РЕГУЛЮВАННЯ ВІДНОСИН ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

РЕГУЛЮВАННЯ ВІДНОСИН ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД

09.12.2019 19:04

[Секция 8. Интеллектуальная собственность и его защита. Информационное право]

Автор: Світлична Анна Віталіївна, студентка 4 курсу 5 групи Інституту підготовки кадрів для органів юстиції України


В силу транснаціонального характеру інтелектуальних прав, кожна держава, суб’єкти якої беруть участь в інтелектуальних правовідносинах міжнародного характеру, по суті має право заявляти свої претензії на врегулювання цих відносин відповідно до свого правопорядку. При цьому виникають колізійні питання, які потребують врегулювання за допомогою норм національного та міжнародного законодавства.

Як свідчить багаторічна світова правова практика, найбільш ефективним засобом охорони прав інтелектуальної власності, з урахуванням принципу територіальності їхньої охорони та міжнародного характеру відносин, є міжнародно-правові угоди. Водночас нині ані універсальні міжнародні договори, ані виключно національно-правове регулювання у сфері інтелектуальної власності не можуть забезпечити ефективність правової охорони результатів інтелектуальної творчої діяльності. Як наслідки: а) охорона, надана в одній державі, діє незалежно від охорони, що може існувати в іншій державі; б) порушенням прав вважаються лише дії, вчинені на тій території, де охорона цих прав гарантована державою. 

Законотворча робота інституцій ЄС щодо результатів інтелектуальної діяльності проводиться з урахуванням розвитку та вдосконалення міжнародно-правової охорони інтелектуальної власності. Особливістю права ЄС є посилення охорони прав інтелектуальної власності за допомогою двох основних механізмів: гармонізації законодавства країн-членів ЄС та введення охоронних документів ЄС для різних об’єктів інтелектуальної власності.

Такий новаторський підхід, який, по суті, передбачає відмову від принципу територіальності і полягає у запровадженні процедури єдиної реєстрації, що створюватиме однаковий правовий режим об’єкта на території країн-учасниць відповідної міжнародної угоди. Так, станом на сьогодні в межах ЄС прийнято низку регламентів, що передбачають, наприклад, єдину реєстрацію на території держав-членів торговельних марок (Регламент № 40/94/ЄС від 20 грудня 1993 р.), сортів рослин (Регламент № 2100/94/ЄС від 27 липня 1994 р.), промислових зразків (Регламент № 6/2002/ЄС від 12 грудня 2001 р.). У грудні 2012 р. Європейським Парламентом схвалено законопроект про Єдиний Європейський Патент (Постанова 1260/2012). Цим документом передбачається видача «унітарного патенту», тобто європейського патенту, виданого Європейським патентним відомством, який, має однакову силу на території всіх країн-учасниць. Він може бути обмежений, переданий або втратити чинність щодо території всіх країн-учасниць. Також на нього можуть бути надані ліцензії на території всіх або частини країн-учасниць (ст. 3 Регламенту). Обсяг прав та обмежень за патентом є однаковий для всіх країн-учасниць. Подавати заявку на патент та отримувати його можуть громадяни країн, які не є членами ЄС

На прикладі Європейського патенту можна говорите про те, що уніфікація законодавства ЄС у сфері захисту прав інтелектуальної власності сприятиме  зменшенню витрат та організаційних зусиль на забезпечення охорони прав. Водночас, як суміш правових культур держав-членів з відсутністю досягнення компромісу щодо певних питань, прогалинами та невирішеними питаннями, потрібні певні доопрацювання, що допоможуть у регулюванні, зокрема, щодо: ускладненого правового режиму регулювання; ускладненої судової системи, непрямої участі в судочинстві Суду ЄС; відсилання з низки принципових питань до національного законодавства, що може призвести до розбіжностей у застосуванні.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота