ОКРЕМІ АСПЕКТИ ДОПИТУ СВІДКА ЧИ ПОТЕРПІЛОГО ПІД ЧАС ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ В СУДОВОМУ ЗАСІДАННІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ОКРЕМІ АСПЕКТИ ДОПИТУ СВІДКА ЧИ ПОТЕРПІЛОГО ПІД ЧАС ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ В СУДОВОМУ ЗАСІДАННІ

31.05.2018 15:17

[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Судоустройство. Правоохранительные органы, прокуратура и адвокатура]

Автор: Булат Вікторія Вікторівна, студентка III курсу, 1 групи економіко-правового факультету, спеціальність «Правознавство» Одеського національного університету імені І.І.Мечникова


Кримінальний процесуальний кодекс України (далі – КПК України)  від 13.04.2012 р.  запровадив новий інститут – допит свідка чи потерпілого під час досудового розслідування в судовому засіданні. Проте аналіз наукової літератури та судової практики свідчать про те, що дана норма залишається майже не дослідженою і не піддавалась науковим дискусіям.

Матвієвська Г. В. зазначає, що діючий КПК України надав право допиту свідка, потерпілого під час досудового розслідування у судовому засіданні саме для того, щоб проблеми неявки свідків чи потерпілих до суду наразі не заважали органам досудового розслідування та суду довести кримінальне провадження до його логічного завершення. Адже відсутність «ключових» свідків та потерпілого не дають можливості суду прийняти законне та неупереджене рішення у розумні строки [1, с.92].

У свою чергу, існування цього інституту є винятком із загального правила про безпосередність дослідження доказів, відповідно до якого суд повинен дослідити докази безпосередньо; не можуть бути визнані доказами відомості, що містяться в показаннях, речах і документах, які не були предметом безпосереднього дослідження суду, крім випадків, передбачених КПК (ст. 23 КПК) [2, с.276].

Дана норма закріплена у ст. 225 КПК України, відповідно до якої, у виняткових випадках, пов’язаних з необхідністю отримання показань свідка чи потерпілого під час досудового розслідування, якщо через існування небезпеки для життя та здоров’я свідка чи потерпілого, їх тяжкої хвороби, наявності інших обставин, що можуть унеможливити їх допит у суді або вплинути на повноту чи достовірність показань, сторона кримінального провадження має право звернутися до слідчого судді з клопотанням провести допит такого свідка чи потерпілого в судовому засіданні, у тому числі одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб. У цьому випадку допит свідка чи потерпілого здійснюється в судовому засіданні в місці розташування суду або перебування хворого свідка, потерпілого в присутності сторін кримінального провадження з дотриманням правил проведення допиту під час судового розгляду [3, ч.1 ст.225]. 

Однак дані положення ст. 225 КПК України не розкривають зміст деяких понять, що утворює значні проблеми для кримінального судочинства та однозначного застосування норми працівниками слідчих підрозділів Національної поліції.

Зокрема,  законодавець не зазначає які саме випадки можуть бути віднесені до «інших обставин».

Ми погоджуємося с думкою Хаммуді А. В., який провівши дослідження виокремив, що до «інших обставин» слід віднести:

1) найближчий переїзд особи на постійне проживання до віддалених країн;

2) тимчасовий приїзд особи до України;

3) тяжке поранення, травма;

4) загроза життю з боку співучасників тяжкого злочину, членів організованого злочинного угрупування;

5) довгострокове відрядження [2, с.279].

Окрім того, законодавець вказавши у переліку виняткових випадків тяжку хворобу свідка чи потерпілого, не зазначив чим визначається тяжкість хвороби.

Вважається, що тяжким визнається стан здоров’я, який перешкоджає можливості самостійно свідкові чи потерпілому з’явитися за викликом до приміщення суду або перевезення його може спричинити ускладнення стану здоров’я. Тобто особа страждає важким психічним або соматичним захворюванням, що має тимчасово ускладнений характер або набрало хронічної форми, а також коли спрогнозувати подальший стан пацієнта неможливо [2, с.278].

Відповідно до ч. 2 ст. 225 КПК України,  для допиту тяжко хворого свідка, потерпілого під час досудового розслідування може бути проведено виїзне судове засідання.

Для проведення допиту створюють належні умови в приміщенні лікарняного стаціонару за місцем перебування хворого свідка чи потерпілого. Допит такої хворої особи судом у домашніх чи інших умовах за межами лікар¬няного закладу вважають процесуально проблематичним. 

Тяжкість хворобливого стану та ймовірність настання небезпечних для особи наслідків транспортування з лікарняної установи до іншого місця повинна бути підтверджена відповідною медичною документацією з висновками лікарів [4, с. 492].

Отже, вищевикладене надає нам змогу дійти висновку, що  ст. 225 КПК України слід удосконалити, додавши перелік «інших обставин» розглянутий нами, а також  відобразити ступінь тяжкості стану здоров’я свідка чи потерпілого.

Література:

1. Матвієвська Г. В. Допит свідка та потерпілого на стадії досудового розслідування в судовому засіданні як спосіб фіксації доказів у кримінальному судочинстві  [Електронний ресурс]  / Г. В. Матвієвська // Молодий вчений. – 2015. –        № 12(3). – С. 91–93. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/molv_2015_12(3)__23. – Назва з екрана

2. Хаммуді А. В. Особливості допиту потерпілого, свідка під час досудового розслідування в судовому засіданні [Електронний ресурс]  / А. В. Хаммуді // Вісник Луганського державного університету внутрішніх справ імені  Е. О. Дідоренка. – 2016. – Вип. 4. – С. 276–284. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vlduvs_2016_4_33. – Назва з екрана

3. Кримінальний процесуальний кодекс України [Текст]   // Відомості Верховної Ради України (ВВР). – 2013. – № 9–110, № 11–12, № 13. – ст.88.

4. Кримінальний процесуальний кодекс України. Науково-практичний коментар [Текст] /  За загальною редакцією професорів В. Г. Гончаренка, В. Т. Нора, М.Є. Шума. – К.: Юстініан, 2012. – 1224 с. 

______________________________

Науковий керівник: Козерацька Олена Сергіївна, старший викладач Одеського національного університету імені І.І.Мечникова



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота