ТРУДОВИЙ ДОГОВІР ЯК ОСНОВНА ФОРМА РЕАЛІЗАЦІЇ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ТРУДОВИЙ ДОГОВІР ЯК ОСНОВНА ФОРМА РЕАЛІЗАЦІЇ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ

15.10.2014 13:00

[Section 3. Civil and family law. Civil judicial law. Commercial law. Housing right. Obligation law. International private law. Labour law and public guarantee law]

Author: Праніченко Карина Миколаївна, магістрантка факультету соціології і права Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут"


В умовах ринкової економіки в трудовому праві на перший план висуваються договірні методи регулювання праці, що адекватно відображають особливості сучасної економіки. У договорі повинні знаходити реалізацію загальні засади і принципи трудового права, які все глибше проникають в сферу відносин між роботодавцями та працівниками. 

Сьогоднішній стан правового регулювання трудових відносин в Україні відображає специфіку сучасного періоду ринкової економіки. З одного боку, він в змозі адекватно реагувати на все зміни, що відбуваються в економіці, з іншого боку, існуючий характер нинішнього етапу ускладнює використання механізму регулювання трудових відносин, що застосовується в країнах з розвиненою ринковою економікою. 

Тема трудового договору та його ролі в регулюванні трудових відносин, незважаючи на досить високий рівень його розробленості, продовжує залишатися актуальною, так як в сучасних умовах зростає роль договірно-правового методу регулювання, де ключову роль грають учасники трудових відносин. Абсолютно всі питання, пов'язані з договірним регулюванням трудових відносин, завжди залишаються в полі зору законодавця, а практика укладання трудових договорів по-колишньому свідчить про серйозність даного методу регулювання суспільних відносин у сфері застосування праці. 

Трудовий договір виступає основною формою реалізації свободи праці, включаючи право на працю для кожного, хто бажає трудитися, заробляючи на життя своєю працею. Разом з тим трудовий договір є тією юридичною формою, яка в максимальній мірі надає можливість роботодавцю для вільного здійснення підбору необхідних йому працівників з урахуванням його власних інтересів і потреб. 

Отже, в трудовому договорі відбивається свобода праці і договірний принцип регулювання трудових відносин, що дозволяють сторонам вільно і добровільно вибирати один одного виходячи зі своїх приватних інтересів на ринку праці. У цьому виявляється важлива соціальна та економічна роль трудового договору, але його значення набагато ширше, що зумовлено, перш за все, Конституцією України, що проголосила основоположні права і свободи у сфері організації та застосування праці. 

Трудові договори - це юридичні факти, що виступають підставами виникнення правовідносин, зміст яких визначається законодавчими або підзаконними нормами. У випадках, коли зміст відносин у нормативній формі достатньо не врегульовано, то у зміст договорів може входити регулювання окремих елементів відносин, тоді договір може служити джерелом певних індивідуальних приписів. Таким чином, трудовий договір є засобом індивідуального регулювання трудових відносин між роботодавцем та працівником, а умови цього договору повинні відповідати загальним принципам трудового права. Звідси випливає необхідність впровадження в практику спеціальних правових норм, які повинні регулювати трудові відносини в різних сферах діяльності з урахуванням вимог Кодексу законів про працю України, що знаходить своє втілення на практиці. 

У науці трудового права трудовий договір розглядається в декількох аспектах: як підстава виникнення трудових правовідносин, як вираз конституційного принципу забезпечення права на свободу праці, як спосіб регулювання трудових правовідносин, як самостійний інститут трудового права. Як спосіб регулювання трудових правовідносин в рамках правових норм, в даний час трудовий договір розглядається як перспективний і найважливіший засіб. Трудовий договір забезпечує індивідуалізацію трудових правовідносин, встановлення єдино можливих умов для його сторін, оскільки в законодавчому порядку неможливо визначити умови праці всіх категорій працівників з врахуванням їх індивідуальних здібностей і особливостей виробництва, а також видів трудової діяльності. При його допомозі можна встановити додаткові умови реалізації трудових правовідносин з врахуванням особливостей трудової функції працівника. За допомогою трудового договору досягається стійкість (стабільність) трудових правовідносин. Іншими словами, трудовий договір є засобом гармонізації трудових правовідносин, способом досягнення згоди між його сторонами. 

Досвід розвинених країн, які зуміли створити ефективні форми діалогу і співпраці між працівниками і роботодавцями, показує, що шляхом переговорів можна домогтися умов, при яких роботодавець буде зацікавлений у підвищенні оплати праці, забезпеченні додаткової соціальної підтримки, а працівник - у зростанні продуктивності праці. 

Важливою особливістю сучасного трудового законодавства України є оптимальне поєднання законодавчого (державного) і договірного регулювання трудових відносин. Він відповідає національним умовам і забезпечує належну безпеку і гнучкість, дозволяючи враховувати реалії ринку праці.

________________________


Науковий керівник: Голосніченко Д. І., д.ю.н., проф.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота