КОНСТИТУЦІЙНО - ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

КОНСТИТУЦІЙНО - ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

30.04.2014 12:49

[Секция 2. Конституционное право. Конституционное процессуальное право. Международное право]

Автор: Рева Наталія Миколаївна, студентка Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого


Одним з найбільш ефективних інструментів утвердження режиму конституційної законності та врегулювання державно – правових конфліктів є конституційно – правова відповідальність. Серед існуючих таких її засобів виділяємо насамперед розпуск (дострокові вибори) парламенту, притягнення до парламентської відповідальності уряду, імпічмент вищим посадовим особам як найвищий прояв конституційної відповідальності.

Теорія конституційно – правової відповідальності походить з інституту судової відповідальності міністра, який склався у країнах Європи у дев’ятнадцятому столітті. Наприклад, у Англії палата громад мала право звинувачувати міністрів, а здійснення судочинства щодо них покладалося на палату лордів. У Франції  виняток становив розгляд справ сенатом,  якщо міністрів звинувачувала палата депутатів за злочини, скоєний при виконанні службових обов'язків.

Конституційна відповідальність є видом юридичної відповідальності та містить притаманні їй ознаки: міра державного примусу, встановлення для правопорушника певних негативних наслідків.

Підставою настання конституційно – правової відповідальності є порушення норм Конституції ( конституційний делікт). 

Конституційний делікт – це діяння (дія або бездіяльність) суб’єкта конституційно – правових відносин, що не відповідає належній поведінці і тягне за собою застосування заходів конституційної відповідальності.

Конституційно – правова відповідальність може наставати за відсутністю вини (неналежне виконання своїх конституційних функцій), має особливий суб’єктивний склад (органи публічної влади та їх посадові особи, політичні партії та громадські об’єднання; громадяни, іноземці та особи без громадянства). Вона має чітко виявлений політичний характер, тобто є різновидом політичної відповідальності.

Розглядаючи питання конституційно – правової відповідальності уряду потрібно зазначити, що це може бути  відставка уряду, оголошення недовіри члену уряду або імпічмент урядовця. Так, міністри несуть солідарну відповідальність за політику та рішення уряду, навіть,  якщо який – небуть міністр формально не брав участь у прийнятті того чи іншого рішення або був проти нього. Існують підстави оголошення парламентом недовіри уряду − це економічна криза, скандал в урядовому середовищі й суперечки всередині Кабінету, тобто в переважній своїй більшості вони мають політичний характер. 

Конституційна відповідальність визначається конституційними нормами, що закріплюють порядок і умови дострокового припинення повноважень представницьких і виконавчих органів державної влади, глави держави та інших посадових осіб.

Отже,  конституційно – правова відповідальність являє собою обов’язок суб’єктів конституційного права зазнати несприятливих наслідків особистого, майнового чи громадського характеру за скоєне правопорушення.

Особливість конституційно – правової відповідальності полягає у тому, що вона може бути позитивною ( передбачає відповідальну поведінку, юридичну компетентність, усвідомлення свого обов’язку, його сумлінне і неухильне виконання, тобто відповідальність як обов’язок здійснити дії, встановлені в законі) та ретроспективною (відповідальність за вчинення конституційного правопорушення і являє собою специфічні правовідносини між суб’єктами конституційного права з приводу скоєного конституційного делікту).

___________________________________

Науковий керівник: доц., к. ю. н. Ткаченко Є. В.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота