МОДЕЛІ ВИЗНАЧЕННЯ ЙМОВІРНОСТІ БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

МОДЕЛІ ВИЗНАЧЕННЯ ЙМОВІРНОСТІ БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВ

29.09.2017 09:04

[Section 1. Economy, organization and administration of enterprises, branches and complexes]

Author: Жадько Констянтин Степанович, доктор економічних наук, професор, Університет митної справи та фінансів (м. Дніпро); Лежньова Леся Володимирівна, студентка, Університет митної справи та фінансів (м. Дніпро)


Нестабільність у світовій економіці уповільнює економічне зростання та призводить до різкого збільшення кількості банкрутств підприємств. Саме тому система фінансового менеджменту на підприємстві повинна оперативно виявляти будь-які негативні зміни в його діяльності, використовуючи ефективні методи оцінювання ризику банкрутства. Антикризове управління підприємством повинно мати системну основу, оперувати достовірною інформацією при діагностуванні криз та мати чітку поетапно розроблену програму реалізації антикризових заходів.

Питанню прогнозування ймовірності настання банкрутства присвячено багато праць як українських, так і зарубіжних фахівців: І. В. Чібісова, Є. В. Каблов, Є. О. Костіна, О. М. Подлевська, А. С. Авдющенко та ін.

В умовах не можливості чітко оцінити, наскільки показники діяльності неплатоспроможного підприємства відрізняються від середньогалузевих або аналогічних успішно діючих підприємств, важливу роль починають відігравати методи прогнозування банкрутства. Кожен з методів має свої переваги та недоліки, тому при здійсненні аналізу виникає необхідність вибору такого підходу, який дозволить з мінімальними затратами ресурсів отримати найбільш однозначну та точну оцінку економічного стану[1].

Виокремлюють два основні методи до оцінювання ймовірності банкрутства. Перший - багатофакторні регресійні моделі – включає оперування фінансовими коефіцієнтами, враховує зміни в галузі фінансового управління, економіки та інших факторів. Другий метод базується на порівнянні статистики зміни показників збанкрутілих компаній з відповідними даними досліджуваного підприємства.

Проаналізуємо та наведемо у табл. 1 порівняльну характеристику найбільш поширених моделей прогнозування банкрутства підприємства.




Існує багато моделей, що використовуються на практиці, але вони не дають стовідсоткового результату, тому що практично всі моделі не враховують специфіки діяльності підприємства залежно від галузі, а також не відповідають умовам української економіки.

Варто відмітити, що українські науковці у своїх працях використовують показники, які прямо відображають ймовірність виникнення кризи, а зарубіжні застосовують коефіцієнти, які в майбутньому можуть стати однією із причин банкрутства (питома вага власного капіталу, співвідношення чистого прибутку і активів) [3]. 

Не зважаючи на переваги та недоліки наведених методик визначення ймовірності банкрутства, результати такого аналізу слугують основою для системної діагностики фінансово-економічного стану та формування антикризової програми підприємства.

А для більш аргументованого прогнозу найкращім є  комплексне використання одночасно декількох методів, що дозволить значно збільшити ступінь вірогідності отриманих результатів [2].

Для досягнення позитивних результатів в антикризовому управлінні ретельнішої доробки та адаптації до заданих умов потребують моделі вітчизняних вчених, такі як модель О. О. Терещенка, О. Ю. Проскури, Ю. С. Щембель. Належної уваги також потребує проблема створення нових моделей діагностики банкрутства, які враховували б всі особливості економіки України, адже це значно підвисить кількість своєчасно і правильно розроблених заходів з попередження банкрутства на багатьох підприємствах.

Література:

1. Авдющенко А. С. Обґрунтування можливості використання агрегованого показника для оцінки економічного стану підприємства / А. С. Авдющенко // Науковий вісник НГУ  [Електронний ресурс]. – Режим доступу до журналу.: http://www.nbuv.gov.ua/. №5. – 2010. 

2. Повстенюк Н. Г. Методи діагностики банкрутства підприємств у сучасних умовах / Н. Г. Повстенюк // ПолтНТУ: Економіка і регіон. Гроші, фінанси і кредит. – 2015. –№1 (50). – С.25-31. 

3. Подлевська О. М. Порівняльний аналіз методик діагностики банкрутства підприємства / О. М. Подлевська // Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Економіка». - 2014 р. – Випуск 1(65). – С.318-324.  

4. Островська Г. Аналіз практики використання зарубіжних методик (моделей) прогнозування ймовірності банкрутства підприємств / Г. Островська, О. Квасовський // Галицький економічний вісник. – 2011. – №2(31). – С.99-111.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота