ДЕЯКІ АСПЕКТИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРОГНОЗУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКИХ РЕГІОНІВ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ДЕЯКІ АСПЕКТИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРОГНОЗУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКИХ РЕГІОНІВ

29.09.2017 19:11

[Section 5. Mathematical methods, models and information technologies in economy]

Author: Дума Людмила Василівна, аспірантка кафедри економічної кібернетики та інформатики, Тернопільський національний економічний університет


Процес формування сучасної системи прогнозування регіонального розвитку в Україні проходив в умовах масштабного державного перетворення і перелаштування. Змінна політичного режиму і реформування економіки регіонів України, що починалась в 90-х роках минулого століття, привели до інверсії ролі територій у системі державного управління. Регіони, які раніше мали вкрай обмеженні права в господарській сфері, отримали право самостійно приймати політичні, економічні, соціальні, культурні та інші рішення.

Мета даного дослідження полягає в отриманні ефективного інструменту для визначення основних орієнтирів і напрямів регіональної політики, а також вдосконалення системи прогнозування соціально-економічного розвитку регіону, формування пропозицій щодо поліпшення її організації і функціонування.

Проблемами соціально-економічного прогнозування велику увагу приділяють фундаментальні праці вітчизняних вчених: І.В. Бестужева-Лади, В.В. Івантера, B.В. Котілко, A.A. Кугаєнко, Б.Н. Кузик, В.Н. Цигічко, Ю.М. Швирковим, Ю.В. Яковця та інших, які узагальнили існуючий світовий досвід, а також розвинули результати досліджень в області прогнозування.[1] 

До числа найбільш відомих зарубіжних авторів, які розглядали економічне прогнозування в різних аспектах і особливості розвитку регіональної економіки, слід віднести У. Айзарда, А. Вебера, О. Гелмера, І. Гілбоа, Т. Гордона, Ф. Дентона, М. Кендела, К. Кернса, В. Леонтьєва, А. Льоша, К. Льюїса, Д. Моррелла, А. Райтс, Т. Сааті, Б. Спенсера, Г. Тейл, Д. У. Уінчірса, Д.Е. Ханка, Е. Янча і ін[3].

Прогнози, що мають наукове обґрунтування, повинні лежати в основі планових рішень органів державної влади щодо реалізації соціально-економічної політики на території регіону, визначати основні напрямки його майбутнього розвитку, місце та роль в загальноукраїнському економічному просторі.

Накопичений досвід централізованого прогнозування народногосподарського комплексу на першому етапі реформування державного устрою України не був прийнятий до уваги, як такий що не відповідає ринковому характеру розвитку економіки.

На сучасному етапі впроваджені основні елементи системи прогнозування соціально-економічного розвитку регіонів України, існують фрагменти даної системи, які ефективно функціонують в окремих регіонах, однак в цілому система регіонального прогнозування вимагає істотної модернізації.

При прогнозування соціально-економічного розвитку українських регіонів в основному застосовуються традиційні методологічні підходи, розроблені для підготовки прогнозів на короткостроковий та середньостроковий періоди. При цьому на практиці переважно використовуються прогностичні методи екстраполяції сформованих трендів на 3-5 років на короткострокову та середньострокову перспективу, скориговані з урахуванням експертних оцінок. Разом з тим сучасна наука має в своєму розпорядженні широкий арсенал засобів, що дозволяють здійснювати наукове прогнозування соціально-економічних процесів на основі глибокого ретроспективного аналізу їх розвитку за тривалий період часу, формуючи детальне уявлення про природу досліджуваних процесів і закономірності їх розвитку[1].

Наявність проблем практичного застосування наукових методів регіонального прогнозування вказує на необхідність вдосконалення прогнозної діяльності шляхом розширення і модернізації використовуваного інструментарію. 

В ході аналізу сучасної системи прогнозування соціально-економічного розвитку регіонів України були виявлені фактори, які суттєво стримують розвиток регіональних прогнозних досліджень: недоліки правового регулювання; недостатні повнота і якість вихідних для прогнозування даних; невеликий період заснування прогнозу; недосконалість методик прогнозування, недостатнє використання методів економіко-математичного моделювання; відсутність єдиної для регіонів України методологічної платформи регіонального прогнозування, програмного забезпечення, інформаційного простору; не передбачений моніторинг фактично досягнутих прогнозних параметрів з боку незалежного органу.

Оцінка ключових соціально-економічних показників регіонального розвитку з урахуванням тривалого ретроспективного періоду показала, що Подільський економічний регіон за останні 20 років суттєво втратив свій потенціал розвитку, який історично був закладений в виробничих секторах економіки: промисловості та сільському господарстві. Частка продукції виробничих видів економічної діяльності в структурі економіки краю скорочується, все більше поступаючись торгівлі і сфері послуг. Проте, 36% зайнятого населення краю все ще орієнтовані на працю в виробничих секторах з рівнем доходу нижче середнього по регіонах України[2].

У такій ситуації в регіоні буде спостерігатися відтік найбільш активного населення працездатного віку в більш розвинені регіони України або за кордон.

Література

1. Тищенко О.П. Регіональні диспропорції: сутність, методологія визначення та оцінка / О. П.Тищенко // Економічна теорія: науковий журнал . –10/2011 . – №4 . – С. 55-64.

2. Україна 2020.Стратегія національної модернізації./ Розпорядження Кабінету Міністрів України. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://civic.kmu.gov.ua/consult_mvc_kmu/consult/old/show_fullbill/956

3. Леонтьев В. міжгалузевий аналіз впливу структури економіки на навколишнє середовище / В. Леонтьев, Д. Форд // Економіка і математичні методи. - 2012. - Т. VIII. - Вип. 3. - С. 370-400.

_________________________

Науковий керівник: Буяк Леся Михайлівна, Тернопільський національний економічний університет

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота