АНГЛОСАКСОНСЬКА ПРАВОВА СИСТЕМА ТА ЇЇ ОСОБЛИВОСТІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

АНГЛОСАКСОНСЬКА ПРАВОВА СИСТЕМА ТА ЇЇ ОСОБЛИВОСТІ

21.02.2019 10:21

[Секция 1. Теория и история государства и права. Философия права. История политических и правовых учений]

Автор: Гуренко Юлія Андріївна, студентка, Харківський національний університет будівництва та архітектури


Правова система - це цілісна єдність різних юридичних феноменів і зв'язків між ними. Вона являє собою нормативну базу для типу права, домінуючого на даній території. Залежно від охоплення і масштабу такі системи поділяються на національні та походять від певних історичних традицій. Національний порядок у сфері законів і правил має специфіку, характерну для будь-якої окремої країни або невеликого регіону. Кілька таких форм права, пов'язаних стійкими звичаями і минулим, складають сім'ю [1]. Хоча термін «правова система»  в широкому значенні є тотожним терміну «правова сім’я».

Англосаксонська правова сім'я або англо-американська правова система - правова сім'я, яка об'єднує правові системи Великобританії і колишніх британських володінь (колоній), в тому числі країн Співдружності націй, і США. За своїми основними параметрами, включаючи географічні, культурні, історичні та інші чинники, англосаксонська правова система, є однією з найбільш поширених, найстаріших і найвпливовіших правових систем. [2].

Історичним початком становлення англосаксонської системи права слід вважати XI століття. Основи цієї правової системи були сформовані в Англії, потім, за допомогою активної колоніальної політики, були поширені і на інші континенти. В сьогодні такий тип правових систем існує в Англії, США, Канаді, Австралії, Північної Ірландії та інших країнах. Приблизно одна третина населення живе в правових рамках, визначених саме англосаксонською правовою системою. 

Англосаксонська правова система у своєму розвитку пройшла кілька основних етапів, кожен з яких має свої характерні особливості. Ця правова система  керувалася в основному звичаями, а також практикою місцевих судів. Судді виробляли загальні норми, принципи і підходи, що до розгляду суперечок з різних сфер суспільного життя. Таким чином, складалося так зване «загальне право», яке спочатку було неписаним. Надалі рішення королівських судів стали використовуватися в якості керівництва в прийнятті рішень іншими судами. Таким чином, судова практика стала одним з основних джерел права.

У XIV ст. в Англії поряд з «загальним правом» починає функціонувати і так зване «право справедливості». Воно виникло як апеляційний інститут. Незадоволені рішенням своїх справ в судах загального права, зверталися «за милістю і справедливістю» до короля. Король делегував свої повноваження лорду-канцлеру, який вважався «провідником королівської совісті». При вирішенні справ він застосовував норми загального права, римського права або канонічного права, керуючись «міркуваннями справедливості». Надалі даний суд також став використовувати свої ж судові прецеденти. Саме вони довгий час були головною формою вираження і закріплення англійського права, яке було і залишається прецедентним. Прецеденти створюються в Англії тільки вищими судовими інстанціями: Палатою лордів, Судовим комітетом Таємної Ради, Апеляційним судом і Високим судом. Нижчі суди прецеденти не створюють. Англійське правило прецеденту свідчать: вирішувати так, як було вирішено раніше. В кінцевому підсумку «загальне право» і «право справедливості» злилися і в результаті утворилося загальне прецедентне право [3].

Найважливішою особливістю англосаксонської правової сім'ї є те, що право держав, що входять в цю сім'ю, за своєю природою є «суддівським правом». Так, в Англії в основу загального права спочатку були закладені і залишаються там до сих пір рішення королівських (Вестмінстерських) судів, в США рішення Верховного суду з питань конституційності чи неконституційності звичайних законів, в Канаді, Австралії та інших англомовних країнах - вердикти вищих судових інстанцій з аналогічних питань [4]. Ще одним джерелом англосаксонського права є закон (статут), що приймався парламентом. 

Інші особливості англосаксонського права є як би похідними від природи «суддівського права»:

- високий рівень незалежності судової влади по відношенню до інших гілок державної влади, де суди наділяються прерогативою повсякденного контролю за розглядом «юридичних» суперечок, що виникають між різними суб'єктами правовідносин. Вони мають також повноваження, пов'язані з тлумаченням законодавчих актів і вирішенням питання про їх конституційність;

- низький рівень нормативних узагальнень. Це проявляється у величезній кількості судових звітів (починаючи з кінця XIII ст. та до першої половини XVI ст., в Англії  систематично збиралися і видавалися в спеціальних "Щорічниках" судові звіти);

- низький рівень нормативних узагальнень англосаксонського права передбачає ще одну його особливість - низький рівень його систематизації. А це, в свою чергу, передбачає ще одну особливість - відсутність офіційного поділу права на окремі галузі [5]. 

Значна модернізація англосаксонської системи права сталася вже в середині XIX століття. Починаючи з цього періоду і до сьогоднішнього дня, дана система стала пристосовуватися до змін і потреб суспільства і всієї держави. 

ЛІТЕРАТУРА

1. Берман Г. Дж. Західна традиція права.: МГУ 1994р.

2. Решетников Ф. М. Правовые системы стран мира.: Юрлит 1993г. 

3. Рассказов Л. П.  Теория государства и права: РИОР, ИНФРА-М, 2015.

4. Марченко М. Н. Сравнительное правоведение., 2011, с. 415.

5. Комаров С. Теория государства и права. – М.: Норма, 2003. – 448 с.

________________________________

Науковий керівник: Касинюк Лариса Адамівна, доцент, Харківський національний університет будівництва та архітектури



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота