ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ РОЗРАХУНКІВ ЗА ЄСВ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ РОЗРАХУНКІВ ЗА ЄСВ

21.02.2014 19:17

[Секция 4. Бухгалтерский учет, анализ и аудит]

Автор: Алпатова Дар’я Артеміївна, студентка ВНЗ «Миколаївський політехнічний інститут»


Актуальність теми. Удосконалення соціального забезпечення в галузі справляння зборів до фондів соціального страхування було здійснено шляхом введення з 1 січня 2011 року єдиного соціального внеску, що повинно було сприяти уніфікації нарахування та справляння внесків до фондів соціального страхування. Однак, сталося навпаки, для відображення нарахувань та утримань єдиного соціального внеску підприємствам необхідно вводити три-чотири аналітичні рахунки, що аж ніяк не спростило процедуру його нарахування та обліку. Саме тому, питання щодо організації бухгалтерського обліку розрахунків зі страхування на сьогодні є актуальними та потребують вирішення.

Аналіз досліджень та публікацій. Проблеми особливостей впровадження єдиного внеску вивчали такі науковці як Качан Л., Ушакова Л., Шевчук Л.,  Шваб В., Бондаренко О., Зубченко А., Циганенко В., Скрипкіна К., Івашина Є., Прощина Т., Китайчук Т. Однак, у вищезазначених публікаціях  недостатньо уваги приділено організації обліку нарахування та сплати єдиного соціального внеску,  а це свідчить про актуальність статті.

Мета дослідження. Визначення поняття, умов та порядку нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Висвітлення необхідності та доцільності впровадження окремого субрахунку для обліку єдиного соціального внеску в Плані рахунків. 

Виклад основного матеріалу. Облік нарахування та сплати єдиного соціального внеску до Міністерства фінансів слугує безпосередньою підставою для майбутньої виплати у момент настання страхового випадку. Саме тому, важливою є правильна організація обліку розрахунків за єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Нарахування єдиного соціального внеску регламентується вимогами Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та іншою законодавчо-нормативною базою.  

Облік розрахунків за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням ведеться на рахунку 65 «Розрахунки за страхуванням»,  до якого Планом рахунків бухгалтерського обліку передбачено субрахунок 651 «За розрахунками із загальнодержавного соціального страхування», який використовують для обліку єдиного  внеску.

В Законі України передбачені різні ставки ЄСВ для різних категорій юридичних та фізичних осіб.  

На підприємствах для обліку єдиного соціального внеску пропонуємо використовувати субрахунки четвертого порядку, які відкриватимуться до субрахунку 651 «Розрахунки за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням», та наведені на рис. 1.1.

 

Рис. 1.1. Структура субрахунку 651 «Розрахунки за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням»




Доцільно розробити наказ по установі із затвердженням усіх змін, які стосуються відображення розрахунків за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на рахунках бухгалтерського обліку.

Використання аналітичної моделі при відображені в обліку інформації щодо розрахунків за єдиним соціальним внеском на  загальнообов’язкове державне соціальне  страхування, дозволить уникнути помилок при веденні обліку, забезпечить об’єктивну всебічну інформацію для прийняття рішень керівництву щодо ефективності праці, прийняття стимулюючої політики та іншого покращення, як роботи працівників так і всього підприємства в цілому.

Відповідно до принципів бухгалтерського обліку, що визначені ЗУ "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність", підприємства зобов'язанні повністю висвітлювати і об'єктивно відображати інформацію при веденні бухгалтерського обліку. Необхідною умовою для виконання цих принципів є ведення аналітичного обліку. Що стосується аналітичного обліку розрахунків з фондом соціального страхування, то види утримань ЄСВ відображаються у розрахунково-платіжній відомості. Практикуючі бухгалтера можуть розробляти форму для ведення аналітичного обліку по нарахуванню ЄСВ, інформацію про що відображається в Наказі про облікову обліку.

Висновок. З метою систематизації інформації щодо нарахування, утримання та перерахування єдиного соціального внеску до Міністерства фінансів та віднесення на рахунки витрат сум нарахувань на підприємстві доцільно:

- розробити наказ щодо введення додаткових субрахунків для відображення в обліку інформації щодо нарахованого єдиного соціального внеску;

- вести «Відомість утримань і нарахувань єдиного соціального внеску із заробітної плати».

Впровадження та використання зазначених вдосконалень дасть можливість працівникам бухгалтерії надавати деталізовану та вірну інформацію щодо єдиного соціального внеску.

Але зазначені вдосконалення будуть більш ефективними тільки за умови внесення змін в механізм обліку розрахунків за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на законодавчому рівні. 




Джерела:

1. Закон України « Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування » [Текст] / Закон України вiд 08.07.2010 № 2464-VI;

2. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи» [Текст] / Закон України від  від 04.07.13 № 406-VII; 

3. Бражник Г.Д. «Запровадження єдиного соціального внеску через податковий механізм» [Текст] / Таврійський державний агротехнологічний університет;

4.  Васильєв Г. «Як стати платником єдиного внеску» /газета «Все про бухгалтерський облік» №4 від 12.01.2011 [с.6];

5.  Новосельська Л.І., Оліярник М.П. «Напрями вдосконалення системи загальнообов’язкового соціального страхування» [Текст] / Науковий вісник 2006, вип. 16.1, Національний лісотехнічний університет України [с.438-440];

6. Бондаренко О.М.,  Зубченко А.П. «Єдиний соціальний внесок в контексті нарахувань та утримань із заробітної плати»  [Текст].



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота