудовим колективом регулюються колективним договором, у якому чітко зазначено зобов’язання адміністрації та трудового колективу у процесі формування виробничих та трудових відносин, забезпеченні зайнятості, соціально-трудових гарантій, організації робочого часу та відпочинку, оплати та охорони праці. 

Оплата праці штатних працівників здійснюється за затвердженим штатним розкладом, тарифами, окладами й системами оплати праці з урахуванням фактично відпрацьованого часу. Працівникам з відрядною оплатою праці заробітна плата нараховується за відрядними розцінками. Підставою для формування розміру заробітної плати кваліфікованого робітника на підприємстві слугує тарифна сітка, яка складається з шести тарифних розрядів та відповідних міжрозрядних коефіцієнтів. Тарифна сітка формується на підставі тарифної ставки робітника першого розряду, але не менше за ПМПО. Оплату праці керівників, спеціалістів та службовців здійснюють, виходячи з окладів. Встановлені посадові оклади та місячні тарифні ставки відображають у штатному розписі. 

У розроблених на підприємстві «Положенні про преміювання керівників, спеціалістів та службовців» та «Положенні про преміювання робітників з відрядною оплатою праці» визначені основні показники преміювання. Для керівників, спеціалістів та службовців премія становить 10-40 % до фактичного заробітку за результатами роботи за місяць за фактично відпрацьований час, а для робітників з відрядною оплатою праці – 20 %. Розмір персональної надбавки для кожного працівника встановлює керівник підприємства в залежності від виконаної роботи. 

Наказом керівника затверджено «Перелік робочих місць, професій і посад, для яких, у відповідності до норм чинного законодавства, встановлено компенсації за роботу в шкідливих та важких виробничих умовах і за особливий характер праці». Зокрема, до переліку таких професій входять електрогазозварники та електрозварники ручного зварювання, для яких підтверджено право на щорічні додаткові відпустки (7 днів), встановлено  доплату за роботу у шкідливих та важких умовах. Додатково 4 дні відпустки мають комерційний директор, заступник головного інженера, головний бухгалтер, бухгалтер, заступник директора з виробництва.

Також керівником підприємства встановлено перелік доплат та надбавок. Зокрема, доплати за термінове виконання замовлень (не вище встановленого місячного окладу), за роботу у важких та шкідливих умовах праці (8 % годинної тарифної ставки розряду виконаної роботи за фактично відпрацьований час), за інтенсивність праці (суму доплати визначає керівник підприємства). Встановлено також надбавку за знання й використання в роботі іноземних мов.

Підставою для обліку відпрацьованого часу та нарахування заробітної плати слугують табелі обліку робочого часу, наряди на виконану роботу і т. ін., а для здійснення преміальних виплат – також звітні дані про реалізацію продукції та суму прибутку. Всі види додаткової заробітної плати нараховують на підставі первинних документів та розрахунків середнього заробітку працівника. Аналітичний облік здійснюється за кожним працівником на підставі розрахунково-платіжних відомостей. Синтетичний облік ведеться на рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам», формується оборотно-сальдова відомість. Нарахування на заробітну плату та утримання з неї, а також формування звітності здійснюють з урахуванням норм законодавства.

Загалом організація обліку оплати праці у ТОВ «ЗТО» відповідає встановленим вимогам. Водночас, незначна розбіжність у рівні окладів свідчить про доцільність покращення матеріального стимулювання працівників з урахуванням рівня їх кваліфікації.

Література:

1. Кодекс законів про працю України № 322-VIII від 10.12.1971 р. (редакція від 15.12.2021). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text (дата звернення: 19.03.2022).

2. Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 26 «Виплати працівникам» / Затверджене наказом МФУ від 28.10.2003 р. № 601 (редакція від 03.11.2020). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1025-03#Text (дата звернення: 19.03.2022).

3. Про оплату праці / Закон України від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР (редакція від 15.07.2021). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/108/95-%D0%B2%D1%80#Text (дата звернення: 19.03.2022).

___________________

Науковий керівник: Лисенко Алла Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри аудиту, обліку та оподаткування, Центральноукраїнський національний технічний університет, м. Кропивницький



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота