ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОВОГО ЗАХИСТУ ЛГБТ-СПІЛЬНОТИ УКРАЇНИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОВОГО ЗАХИСТУ ЛГБТ-СПІЛЬНОТИ УКРАЇНИ

29.11.2018 17:36

[Секция 3. Гражданское и семейное право. Гражданское процессуальное право. Коммерческое право. Жилищное право. Обязательственное право. Международное частное право. Трудовое право и право социального обеспечения]

Автор: Савицька Аліна Андріївна, студентка, Національний університет біоресурсів і природокористування України; Хвіст Вікторія Олексіївна, доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, Національний університет біоресурсів і природокористування України


Гомофобія є однією з актуальних проблем українського суспільства. Навіть у XXI столітті представники ЛГБТ-спільноти України вимушені жити під гнітом насильства та нетерпимості до своїх фундаментальних людських прав. А трапляється це через те, що більшість людей не воліє, або ж боїться виходити за межі свого бачення «стандартної» моделі взаємовідносин та сім’ї. Саме тому я прагну висвітлити актуальну проблематику в цій сфері з метою подальшого покращення правового становища ЛГБТ-спільноти в Україні.

Результати порівняльного аналізу даних міжнародного соціологічного опитування European Social Survey (ESS) свідчать про те, що українці найбільш негативно ставляться до геїв і лесбійок з-поміж п’яти обраних для аналізу країн Європи [1]. Цей факт є прямим виявом дискримінації, яка, на жаль, частково закріплюється законодавством України, шляхом підтримання гомофобних ініціатив, або ж шляхом елементарного невтручання. Такі дії державних інституцій не корелюють із зобов’язаннями, які вони взяли на себе в межах певних міжнародних угод. За часів президенства В. Януковича одним із таких документів був «План дій Ради Європи для України на 2011-2014 роки», де були прописані механізми утвердження ґендерної рівності та посилення захисту прав людини, що також передбачає і захист прав гомосексуалів [2]. Іншим прикладом може слугувати те, що за останні два роки не було досягнуто жодного помітного прогресу у виконанні ЛГБТІ компонентів Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року. Залишаються досі невиконаними, зокрема, такі його пункти, термін реалізації яких вже сплив:

- п. 60 захід 8 та аналогічний п. 62 захід 1 (щодо напрацювання стандартів медичної допомоги інтерсекс особам);

- п. 109, захід 3 (розроблення та затвердження спільної інструкції МВС та Генеральної прокуратури України щодо розслідування злочинів на ґрунті нетерпимості органами внутрішніх справ з урахуванням методології ОБСЄ) [3].

Також, важливо згадати про роль церкви. У 2018 році провідні українські церкви, за винятком УПЦ (МП), не висували власних гомофобних пропозицій, а підтримували відповідні ініціативи, що містилися у різного роду петиціях. Так, у червні 2018 року конференція єпископів римо-католицької церкви в Україні ухвалила звернення «до української влади усіх рівнів та до вірян з приводу проведення «Маршу рівності» в місті Києві», в якому не висунула жодних власних вимог до української влади, але засудила «ґендерну ідеологію» та закликала «прислухатися до своїх громадян та стати на захист родини» [3].

Підсумовуючи, можна виділити такі недоліки правової системи України у сфері ЛГБТ-відносин:

- Неналежний захист суб’єктивних прав (право на свободу та особисту недоторканність; право на збори, мітинги, походи, демонстрації); 

- Дискримінація людей у сферах медицини, релігії, правозахисту.

Отож, необхідно зазначити, що для удосконалення належного захисту ЛГБТ-спільноти такі поняття як ґендерна рівність, людські стосунки, свобода вибору, природа взаємин потребують переосмислення українською спільнотою, а також покращення їх відповідного законодавчого закріплення. 

Список використаних джерел:

1. ПРАВА ЛЮДИНИ ДЛЯ ЛГБТ-СПІЛЬНОТИ І ЄВРОМАЙДАН 2013—2014 [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://commons.com.ua/uk/prava-lyudini-dlya-lgbt-spilnoti-i-yevromajdan-2013-2014/.

2. ГОМОФОБІЯ В УКРАЇНІ: тенденції постмайданного періоду [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://commons.com.ua/uk/gomofobiya-v-ukrayini/.

3. Проміжний звіт про становище ЛГБТ в Україні у 2018 році [Електронний ресурс] // Правозахисний ЛГБТ Центр "Наш світ". – 2018. – Режим доступу до ресурсу: https://gay.org.ua/publications/Situation_of_LGBT_in_Ukraine_Summer_2018_UKR.pdf.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота