ТИМЧАСОВИЙ ДОСТУП ДО РЕЧЕЙ І ДОКУМЕНТІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ТИМЧАСОВИЙ ДОСТУП ДО РЕЧЕЙ І ДОКУМЕНТІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

20.06.2022 19:36

[2. Юридичні науки]

Автор: Сергійчук Владислав Вікторович, кандидат юридичних наук, доцент кафедри правознавства, Житомирський інститут Міжрегіональна академія управління персоналом


Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022 [1], затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX [2], в Україні було введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року.

Надалі воєнний стан в Україні неодноразово продовжувався та на цей час діє до 23 серпня 2022 року [3, 4, 5].

Згідно з частиною першою статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», у  період дії воєнного стану не можуть бути припинені повноваження зокрема судів, органів прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, розвідувальних органів та органів, підрозділи яких здійснюють контррозвідувальну діяльність [6].

Отже, не дивлячись на військову агресію проти України суди, правоохоронні органи мають працювати та реалізовувати завдання кримінального провадження, в тому числі за допомогою заходів забезпечення кримінального провадження.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження відповідно до пункту 5 частини другої статті 131 Кримінального процесуального кодексу України є тимчасовий доступ до речей і документів [7].

Відповідно до статті 159 Кримінального процесуального кодексу України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду [7].

Згідно з статтею 160 Кримінального процесуального кодексу України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором [7]. Вказаною статтею також визначено вимоги до клопотання слідчого, прокурора про тимчасовий доступ до речей і документів.

Загальні положення тимчасового доступу до речей і документів врегульовані статтями 159-166 Кримінального процесуального кодексу України, однак із введенням воєнного стану в Україні, постала необхідність в покладенні окремих повноважень слідчого судді на прокурора.

У зв’язку з викладеним Законом України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану» від 14 квітня 2022 року № 2201-IX, внесено зміни зокрема до статті 615 КПК України, щодо здійснення досудового розслідування в умовах воєнного стану.

Вказаним Законом, який набрав чинності 1 травня 2022 року, частину першу статті 615 КПК України доповнено положеннями, відповідно до яких, в разі введення в Україні воєнного стану та якщо відсутня об’єктивна можливість виконання слідчим суддею повноважень зокрема з розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, такі повноваження виконує керівник відповідного органу прокуратури за клопотанням прокурора або за клопотанням слідчого, погодженого з прокурором [8].

Однак, законодавцем у вказаній статті не було визначено вимог до вказаного клопотання слідчого, прокурора про тимчасовий доступ до речей і документів, як і не було визначено процедуру розгляду клопотання керівником відповідного органу прокуратури, на відміну від розгляду слідчим суддею клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, який може здійснюватись за участі особи, у володінні якої речі або документи знаходяться.

Відносно вимог до клопотання слідчого, прокурора про тимчасовий доступ до речей і документів вважаємо, що мають застосовуватись загальні вимоги передбачені статтею 160 КПК України, оскільки законодавець наділив керівника органу прокуратури фактично повноваженнями слідчого судді, а тому, клопотання слідчого, прокурора про тимчасовий доступ до речей і документів має відповідати вимогам статті 160 КПК України.

З практичної точки зору залишається відкритим запитання щодо оскарження рішення керівника органу прокуратури про надання тимчасового доступу до речей і документів. Оскільки змінами до частини четвертої статті 615 КПК України визначено, що скарги на рішення, дії чи бездіяльність керівника органу прокуратури, прийняті або вчинені на виконання повноважень, визначених частиною першою цієї статті, розглядаються слідчим суддею того суду, в межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування, а в разі неможливості з об’єктивних причин здійснювати відповідним судом правосуддя - найбільш територіально наближеного до нього суду, що може здійснювати правосуддя, або іншого суду, визначеного в порядку, передбаченому законодавством [8].

Однак незрозумілим залишається формулювання «слідчим суддею того суду, в межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування», оскільки слідчий суддя здійснює свої повноваження тільки під час досудового розслідування, отже після закінчення досудового розслідування слідчий суддя позбавлений права розглядати будь-які скарги та приймати рішення по них.

Наступними змінами, що стосуються тимчасового доступу до речей і документів є Закон України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про електронні комунікації» щодо підвищення ефективності досудового розслідування «за гарячими слідами» та протидії кібератакам» від 15 березня 2022 року № 2137-IX.

Вказаним Законом № 2137-IX, який набрав чинності 22.03.2022, доповнено Розділ IX «Перехідних положень» Кримінального процесуального кодексу України пунктом 20-7, наступного змісту: Під час дії надзвичайного або воєнного стану на території України тимчасовий доступ до речей і документів, визначених у пунктах 2, 5, 7, 8 частини першої статті 162 цього Кодексу, здійснюється на підставі постанови прокурора, погодженої з керівником прокуратури [9].

Відповідно до пунктів 2, 5, 7, 8 частини першої статті 162 Кримінального процесуального кодексу України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: відомості, які можуть становити лікарську таємницю; відомості, які можуть становити банківську таємницю; інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв’язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних [7].

Кримінальний процесуальний закон доповнено новими положеннями – отримання тимчасового доступу до речей і документів на підставі постанови прокурора погодженої керівником органу прокуратури, але процедури її оскарження під час досудового розслідування врегульовано не було. А тому, на нашу думку слід керуватись загальними положеннями, які передбачають можливість оскарження під час підготовчого провадження у суді рішення прокурора, що не оскаржуються під час досудового розслідування.

Отже, не дивлячись на те, що законодавець розширив коло повноважень прокурора, однак поза увагою залишились певні положення кримінального процесуального закону, які пов’язані між собою та мали бути враховані.

Як до прикладу положення статті 245 КПК України, які передбачають, що у разі відмови особи добровільно надати біологічні зразки слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, що розглядається в порядку, передбаченому статтями 160-166 цього Кодексу, має право дозволити слідчому, прокурору здійснити відбирання біологічних зразків примусово [7]. Тобто зміни, які внесені після введення воєнного стану щодо отримання тимчасового доступу до речей і документів на підставі рішення відповідного прокурора,  не можуть бути застосовані, оскільки розгляд в порядку ст. 160-166 КПК України передбачає надання тимчасового доступу слідчим суддею чи судом, що вказує недосконалість законодавчої техніки та на необхідність внесення змін до статті 245 КПК України, які б надавали можливість стороні обвинувачення оперативно збирати під час воєнного стану докази, в тому числі докази воєнних злочинів. 

Література:

1. Про введення воєнного стану в Україні [Електронний ресурс] // Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022. – Режим доступу до ресурсу: https://www.president.gov.ua/documents/642022-41397.

2. Закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2102-20#Text.

3. Про продовження строку дії воєнного стану в Україні [Електронний ресурс] // Указ Президента України від 14 березня 2022 року № 133/2022. – Режим доступу до ресурсу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/133/2022#n5.

4. Про продовження строку дії воєнного стану в Україні [Електронний ресурс] // Указ Президента України від 18 квітня 2022 року № 259/2022. – Режим доступу до ресурсу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/259/2022#n5.

5. Про продовження строку дії воєнного стану в Україні [Електронний ресурс] // Указ Президента України від 17 травня 2022 року № 341/2022. – Режим доступу до ресурсу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/341/2022#n5.

6. Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12 травня 2015 року № 389-VIII [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text.

7. Кримінальний процесуальний кодекс України від 13 квітня 2012 року № 4651-VI [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text.

8. Закон України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану» від 14 квітня 2022 року № 2201-IX [Електронний ресурс] // Голос України. – 2022. – Режим доступу до ресурсу: http://www.golos.com.ua/article/359367.

9. Закон України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про електронні комунікації» щодо підвищення ефективності досудового розслідування «за гарячими слідами» та протидії кібератакам» від 15 березня 2022 року № 2137-IX [Електронний ресурс] // Голос України. – 2022. – Режим доступу до ресурсу: http://www.golos.com.ua/article/357572.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота