БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ

22.06.2022 15:30

[1. Економічні науки]

Автор: Зайцева Марина Ігорівна, студентка, Одеський національний економічний університет


Сьогодні неможливо уявити будь-яку сферу діяльності людини без використання сучасних цифрових технологій. В умовах діджиталізації відбулися суттєві зміни в системі бухгалтерського обліку, а саме в технології здійснення облікового процесу, складанні звітностей, проведенні контролю та управлінні процесами. 

Розвиток цифрових технологій дозволяє значно скоротити час на процес збору інформації, підвищити швидкість, обсяг її обробки та зберігання. Слід зазначити, що процеси цифровізації змінили існуючу систему та породили декілька специфічних проблем, які потребують вирішення. 

Після проведення аналізу теми було визначено, що в системі бухгалтерського обліку перспективно застосовувати такі  сучасні технології:  хмарні технології, технології програмних роботів та штучного інтелекту, технології блокчейн, технології роботи з великими масивами даних,інтернет речей.

На нашу думку, одним із найефективнішим напрямів розвитку бухгалтерського обліку в умовах цифровізації є технологія блокчейну. Використання крипто активів є новим унікальним явищем з великим майбутнім.

Застосування технології блокчейну веде до створення реєстру або облікової книги записів про події у цифровому середовищі [1]. Технологія дозволяє створити базу даних з високим рівнем захисту від фальсифікації чи знищення записів. Дані неможливо підробити, оскільки кожен новий запис здійснює підтвердження вже існуючих ланцюжків. Щоб змінити певні дані, потрібно змінювати інформацію в усіх інших блоках. При цьому, так як система розподілена, актуальна інформація про записи в ній зберігається у всіх її учасників і автоматично оновлюється при внесенні будь-яких змін.

Сьогодні блокчейн можна розглядати як початок революції в методах обліку, зокрема системи облікової реєстрації господарських операцій. На жаль, поки що офіційне застосування крипто активів в економіці залишається юридичне нерегульованим, а крипто індустрія потребує ще удосконалення.

Також ще одним перспективним напрямом є  застосування хмарних технологій в бухгалтерському обліку. Хмарні технології  - це технології роботи з даними онлайн, а не на жорсткому диску комп'ютера. 

Найбільша перевага технології в тому, що користувач має вільний доступ до даних, незалежно від того, де він знаходиться та який пристрій використовує. Крім цього, доступ до хмари можна надати не тільки редактору, а й іншим людям.

При застосуванні хмарних технологій зменшуються витрати на закупівлю серверного обладнання, апаратних і програмних рішень та можливі оперативні зміни конфігурації корпоративної IT-інфраструктури залежно від поточних потреб.

 Завдяки хмарним обчисленням дані організації можна аналізувати усією командою, робити прогнози, покращувати їх і приймати найкращі бізнес-рішення. Автоматизація бухгалтерського обліку з використанням «хмарних» технологій є одним із надійних і прогресивних підходів для вирішення сучасних облікових завдань.

Отже, попри деяку незрозумілість, недовіру та неприйняття, все ж таки уряди країн, центральні банки держав та багато компаній розуміють важливість віртуального світу, займаються дослідженнями технологій, намагаються осмислити їх переваги та створити всі умови для впровадження технологій.

Таким чином, сфера бухгалтерського обліку найбільш гостро потребує інновацій. Перераховані вище технології чудово відповідають вимогам сьогодення та мають бути впроваджені в бухгалтерський облік, задля його розвитку.

Література

1. Соколова Т.Н., Волошин І.П., Петрунін І.А. Переваги та недоліки технології блокчейн. Економічна безпека та якість. 2019. No 1 (34). С. 49–52.

2. Панасюк. В., Бурденюк. Т., Мужевич Н. Особливості цифрової трансформації обліку. Галицький економічний вісник. 2021. №1. С. 70-76.

___________________

Науковий керівник: Артюх Оксана Валентинівна, доктор економічних наук, професор, професор кафедри бухгалтерського обліку і аудиту, Одеський національний економічний університет

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота