КЛАСТЕР ЯК ОДИН ІЗ ІНСТРУМЕНТІВ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ РЕГІОНУ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

КЛАСТЕР ЯК ОДИН ІЗ ІНСТРУМЕНТІВ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ РЕГІОНУ

01.10.2016 10:00

[Section 8. Productive forces development and regional economy]

Author: Пинко Валерія Сергіївна, старший викладач Вінницького навчально-наукового інституту Університету державної фіскальної служби


На сьогоднішній день бізнес-кластери сприймаються як одна із найефективніших організаційно-економічних форм. Це пов’язане із тим, що кластеризація є одним із універсальних процесів поєднання розрізнених частин в єдине ціле, що містить елементи ініціативносі та інноваційності. Кластерні процеси як процеси природної інтеграції однорідних об’єктів (у нашому випадку – бізнес-одиниць) займають цілком законне місце у об’єктивній реальності. Кластерний феномен в економіці виявляє себе виключно в мезоскопічному середовищі, що пов’язане із реалізацію таких умов кластеризаціїї, як гнучкість і свобода, збереження індивідуальності в межах об’єднання. На противагу розвитку регіону чи галузі,  цій умові відповідають виключно окремо узяті господарюючі суб’єкти. Відмінність кластера від інших форм організації підприємств, наприклад територіально-виробничих комплексів, полягає в наявності внутрішнього конкурентного середовища та сильних конкурентних позицій на глобальному ринку. Тобто, кластер являє собою поєднання кооперації та конкуренції, які доповнюють один одного і створюють передумови для розвитку інноваційних процесів. Взаємозв’язок з внутрішніми потребами споживачами кластера базується на конкуренції, з зовнішніми – на кооперації. Також, в рамках взаємодії в кластері відбуваються комунікаційні процеси, які сприяють формуванню всередині кластерів формальних і неформальних, особистих взаємозв’язків між його учасниками, що є ведення бізнесу та сприяє ефективній координації зусиль для пристосування до умов зовнішнього середовища. 

Розвиток інформаційних та маркетингових зв’язків між підприємствами кластера на основі сучасних технологій, формування в рамках міжрегіональної економічної інтеграції певних ланок ланцюжка створення вартості, загальних стандартів виробництва, поставок і управління, активний розвиток кластерних брендів. Таким чином, кластеризація сприяє зміцненню компетентності регіону та підвищує його конкурентоздатність.

 Традиційно вважалося, що зростання регіональної економіки заснований на базових для регіону галузях. Ці галузі, як правило, є основними експортерами та підтримують інші сфери і виробництва. В даний час відмінність між традиційною промисловою політикою та кластерної політикою полягає в тому, що цільова група зрушилася від вертикальних секторів до більш широкого поняття «вартісного ланцюжка». Добре розвинена мережа складається не тільки з зв’язків бізнес-партнерів з конкретною галуззю, але і з низкою суміжних та пов’язаних галузей, науково-дослідних центрів, освітніх установ, інноваційних компаній та прямих зв’язків з клієнтами. Увага вчених і фахівців до кластеризації економіки як інструменту підвищення конкурентоспроможності пояснюється ефективністю та гнучкістю кластерів.

Збільшення інноваційної активності учасників кластера пов’язано з тим, що кластер виступає в ролі своєрідного «концентратора» знань. Накопичуючись і концентруючись, нові знання стають загальноприйнятими та підштовхують учасників до генерації нових ідей, створенню нових розробок, що значно прискорює здійснювані в кластері інноваційні процеси.




Література:

1. Боуш Г.Д. Кластеры предприятия: терминологические нечеткости и определение понятия//Вестник Омского университета. Сер. Междунар. бизнес, 2009. -  №3, с.4-9.

2. Третьяк В.П. Кластеры предприятия. – М., 2006. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота