ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОТРЕБ ГРОМАДЯН - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОТРЕБ ГРОМАДЯН

20.10.2017 18:33

[Cекция 6. Банковское дело. Деньги, финансы и кредит]

Автор: Перчук Оксана Володимирівна, здобувач кафедри фінансів, банківської справи та страхування, Державний вищий навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»


Теоретичні та практичні аспекти фінансового забезпечення потреб громадян розглядалися у працях вітчизняних економістів: В. Андрущенка, М. Білик, Т. Боголіб, О. Василика, А. Гальчинського, В. Гейця, А. Гриценка, А. Даниленка, Б. Кваснюка, М. Коробова, Н. Костіної, В. Кравченка, В. Лагутіна, І. Луніної, В. Міщенка, А. Мороза, С. Науменкової, В. Опаріна, С. Осадця, А. Пересади, Д. Полозенка, А. Поддєрьогіна, Г. П’ятаченка, М. Савлука, В. Суторміної, В. Федосова, О. Чернявського та інших.

Кожен регіон України має мати необхідні і достатні ресурси для поліпшення якості життя громадян і комплексного розвитку своєї території. Особливо така підтримка потрібна жителям Луганської та Донецької областей підконтрольних Україні і так званої «сірої зони». У перспективі належить забезпечити їх динамічний розвиток, зробити економічно самодостатніми і успішними.

Значна частина бюджетних послуг соціальних гарантій, що надаються або пропонуються громадянам індивідуально, знаходиться в сфері відповідальності регіональних і місцевих органів влади.

При цьому забезпечення колективних благ, таких як національна оборона і безпека, правоохоронна діяльність, попередження та ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій і стихійних лих, практично повністю фінансується з державного бюджету [1].

У ринковій соціальне-орієнтованій моделі економіки зростає роль соціальної функції держави. Уряд і держава несуть відповідальність за надання громадянам соціального захисту і забезпечення рівного доступу до задоволення основних потреб. Рівень бідності може розглядатися як суттєвий показник дієвості політики соціального захисту.

Соціальне забезпечення є комбінацією програми пенсійних заощаджень, програми страхування та програми перерозподілу Національного доходу.

Форми і методи соціального захисту населення повинні забезпечити задоволення життєво необхідних потреб кожного громадянина на рівні не нижче прожиткового мінімуму [2].

Місцеві бюджети в сучасних умовах значною мірою зумовлюють рівень суспільного добробуту, є одним із основних джерел задоволення життєвих потреб громадян. Разом з цим саме на цьому рівні бюджетного фінансування нагромаджено значний обсяг проблем, що зумовлені як недостатньою фінансовою базою місцевого самоврядування, так і недоліками системи управління та розподілу коштів, недосконалістю міжбюджетних відносин в Україні [3].

Забезпечення потреб та інтересів людини в Україні залежить від таких умов: 

1. Політичної волі влади співпрацювати з громадянським суспільством. 

2. Бажання представників влади вивчати на державному, регіональному та місцевому рівнях потреби та інтереси людей на певній території, за розвиток якої вони несуть відповідальність. 

3. Чітке визначення у нормативно-правових актах обов’язків суб’єктів, які безпосередньо займаються управлінням суспільними справами, відповідають за якість послуг, наданих державою, забезпечують інформування громадськості щодо важливих змін. 

4. Забезпечення виконання законодавства щодо розвитку інформаційного суспільства в Україні. Зворотній зв’язок є важливою умовою для визначення реальної ситуації щодо якості послуг, які надаються громадянам. 

5. Узгодження концепції забезпечення справедливості в суспільстві, в основі якої має бути модель створення умов для реалізації потреб та інтересів

людей, а не розподілу благ у вигляді дотацій і пільг. 

6. Активізація наукових досліджень щодо соціальної інфраструктури на обласному та районному рівнях, розроблення способів її оптимізації. 

7. Вивчення об’єктивних потреб та інтересів громадян [4].

Література:

1. Боголіб Т.М. Бюджет для громадян як пріоритет державної бюджетної політики – [Електронний ресурс] – Режим доступу: file:///C:/Users/user/Desktop

/Выпуск_33_1,%202017.pdf.

2. Державне фінансове забезпечення соціальних гарантій населення – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://ua.textreferat.com/referat-4943-1.html.

3. Герасименко Г.В. Напрями модернізації фінансового забезпечення системи соціальної підтримки населення України – [Електронний ресурс] – Режим     доступу:   http://mer.fem.sumdu.edu.ua/content/acticles/issue_15/G_V_Ge

rasymenkoThe_ways_of_modernization_of_financial_providing_of_the_system_of_social_support_of_the_population_of_Ukra.pdf.

4. Кукуруз О. Роль держави в забезпеченні потреб та інтересів людини в Україні  –  [Електронний  ресурс]  –  Режим доступу: file:///C:/Users/user/Desktop

/БЮДЖЕТНА%20СИСТЕМА/viche_2013_22_7.pdf.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота