ТАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ У ПОДАТКОВІЙ СФЕРІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ТАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ У ПОДАТКОВІЙ СФЕРІ

07.08.2019 12:39

[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Судоустройство. Правоохранительные органы, прокуратура и адвокатура]

Автор: Жуков Андрій Андрійович, здобувач кафедри публічно-правових дисциплін, Приватний вищий навчальний заклад«Університет сучасних знань»


Завдання слідчих підрозділів фінансових розслідувань податкової міліції (як органу досудового розслідування) в процесі виконання ними своїх функціональних обов’язків, пов’язаних із розкриттям, розслідуванням та запобіганням злочинів у податковій сфері, обумовлені завданнями кримінального судочинства. Які можна визначити як загальні завдання розслідування, що повинні бути вирішені у кожному кримінальному провадженні. Але шляхи їх вирішення можуть бути різними. Вони залежать від багатьох обставин, зокрема, від виду кримінального правопорушення, особливостей механізму його вчинення, специфіки ситуацій, що складаються під час такого розслідування. Оскільки об’єктом дослідження криміналістики є діяльність з виявлення, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень з точки зору застосування окремих науково-технічних засобів, прийомів, методів збирання і використання доказів, в її межах сформувалося поняття тактичних завдань розслідування злочинів, для виконання яких розробляються криміналістичні рекомендації.

У криміналістиці під тактичним завданням розслідування злочину, зазвичай розуміють окреме (проміжне) завдання на шляху вирішення певного загального (стратегічного) завдання кримінального судочинства, що пов’язане із застосуванням криміналістичних засобів, прийомів і методів [1, с. 169].

На думку Н. Л. Гранат, тактичні завдання розслідування злочинів можуть бути різними за змістом та обсягом, і полягати у встановленні чи перевірці тих чи інших обставин, що мають значення для справи, забезпеченні розслідування правопорушень необхідними засобами, утворення сприятливих для цього умов (зокрема, шляхом запобігання чи нейтралізації протидії у встановленні істини з боку окремих осіб) тощо. Враховуючи це, у структурі розслідування злочинів виділяють завдання пізнавального, організаційного, психологічного та виховного характеру. Це перш за все розумові завдання, які слідчій повинен вирішувати протягом усього розслідування у справі [2, с. 40].

Пізнавальні тактичні завдання розслідування кримінальних правопорушень полягають в одержанні інформації перш за все про обставини вчинення злочину, що входять до предмету доказування. Такі завдання пов’язані із визначенням джерел інформації та проведенням необхідних слідчих дій та оперативно-розшукових заходів. Пізнавальні тактичні завдання є домінуючими у діяльності слідчого, їх вирішення тісно пов’язане з необхідністю виконання інших завдань, які зазвичай пізнавального характеру не мають.

Організаційні тактичні завдання розслідування кримінальних правопорушень полягають у створенні необхідних умов для успішного проведення запланованих слідчих дій та оперативно-розшукових заходів. Окрім технічного забезпечення, організація розслідування правопорушень передбачає взаємодію слідчого з працівниками оперативних підрозділів, спеціалістами, а в окремих випадках і з представниками громадськості та засобів масової інформації. Спільна діяльність кількох слідчих та працівників оперативного підрозділу (можуть бути об’єднані у слідчі групи (бригади) чи слідчо-оперативні групи), безумовно потребує спільного планування розслідування злочинів, розподілення обов’язків та координації роботи.

Психологічні тактичні завдання розслідування кримінальних правопорушень пов’язані із необхідністю встановлення комунікативних зв’язків із учасниками кримінального процесу (свідками, підозрюваними та ін.), а також із працівниками правоохоронних органів, що надають необхідну допомогу у розслідуванні злочину у податковій сфері. Слідчий повинен уміти встановити психологічний контакт з допитуваною особою для одержання від неї повних і правдивих показань, не менш важливо також вміти створювати ділову атмосферу у слідчо-оперативній групі, досягати взаєморозуміння між окремими її учасниками. Безумовно, вирішення цих завдань ґрунтується на знанні психології людини та психології слідчої діяльності.

Виховні тактичні завдання розслідування кримінальних правопорушень полягають у чиненні в ході розслідування впливу на особу, що вчинила злочин, з метою засудження нею самою свого вчинку і розкаяння. З виконанням виховного завдання пов’язано неформальне виявлення причин вчинення злочину і вжиття слідчим профілактичних заходів щодо запобігання таким негативним проявам.

Безумовно, домінуючими завданнями у структурі розслідування кримінальних правопорушень, є пізнавальні тактичні завдання, а інші, зазначені нами, в основному носять підпорядкований характер. Однак, уміння будувати ієрархію тактичних завдань розслідування кримінальних правопорушень, є однією із найсуттєвіших ознак оволодіння методикою розслідування злочинів окремих видів.

Вищезазначені нами пізнавальні тактичні завдання розслідування кримінальних правопорушень відрізняються одне від одного не лише змістом, але й ступенем складності і, відповідно, засобами виконання. Засобами виконання пізнавальних завдань розслідування злочинів у податковій сфері є тактичні прийоми, окремі слідчі дії, їх комплекси та оперативно-розшукові заходи. За цією ознакою тактичні завдання розслідування можуть бути поділені на три групи:

1) завдання, що можуть бути виконані шляхом використання певного тактичного прийому в межах окремої слідчої дії (виявлення ознак підроблення документів під час їх огляду; виявлення схованки під час проведення обшуку тощо); такі завдання визначаються у процесі підготовки до проведення окремої слідчої дії і відображаються в плані її проведення;

2) завдання, що виконуються шляхом проведення окремої слідчої дії (встановлення виконавця підпису в документі шляхом призначення почеркознавчої експертизи, одержання показань про спосіб вчинення злочину під час допиту тощо); такі завдання визначаються на основі аналізу наявної доказової та оперативно-розшукової інформації про злочин та побудованих на цій основі версій; при складанні плану розслідування злочину вони позначаються як обставини, що підлягають встановленню, з визначенням необхідних для цього слідчих дій та оперативно-розшукових заходів;

3) завдання, які для свого виконання потребують проведення тактичних операцій; вони мають найбільшу ступінь складності, для виконання потребують, зазвичай, об’єднання зусиль слідчих, працівників оперативних підрозділів і спеціалістів [1, с. 74].

Усі три групи тактичних завдань враховуються під час розроблення окремих методик розслідування кримінальних правопорушень, але їх значення різне. У сучасній теорії криміналістики одним із головних напрямів удосконалення методик розслідування злочинів визнається саме розроблення тактичних операцій. Безумовно, таким операціям у кожній окремій методиці розслідування повинен передувати перелік тактичних завдань, на вирішення яких вони повинні бути спрямовані.

Вивчення практики розслідування злочинів у податковій сфері дозволяє виділити основні типові тактичні завдання розслідування, вирішення яких носить проблемний характер: оцінка первинного матеріалу про ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), ухвалення рішення про початок досудового розслідування і організація такого розслідування; подолання (запобігання) ухилення від відповідальності винних; забезпечення відшкодування матеріальних збитків заподіяних злочином.

Оцінка первинного матеріалу про злочин, ухвалення рішення про початок досудового розслідування – це специфічне тактичне завдання, оскільки його виконання розпочинається ще до початку розслідування злочину. На даному етапі основним є ухвалення процесуальних і організаційних рішень, створення сприятливих умов для початкового і подальшого етапу розслідування злочину.

Завдання подолання (запобігання) ухилення від відповідальності винних характеризує процес розслідування злочину, перш за все як діяльність, пов’язану з протистоянням сторін. Діяльність слідчого здійснюється якщо не в умовах вже існуючої протидії, то завжди в умовах її реальної можливості. Тому цей фактор повинен постійно враховуватися з початку і до кінця розслідування злочину у податковій сфері. Таке тактичне завдання стосується усього ходу розслідування і охоплює менші завдання: встановлення факту злочину, способу його вчинення; виявлення і збереження доказів; запобігання переховування винних; встановлення усіх співучасників кримінального правопорушення та деякі інші.

Завдання забезпечення відшкодування матеріальних збитків, заподіяних злочином є одним із найскладніших у ході розслідування злочинів у податковій сфері. Це тактичне завдання розслідування має бути розбите на окремі підзавдання: встановлення характеру та розміру шкоди, завданої злочином; встановлення майна, яким володіють винні та його місцезнаходження; встановлення правового статусу цього майна (приватна чи колективна власність); вилучення і збереження майна для забезпечення цивільного позову і можливої конфіскації.

Безумовно, вирішення вказаних завдань не вичерпується якимось одним, зокрема, початковим етапом розслідування злочину у податковій сфері. Але цілеспрямована діяльність слідчого у межах названих тактичних завдань на початковому етапі, забезпечує успіх подальшого розслідування злочину.

Література:

1. Волобуєв А. Ф. Розслідування і попередження розкрадань майна у сфері підприємництва; за ред. О. М. Бандурки. Харків: Рубікон. 2000. 272 с.

2. Гранат Н. Л., Ратинов А. Р. Решение следственных задач. Волгоград: НИиРИО ВСШ МВД СССР, 1978. 94 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота