ПРОЦЕС УПРАВЛІННЯ СТРАТЕГІЧНОЮ ЕФЕКТИВНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА ТОВ «ЗВАРЮВАННЯ» - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ПРОЦЕС УПРАВЛІННЯ СТРАТЕГІЧНОЮ ЕФЕКТИВНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА ТОВ «ЗВАРЮВАННЯ»

27.10.2017 18:44

[Секция 1. Экономика, организация и управление предприятиями, отраслями, комплексами]

Автор: Богданов Євген Юрійович, студент групи УВ-61м, кафедра менеджменту, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»


Входження промислових підприємств України в систему світової конкуренції висуває на порядок денний проблему організації управління стратегічною ефективністю підприємства як одну з найбільш важливих проблем удосконалювання загальних механізмів управління підприємством. Багато проблем, пов'язаних з управлінням і оцінкою потенціалу, не тільки не вирішені, але й не поставлені. Проблема управління стратегічною ефективністю підприємства у сучасній економіці займає усе більше місця в теоретичних дослідженнях економічної науки й практичної діяльності менеджерів підприємства. Одним з найбільш трудомістких і мало досліджених у теорії й практиці управління підприємствами є завдання побудови організаційно-економічних і управлінських механізмів формування стратегії розвитку, найважливішим компонентом якої є механізми формування ефективно функціонуючого його потенціалу [1].

Досвід вирішення великих соціально-економічних проблем управління підприємством cпирається на два основні підходи, на дві традиції, що йдуть ще від Тейлора і Мейо в класичному менеджменті [2]. Перший підхід – це програмно-цільовий, «механістичний», який формується на підставі принципів науковості і майстерності управління. Другий підхід, «органічний», базується на врахуванні факторів зовнішнього впливу, культурних особливостей об'єкту управління, що у своєму макроваріанті відомий як «концепція модернізації» і базується на технологічних  принципах управління діяльністю (рис 1).




Обидва підходи мають у своєму арсеналі досить засобів для ефективної реалізації на кожному рівні систем та виділених підсистем, але  кожен у своїх межах. Сильними сторонами першого підходу являються добре розроблені науково-технічні засоби, включаючи економіко-математичні методи, моделювання, штучний інтелект і т.д., які  постійно нарощують свою потужність. Сформовані програми мають властивістю концентрації зусиль і засобів, контрольованості і конкретності, що доводить їх аксиологічне спрямування. Сильною стороною другого підходу є опора на механізми самоуправління, гомеостазису, авторегулювання, в даному випадку акцент зміщується на здатність об'єкту управління до власного розвитку, а управління розуміється як дія на цей процес розвитку у бажаному відношенні параметрів (швидкість, напрям, радикальність і т. ін.).

З урахуванням вищевикладених положень, необхідно вибудувати взаємозв’язки забезпечуючих елементів управління (рис. 2). 




Місія і цілі підприємства ТОВ «Зварювання» мають враховувати інтереси всіх учасників, які залучені в діяльність підприємства і процес його функціонування. Тому необхідність місії спричинена тим, що вона визначає основу ієрархії цілей підприємства, дозволяючи концентрувати ресурси на їх виконання, допомагає в розробці стратегії і планів; підвищує лояльність співробітників і їх прагнення до командної роботи; полегшує залучення інвестицій, дозволяючи наочно показувати інвесторам і кредиторам потенційні результати і сенс вкладення  коштів; дозволяє вигідно відрізнятися від конкурентів, наочно пред'являючи споживачеві особливості і переваги підприємства.

Отже, теорія управління підприємством  є багатогранною і суперечливою. Вона потребує симбіотичного підходу в кожній окремій управлінській ситуації. При роботі з об’єктами, з якими зіткнулась сьогодні теорія управління, ймовірно не має надії на можливість використання для управління традиційних методів і підходів. Проблема полягає в самому описі унікального об’єкта управління, обліку в цьому описі, не тільки його специфічної структури і функціонування, але і поведінки людей, можливостей еволюції об’єкту з часом. Необхідно створити такий підхід, який на одному підґрунті  надавав  би можливість описувати як об’єкт управління і його функціонування, так і процедуру управління ним. Як правило, пошук подібних інтелектуальних інструментів примушує фахівців вийти за вузькоспеціалізовані рамки. Так і в теорії управління доцільно спробувати розглянути існуючі проблеми з висоти загальних теоретичних концепцій, що дозволить краще пояснити все різноманіття явищ, які змінюються одне одним та часто бувають суперечливими. 

Список використаних джерел:

1. Васюткіна Н. В. Системність інформаційного забезпечення в управлінні промисловим підприємством / Н. В. Васюткіна // Інформаційні технології в економіці, менеджменті та бізнесі. Проблеми науки, практики і освіти : матеріали  ХVІ Міжнар. наук.-практ. конф. (Київ, 25 листопада 2010 р.). –  К. : Вид-во Європ. Ун-ту, 2010. – С.91–95.

2. Васюткіна Н. В. Модифікації систем управління підприємствами / Н. В. Васюткіна // Вчені записки Університету «КРОК». – 2011. – № 28. – С. 30–36.

3. Гросул В. А. Теоретичні підходи щодо визначення стійкого розвитку підприємства / В. А. Гросул, Г. С. Мамаєва // Сталий розвиток економіки. – 2012. – № 7. – С. 104–107.

4. Єремейчук Р. А. Формування механізму управління стійким розвитком підприємства : автореф. Дис. На здобуття наук. Ступеня канд. екон. Наук / Єремейчук Р. А. – Х. : ХНЕУ, 2005. – 20 с.

5. ТОВ «Зварювання» [Електронний ресурс] – Режим доступу : http://zvarka.com.ua/  – Дата останнього доступу : 25.10.2017. – Назва з екрану.

________________________

Науковий керівник: Салоїд Станіслав Васильович, старший викладач кафедри менеджменту, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота