ПРИНЦИПИ ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРИНЦИПИ ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

22.06.2022 19:57

[2. Юридичні науки]

Автор: Менюк Дарина Олегівна, доктор філософії, молодший науковий співробітник відділу проблем цивільного, трудового та підприємницького права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України


Інтеграція та глобалізація є основними процесами, які відображають світовий розвиток. Рух України у бік Європейського Союзу (надалі – «ЄС», «Євросоюз»), а також започаткування інтеграційних процесів, дозволяє наблизити нашу державу до економічних, соціальних та правових стандартів Євросоюзу.

Загалом, створення міждержавного союзу з високим рівнем інтеграції мало на меті формування єдиного права, що, своєю чергою, стало фактором напрацювання в ЄС власних способів уніфікації права [1, с. 66]. Це відіграє неабияке значення для створення такої правової системи, яка дозволила б максимально ефективно захищати права та інтереси кожного. Разом з тим, розуміння переваг та недоліків здійснення цивільного судочинства як в окремих країнах, так і в ЄС загалом, є важливим, оскільки дає можливість послідовного і продуктивного розвитку цивільного процесуального права України.

Розглядаючи принципи цивільного процесуального права Європейського Союзу, насамперед, варто зазначити, що цивільний процес ЄС – галузь європейського права, сукупність наднаціональних законодавчих норм, що визначають порядок розгляду і вирішення цивільних і комерційних справ транскордонного характеру в усіх державах-членах ЄС [2, с. 78].

Право ЄС підкреслює важливість національних норм права держав-членів. Так, політика Євросоюзу поважає цивільно-процесуальні правові традиції, закони та практику держав-членів, які за своєю суттю не порушують право ЄС та практику Європейського Суду з прав людини. Заразом, значна увага приділяється відмінностям, які стосуються фундаментальних принципів та гарантій здійснення правосуддя, адже вони можуть призвести до руйнування основ захисту прав та зниження довіри до державних та міжнародних інституцій. З огляду на це, важливо вести мову про створення єдиних мінімальних стандартів цивільного процесу [3, с. 14].

Так, до принципів цивільного процесу Євросоюзу можна віднести: принцип доступу до судів і правосуддя; принцип забезпечення справедливості судового розгляду; принцип забезпечення ефективності провадження; принцип забезпечення справедливого та ефективного результату. 

Водночас, кожен з названих принципів  має певні елементи, які конкретизують їх і створюють систему стандартів цивільного судочинства. Наприклад, у широкому сенсі принцип доступу до судів і правосуддя має включати у себе право на вибір адвоката; доступ до юридичних консультацій та інформації; конфіденційність юридичних консультацій; можливість вибору між судовим процесом та альтернативними способами вирішення спорів; забезпечення механізмів фільтрації необґрунтованих претензій; а також вирішення проблем фінансування, таких як пропорційні витрати на судовий процес та систему засобів, що дозволяють фінансувати судові процеси.

Своєю чергою, до забезпечення справедливості в судочинстві належить: судова незалежність; судова неупередженість; прозорість та відкритість судового провадження; рівність сторін, зокрема, рівний доступ до інформації і рівноправність у праві висловитись, прокоментувати позицію опонента, заперечити; обов'язок суду належним чином повідомити сторони про судові засідання, про хід справи. Принцип забезпечення ефективності провадження включає судовий контроль за процесом, уникнення невиправданих затримок у розгляді і вирішенні справи. Врешті, принцип, що стосується забезпечення справедливого та ефективного результату, охоплює обов'язок суду надати мотивацію прийнятих рішень, їх точність; ефективність виконання судового рішення; остаточність судового розгляду [3, с. 19-20].

Визначений перелік принципів цивільного судочинства є узагальненим, що сформований у низці документів, зокрема, у ст. 19 Маастрихтського договору [4]; ст. 47-49 Хартії основних прав Європейського Союзу [5]; ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод [6], яка також використовується Євросоюзом. Проте, вагому роль відіграє Європейський Суд, який шляхом тлумачення цивільного процесуального законодавства розбудовує та конкретизує принципи здійснення цивільного судочинства, формуючи тим самим загальні стандарти цивільного процесу з огляду на сучасні умови [3, с. 29].

Таким чином, було розглянуто принципи цивільного процесуального права Європейського Союзу, а також їх елементи, які складають систему стандартів цивільного процесуального права. Їх подальше дослідження, а також проведення порівняльного аналізу з цивільним процесом України, має на меті покращення судових процедур аби забезпечити найефективніший захист прав осіб в Україні.

Література

1. Стрельцова Є.Д. Особливості уніфікації права в рамках ЄС: окремі аспекти. Дев’яті юридичні диспути з актуальних проблем приватного права, присвячені пам’яті Є. В. Васьковського : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (м. Одеса, 17 травня 2019 р.) / відп. ред. І. С. Канзафарова ; Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова ; економ.-прав, ф-т ; Всеукр. громад, орг. «Асоціація цивілістів України». Одеса : Астропринт, 2019. С. 66-70.

2. Ізарова І.О. Цивільний процес Європейського Союзу: проблеми визначення. Право і суспільство. №5, частина 3. 2015. С. 74-79.

3. Magdalena Tulibacka, Margarita Sanz, Roland Blomeyer. Common Minimum Standards of Civil Procedure. URL: https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/105660/EPRS_CIVIL_PROCEDURE.pdf

4. The Maastricht Treaty on 7 February 1992. URL: https://www.legislation.gov.uk/eut/teu/article/19

5. The Charter of Fundamental Rights of the European Union. 2000/C 364/01. Official Journal of the European Communities. 18.12.2000. URL: https://www.europarl.europa.eu/charter/pdf/text_en.pdf

6. Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод: міжнародний документ Ради Європи від 04.11.1950 р. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/995_004 (дата звернення: 10.10.2019).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота