ВИРОБНИЧО-РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ВИРОБНИЧО-РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА

04.03.2014 01:06

[Секция 1. Экономика, организация и управление предприятиями, отраслями, комплексами]

Автор: Шкарупа Ганна Вікторівна, магістр, Таврійський державний агротехнологічний університет


На сьогоднішній день у країнах з розвинутою ринковою економікою нагромаджено позитивний досвід економічного регулювання процесів природокористування, ефективного використання виробничо-ресурсного потенціалу, а також його інтенсифікація. В Україні формування ринкових відносин перебуває в початковій стадії. В зв’язку з цим надзвичайно актуальною є проблема пошуку резервів підвищення ефективності  використання  ресурсно-виробничого потенціалу лісогосподарської галузі з урахуванням перспектив економічної реформи в країні. 

Під виробничо-ресурсним потенціалом розуміється організована сукупність виробничих ресурсів, що структурно і функціонально пов'язані між собою в процесі виготовлення продукції. Виробничо-ресурсний потенціал визначає єдність ресурсів, які використовуються у виробництві, зумовлює основу організаційних форм виробництва, його структурні особливості та комплексність в управлінні використанням ресурсів. Через показники їх використання і масштаби залучення у виробництво визначаються зв'язки між окремими виробничими системами і підсистемами виробництва і споживання продукції. 

Як структурні компоненти ресурсного потенціалу підприємства варто виділити: природно-ресурсний, виробничо-майновий, фінансовий, трудовий й інноваційний потенціали.

Формування виробничо-ресурсного потенціалу включає визначення найбільш ефективних масштабів функціонування за обов'язкового виконання виробничої програми. При цьому слід зазначити, що одного і того ж обсягу випуску продукції можна досягти за різного поєднання ресурсів, які використовуються у виробництві. Можуть мати місце більш фондомісткий або трудомісткий варіанти виготовлення продукції, варіанти з швидшим виготовленням продукції за одиницю часу, однак і більш дорогі, з менш дорогими ресурсами, але й з меншим обсягом продукції за одиницю часу. Тому необхідно враховувати як часову ефективність окремих видів ресурсів, так і їх максимальну ефективність при забезпеченні випуску продукції, тобто ефективність виробничо-ресурсного потенціалу підприємств. Під ефективністю виробничо-ресурсного потенціалу розуміється максимальний обсяг продукції з одиниці ресурсів, які за їх спільного використання забезпечують цей випуск за відповідний проміжок часу.

Ефективне використання виробничого потенціалу підприємства залежить від функціонування механізму управління ним. Під механізмом управління виробничим потенціалом підприємства розуміється сукупність процесів, прийомів, методів, підходів, спрямованих на досягнення ефективності його використання. 

Ефективність управління залежить від ступеня забезпечення інформацією про стан навколишнього середовища і його зміни, про функціонування самого підприємства, тобто про внутрішні умови. Інформація є по суті тією основою, на якій ґрунтуються управлінські рішення. Організація інформаційної діяльності значною мірою залежить від видів виробничої діяльності, розмірів підприємства, рівнів організації виробництва, управління тощо.




Література:

1. Краснокутська Н.С. Потенціал підприємства: формування та оцінка: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2005. – 352 с.

2. Ліпич О.М. Управління і регулювання виробничо-ресурсним потенціалом підприємства  [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.disser.com.ua/contents/38701.html



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота