МАКСИМІЗАЦІЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА З УРАХУВАННЯМ ФІНАНСОВОГО РИЗИКУ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

МАКСИМІЗАЦІЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА З УРАХУВАННЯМ ФІНАНСОВОГО РИЗИКУ

06.05.2014 23:50

[Секция 1. Экономика, организация и управление предприятиями, отраслями, комплексами]

Автор: Афанасьєв Є.В., доктор економічних наук, професор кафедри інноваційного менеджменту та бізнес процесів, ДВНЗ “Криворізький національний університет”, Василько Е.А., студент, ДВНЗ “Криворізький національний університет”


Актуальною проблема оцінки фінансового стану підприємства постає в умовах жорсткої ринкової конкуренції, що опинилися українські промислові підприємства, вступивши на шлях переходу до ринкових відносин, що спричинило кризу їх господарських систем, коли застарілі важелі управління підприємством, які народжуються у внутрішньому середовищі, у сучасних умовах ринкової економіки не дають виходу зі сформованого положення. А отже, актуальними є задачі щодо вдосконалення та розробки нових підходів в сфері економічного управління підприємством, що засновані на широкому застосуванні методів багатоцільового економіко-математичного моделювання фінансового стану підприємства. При цьому, одним із найважливіших напрямків розвитку сучасної економічної науки став пошук ефективних підходів до управління фінансовими ризиками [1]. 

На сьогодні вже існують методологічні розробки щодо вирішення цієї проблеми, які базуються на побудові цільової функції, що дає можливість раціонально оцінити стійкість виробничої діяльності промислового підприємства в умовах ринкової економіки. Разом з тим, підприємство повинно постійно моделювати можливі наслідки його економічного розвитку за умов невизначеності і конфлікту, які можуть бути оцінені лише завдяки втіленню в економічний аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства методології системи ризик-менеджменту [2].

Особливо гостро на сьогодні постає проблема економіко-математичного моделювання ризику в умовах ринкової конкуренції і потребує від промислових підприємств України урахування кон’юнктури ринку, наявності виробничих і фінансових резервів. Тому, промислові підприємства України повинні завжди оцінювати свій потенціал, під яким розуміють сукупність економічних ресурсів і виробничих можливостей підприємства, які можуть бути використані для реалізації цілей виробничого підприємства.

Таким чином, метою досліджень є економіко-математичне моделювання ризику виробничо-фінансової діяльності підприємств та формування методологічних підходів щодо інтегральної оцінки фінансового стану підприємства, що зосереджує у своїй структурі усі складові ресурсів підприємства, де центральне місце повинні займати методи і моделі стохастичного програмування, прийняття багатоцільових рішень за умов невизначеності та конфлікту.

Фінансова діяльність завжди ставить одержання доходів у залежність від ризику. Ризик і дохід являють собою взаємозалежні і взаємообумовлені фінансові категорії.

При цьому, ефективність діяльності підприємства, як вже було зазначено вище, значною мірою характеризується показником ефективності використання капіталу. На нашу думку, рентабельність власного капіталу доцільно представити чотирьохфакторною моделлю [3, с. 48-54]:










Джерела:

1. Вітлінський В.В. / Фінансовий ризик і методи його вимірювання / В.В. Вітлінський, Г.І. Великоіваненко // Фінанси України. – 2000, №5/ – С. 19.

2. Афанасьєв Є.В. Методологічні аспекти ризик-менеджменту виробничо-господарських процесів гірничо-збагачувального підприємства. // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 197: В 5 т. Том V – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – С. 1109-1117.

3. Афанасьєв Є.В. Моделювання фінансового ризику багатоцільових рішень в управлінні прибутковістю промислового підприємства // Фінанси України. – 2006. – № 3(124). – С. 46-55.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота