УПРОВАДЖЕННЯ МІЖНАРОДНИХ ПРИНЦИПІВ ЩОДО ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ НЕБАНКІВСЬКИХ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

УПРОВАДЖЕННЯ МІЖНАРОДНИХ ПРИНЦИПІВ ЩОДО ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ НЕБАНКІВСЬКИХ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ

29.09.2017 17:24

[Section 6. Banking. Money, finances and credit]

Author: Дзюнь Олена Богданівна, аспірантка кафедри економічної політики та врядування, Національної академії державного управління при Президентові України


Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) на виклики кризових явищ у фінансовому секторі у 2011 р. підготовлені Принципи захисту прав споживачів фінансових послуг, які передбачають: встановлення законодавчих вимог у частині захисту прав споживачів фінансових послуг, створення дієвої системи захисту прав таких споживачів та наділення необхідними повноваженнями відповідні органи, створення умов для розкриття інформації на ринках фінансових послуг, просування питання фінансової грамотності, забезпечення відповідальної ділової поведінки на ринках фінансових послуг, створення умов для унеможливлення зловживань та шахрайства, забезпечення захисту персональних даних, створення ефективної системи розгляду та задоволення скарг споживачів, забезпечення конкуренції на ринках фінансових послуг. 

Слід зауважити, що жоден із зазначених принципів ОЕСР у вітчизняне законодавство та практику не упроваджений повною мірою. Так, система функціонування ринків фінансових послуг в Україні не забезпечує повністю потреби захисту прав споживачів фінансових послуг, рівень розкриття інформації як банками так і небанківськими фінансовими установами є різний, відсутні гарантійні механізми для споживачів фінансових послуг на випадок неплатоспроможності небанківської фінансової установи, на законодавчому рівні не врегульовано питання щодо заборони створення пірамідальних схем, ділова практика фінансових установ не завжди ґрунтується на високих стандартах надання послуг, доступ споживачів до фінансової просвіти є дуже обмежений, Національна стратегія підвищення рівня фінансової грамотності населення  відсутня, відсутній механізм досудового розгляду спорів (зокрема інститут фінансового омбудсмена), міжнародна практика існування якого довела свою ефективність у процесі вирішення спорів між споживачами на фінансовими установами. 

Питання захисту прав споживачів стоїть на порядку денному у багатьох стратегічних та програмних документах розвитку держави. Зокрема, відповідно до Cередньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року для проведення реформ у фінансовому секторі України необхідно, у т.ч., діяти за напрямом «удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг через розроблення та впровадження комплексної програми підвищення фінансової обізнаності» 1. Комплексною програмою розвитку фінансового сектору України до 2020 року, передбачається підвищення рівня фінансової обізнаності, стандартів розкриття інформації в інтересах споживачів та інвесторів фінансового сектору, ефективності захисту прав споживачів фінансових послуг та інвесторів 2.

Оскільки питання захисту прав споживачів є невід’ємною складовою стабільного функціонування ринків фінансових послуг, для його системного вирішення вбачається важливим практичне упровадження Принципів захисту прав споживачів фінансових послуг при побудові дієвої системи захисту прав споживачів фінансових послуг.

Література:

1. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 03.04.2017 № 275-р «Про затвердження середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року та плану пріоритетних дій Уряду на 2017 рік». Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/275-2017-%D1%80.

2. Комплексна програма розвитку фінансового сектору України до 2020 року, затверджена постановою Правління Національного банку України від 18.06.2015 № 391. Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/v0391500-15.

_________________________________

Науковий керівник: Дмитренко Г.В. доктор наук з державного управління, професор кафедри економічної політики та врядування

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота