РОСЛИННИЙ СВІТ ЯК ОБ’ЄКТ ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

РОСЛИННИЙ СВІТ ЯК ОБ’ЄКТ ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА

29.11.2017 22:19

[Секция 6. Экологическое право. Земельное право. Аграрное право]

Автор: Шапран Олександра Геннадіївна, студентка 4 курсу 1 групи факультету Публічного права і адміністрування, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого


Охорона навколишнього природного середовища відноситься до глобальних проблем, які є життєво важливими для всього людства. Оскільки рослинність є першоджерелом життя на землі та найважливішим компонентом біосфери, без якого остання існувати не може, то належна охорона рослинного світу є головним ефективним механізмом забезпечення належного збереження довкілля.

Питання щодо визначення правової охорони рослинного світу показує, що його розглядаюсь як у вузькому, так і у широкому розумінні. У першому випадку – як заборону чи обмеження використання рослинного світу на окремих територіях, які підлягають саме особливій охороні у зв’язку з їх естетичними, природоохоронними цінностями.  У другому – це процес, який здійснюється повсякденно, полягає у регулюванні відносин, що пов’язані із використанням і охороною рослинного світу.

Важливо зазначити, що ст. 27. Закону України «Про рослинний світ» забороняється будівництво, уведення в експлуатацію підприємств, споруд та інших об'єктів і застосування технологій, що викликають порушення стану та умов місцезростання об'єктів рослинного світу, засмічення, а також забруднення хімічними та іншими токсичними речовинами територій, зайнятих ними, без дозволу органів державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища.

Великого значення в охороні рослинного світу набуває правове регулювання проведення екологічної експертизи. Як зазначено в Законі «Про рослинний світ», під час проведення екологічної експертизи проектів, схем розвитку, генеральних планів розвитку населених пунктів, а також розрахунків, проектів будівництва і реконструкції  підприємств, споруд та інших об'єктів, впровадження нової технології обов'язково повинен враховуватися їх вплив на стан рослинного світу та умови його місцезростання. Так само повинні враховуватися вимоги щодо охорони об'єктів рослинного світу під час розробки і встановлення екологічних нормативів.

Важливою формою охорони рослинного світу є охорона рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослин та типових природних рослинних угруповань. Відповідно до ст. 4 Закону «Про рослинний світ» рідкісні і такі, що перебувають під загрозою зникнення, види рослин, які зростають у природних умовах на території України, в межах її територіальних вод, континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, підлягають особливій охороні і заносяться до Червоної книги України. Правове регулювання рослинного світу, як об’єкта охорони навколишнього природного середовища, повинно відігравати провідну роль у вирішенні питань охорони, використання та відтворення рідкісних видів рослинного світу. 

Сьогодні, стан реалізації функцій та завдань держави у сфері охорони навколишнього світу не відповідає вимогам. Держава не повною мірою контролює порушення громадянами та юридичними особами законодавства у сфері рослинного світу, не управляє належним чином механізмом реалізації нормативно – правових актів, норми яких регулюють цю важливу для суспільства сферу суспільних відносин. Важливим є необхідність запровадження ефективного державного регулювання економічних та організаційних засад управління рослинним світом шляхом створення відповідної законодавчої та нормативної бази.

Література:

1. Закон України « Про рослинний світ» – Електронний ресурс - [Режим доступу]- http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/591-14.

___________________________

Науковий керівник: Черкашина Марина Костянтиновна, доцент, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота