РОЗВИТОК РЕГІОНУ ІЛЬ-ДЕ-ФРАНС ТА ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАКОНОДАВСТВО ФРАНЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЗВИТОК РЕГІОНУ ІЛЬ-ДЕ-ФРАНС ТА ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАКОНОДАВСТВО ФРАНЦІЇ

22.04.2022 18:20

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Дір Ігор Юрійович, кандидат юридичних наук, професор Київського університету права НАН України, Надзвичайний та Повноважний Посол України, Заслужений юрист України; Кропова Анастасія Сергіївна, аспірантка, Київського університету права НАН України


Іль-де-Франс або паризький регіон – динамічний та швидкозростаючий регіон Франції. Його оточують п'ять інших регіонів: Центр-Валь-де-Луара, Нормандія, О-де-Франс, Бургун-Франш-Коме та Гранд-Ест. У регіоні Парижа, за даними Євростату, у 2021 р. проживало 12,3 млн жителів, що робить його найбільш населеним регіоном у Франції (18 % населення). Регіон найбагатший у Франції, і його населення займає п'яте місце за величиною ВВП на душу населення у Європі. Це один з провідних європейських регіонів з точки зору досліджень, розробок та інновацій [1].

Інвестиційне право регіону Іль-де-Франс регулюється відповідно до закону № 66-1008 від 28 грудня 1966 року. Проте, протягом останніх десяти років Уряд Франції вносив активні правки до цього законодавства, останні з яких датуються 31 грудням 2019 р. Відповідно до законодавства Франції для здійснення ПІІ інвестору спершу необхідно отримати дозвіл від Міністерства Франції. Особи, які кваліфікуються як іноземні інвестори, розподіляються на три типи:

1. Фізична особа іноземець. 

2. Фізична особа громадянин Франції, який проживає за межами країни. 

3. Юридична особа іноземець, яка здійснює підприємницьку діяльність у Франції. 

У разі, якщо інвестиції здійснюються інвестиційним фондом, то іноземним інвестором вважається керуюча цим фондом компанія [2]. 

З 1985 р французький уряд проводить політику послідовною лібералізації припливу іноземних інвестицій. Ця політика носить цілеспрямований характер по залученню в країну капіталовкладень, що стимулюють розвиток передових, наукомістких галузей, розширенню експорту, створення нових робочих місць. Загальний контроль за іноземними інвестиціями у Франції покладено на міністерство економіки, фінансів і бюджету. Але безпосереднім і основним органом, що займається координацією фінансових відносин країни з іноземними державами і регулюванням припливу прямих іноземних інвестицій до Франції, є Директорат казначейства цього міністерства. У чинному французькому законодавстві існує чітке розмежування між прямими та іншими іноземними капіталовкладеннями. У декреті від 27 січня 1967 р. поняття прямих іноземних інвестицій включає: покупку, створення або розширення фондів підприємства або його філії; всі інші операції, пов'язані або з встановленням або збільшенням контролю над компанією, що функціонує в області промисловості, сільського господарства, торгівлі, або з розширенням діяльності компанії, що вже перебуває під іноземним контролем. Відповідно до чинного законодавства особливе становище серед іноземних інвесторів займають країни ЄС, на які поширюється найбільш пільговий режим. За декретом від 21 травня 1987 р. під прямими інвестиціями країн Співтовариства у Франції розуміються інвестиції, здійснювані фізичними особами, які постійно проживають в цих країнах, або, юридичними особами, які перебувають в цих державах контрольованими прямо або побічно резидентами з країн ЄС (крім Франції) .

У разі отримання від Директорату казначейства дозволу на капіталовкладення іноземний інвестор робить необхідні валютні операції лише через банк-посередник, наділений відповідними повноваженнями і контрольований Банком Франції. Надалі створена і діє на французькій території іноземна компанія користується тими ж правами, що і національна компанія, тобто на неї поширюється національний режим в питанні сплати податків, отримання кредитів і різного роду пільг [3].  

Отже, регіон Іль-де-Франс є лідером за багатьма економічними показниками не тільки у Європі, але й у всьому світі. Такому успіху регіону сприяло інвестиційне законодавство, яке прийняте у Франції.  

Література:

1. European Commission. Ile-de-France. 2019. URL: https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/regional-innovation-monitor/base-profile/ile-de-france-0#:~:text=Complete%20Regional%20Profile-,Economy,Nouvelle%2DAquitaine%20with%207.5%25 (дата звернення 07.07.2020). 

2. Finance Department. Region Ile-de-France. Investor presentation. 2021. URL: https://www.iledefrance.fr/sites/default/files/medias/2021/04/Investor_presentation_Region_IledeFrance_avril2021.pdf (дата звернення 31.07.2021).

3. Latham & Watkins. Foreign Investments in France: New Regime, Effective. 2020. URL: https://www.lw.com/thoughtLeadership/foreign-investments-in-france-new-regime-effective-april-1-2020 (дата звернення 31.07.2021).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота