МІСЦЕ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ У ФІНАНСОВІЙ ЗВІТНОСТІ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

МІСЦЕ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ У ФІНАНСОВІЙ ЗВІТНОСТІ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ

24.10.2019 18:27

[Cекция 6. Банковское дело. Деньги, финансы и кредит]

Автор: Казакова Вікторія Іванівна, кандидат економічних наук, Університетський коледж Київського університету імені Бориса Грінченка


В сучасній науковій економічній літературі проблемам трактування, формування, використання, управління фінансовими ресурсами підприємства приділяється достатня увага. Не дивлячись на це, значна кількість питань і досі є дискусійними, зокрема місце фінансових ресурсів у фінансовій звітності підприємства. Варто зазначити, що саме в системі бухгалтерського обліку підприємства формується інформація, що використовується для аналізу складу, структури, джерел формування і напрямів використання фінансових ресурсів. Основним джерелом такої інформації вважається Баланс (Звіт про фінансовий стан) підприємства. 

З точки зору обліку дискусійність питання полягає в тому, що у більшості визначень поняття “фінансові ресурси підприємства” чітко не вказано, в якому з розділів активу чи пасиву Балансу згруповано інформацію. 

Узагальнивши результати досліджень можна виділити кілька кардинально протилежних підходів до визначення місця фінансових ресурсів у Балансі підприємства, зокрема: активи 4; 16; кошти 2; 8; грошові кошти 10; 12; 14; 17; пасиви (власний капітал і зобов’язання) 1; 3; 6; 9; 18.

В одному з останніх досліджень 18 автори подають розширену класифікацію фінансових ресурсів підприємства і зазначають, що за ознакою джерел покриття активів фінансові ресурси підприємства являють собою: власний капітал, довгострокові зобов’язання, поточні зобов’язання, забезпечення майбутніх витрат і платежів, тобто пасиви. Разом з тим, за видами сформованих активів вони виділяють на: необоротні активи, оборотні активи, витрати майбутніх періодів. 

В окремих дослідженнях автори поєднують активи і пасиви. Наприклад, О. Р. Романенко визначає загальну суму фінансових ресурсів кожного підприємства як сукупність коштів, що відображені в пасиві бухгалтерського балансу підприємства 15.

Досить цікавий варіант класифікації фінансових ресурсів за напрямами вкладення наводить Я. В. Дропа (рис. 1).




Отже, більшість вітчизняних науковців у сфері фінансів вказують на те, що фінансові ресурси підприємства являють собою власні (власний капітал) і позикові (зобов’язання) джерела фінансування. Таким чином, інформація про фінансові ресурси бає бути наведена у пасиві Балансу. 

Розглянемо поняття з точки зору його складових елементів. Термін “фінансові ресурси підприємства” має дві складові: “фінанси” та “ресурси підприємства”. Колектив авторів на чолі з А. М. Поддєрьогіним вважає, що фінанси підприємств безпосередньо пов’язані з рухом грошових коштів. Саме тому досить часто поняття “фінанси підприємств” ототожнюється з грошовими коштами, наявними фінансовими ресурсами 17.

У НП(С)БО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності” ресурси ототожнюються з активами. Зокрема, наводиться наступне визначення: “активи  ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигод у майбутньому” 13. Слідуючи логіці та принципу балансового узагальнення (активи = пасиви) можна зробити висновок про те, що фінансові ресурси підприємства відображено як в активі, так і в пасиві. 

Підтримуємо думку про те, що оцінка обсягу, складу, структури, руху фінансових ресурсів здійснюється на основі аналізу змін Балансу підприємства. Фундаментальний зв’язок руху фінансових ресурсів з процесом відтворення, який відбувається на підприємстві, визначає механізм формування фінансових потоків. Якщо розглядати ці зміни з точки зору впливу на чистий грошовий потік підприємства, то їх можна охарактеризувати як рух фінансових ресурсів. Під приростом фінансових ресурсів, при цьому, слід розуміти виникнення будь-якого потенційного джерела збільшення чистого грошового потоку. Скорочення такого джерела відображає вкладенням фінансових ресурсів [11].

Таким чином: збільшення статей пасиву, а також зменшення статей активу відображають приріст фінансових ресурсів; збільшення статей активу, а також зменшення статей пасиву відображають вкладення фінансових ресурсів.

Отже, рух фінансових ресурсів матиме вигляд (рис. 2).




Не всі фінансові ресурси знаходять повне відображення в бухгалтерському Балансі: в ньому відображається тільки нерозподілена (реінвестована) частина прибутку, в той час як реальним ресурсом є загальна величина отриманого підприємством чистого прибутку. Тому в якості статті приросту фінансових ресурсів потрібно брати загальну суму чистого прибутку зі Звіту про фінансові результати, а суму розподіленого прибутку відображати як вкладені фінансові ресурси.

Крім того, нараховані за звітний рік суми амортизації знижують обсяг основних засобів у грошовому вираженні. Для усунення впливу даного фактора необхідно мати інформацію про суму нарахованого за рік зносу основних засобів. Дані про нараховану за рік амортизацію повинні виділятися окремим рядком як джерело приросту фінансових ресурсів. На цю суму слід збільшити залишкову вартість необоротних активів.

Таки чином, не доцільно ототожнювати фінансові ресурси підприємства з активами чи пасивами Балансу. Наведений підхід, на нашу думку, забезпечить фахівців-аналітиків повною і достовірною інформацією про стан та рух фінансових ресурсів підприємства.

Література:

1. Бердар М. М. Фінанси підприємств : навч. посіб. Київ : Центр учбової літератури, 2010. 352 с.

2. Бланк И. Управление активами : монография. Киев : Ника-Центр, Эльга, 2000. 720 с.

3. Близнюк О. П., Горпинченко А. П. Класифікація джерел формування фінансових ресурсів підприємства. Вісник Міжнародного Слов’янського університету. Харків, 2012. №2. С.52–58.

4. Гудзь О. Фінансові ресурси сільськогосподарських підприємств : монографія. Київ : ННЦ ІАЕ, 2007. 578 с.

5. Дропа Я. Б. Фінансові ресурси розвитку національної економіки України : дис. ... д-ра економ. наук : 08.00.08 / Львівський нац. ун-т ім. Івана Франка. Львів, 2017. 534 с.

6. Єфремова Н. Джерела формування фінансових ресурсів підприємства : їх склад та оптимізація структури. Електронне наукове фахове видання “Ефективна економіка”. 2013. №3. С. 53-61.

7. Казакова В. І. Управління фінансовими ресурсами сільськогосподарсь-ких підприємств : дис. ... канд. економ. наук : 08.00.04 / Нац. ун-т біоресурсів і природокористув. Київ, 2010. 285 с.

8. Катан Л. І., Сидоренко А. І. Фінансові ресурси підприємства та особливості їх формування. Ефективна економіка. 2014. № 6. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3095 (дата звернення: 20.10.2019).

9. Кірейцев Г. Фінанси підприємств : навч. посіб. : Курс лекцій / За ред. д.е.н., проф. Г. Г. Кірейцева. Київ: ЦУЛ, 2002. 268 с.

10. Лайко П., Мних М. Фінанси підприємств: підруч. для студ. вузів. Київ: Знання України, 2004. 428 с.

11. Лытнев О. Н. Основы финансового менеджмента. Калининград : Калининградский гос. ун-т, 2000. 119 с.

12. Мішина С. Організаційно-економічний механізм управління фінансовими ресурсами на підприємстві. Харків : ХНЕУ, 2006. 110 с.

13. Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності” : Наказ Міністерства фінансів України 07.02.2013 р. №73. Дата оновлення: 23.07.2019. URL: https://zakon.rada.gov.ua /laws /show /z0336-13 (дата звернення: 20.10.2019).

14. Петленко Ю. Фінансовий менеджмент: навч. посіб. Київ: Кондор, 2007. 298 с.

15. Романенко О. Р. Фінанси: підруч. Київ: ЦНЛ, 2006. 312 с.

16. Стецюк П. Теорія та практика управління фінансовими ресурсами сільськогосподарських підприємств: монографія. Київ: ННЦ ІАЕ, 2008. 386 с.

17. Фінанси підприємств : підруч.; кер. кол. авт. і наук. ред. проф. А. М. Поддєрьогін ; Держ. вищ. навч. закл. "Київ. нац. екон. ун-т ім. Вадима Гетьмана". 8-е вид., переробл. та допов. Київ: КНЕУ, 2013. 519 с.

18. Яременко В. Г., Салманов Н. М. огли. Сутність поняття та особливості класифікації фінансових ресурсів підприємств. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія : Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2018. Вип. 19(3). С. 158-162.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота