ДЕБІТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ ЯК ОБ’ЄКТ УПРАВЛІННЯ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ДЕБІТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ ЯК ОБ’ЄКТ УПРАВЛІННЯ

17.12.2019 21:47

[Секция 4. Бухгалтерский учет, анализ и аудит]

Автор: Олійник Юлія Валентинівна, магістрант групи ОО-18М, Центральноукраїнський національний технічний університет, м. Кропивницький, Україна


Успіх формування ринкової економіки, входження України до всесвітньої системи господарських зв’язків на правах рівноправного партнера потребує залучення передових досягнень світової та вітчизняної науки, інновацій, здобутків економічних і фінансових наук, розробки методів управління фінансовими активами підприємства, зокрема, дебіторською заборгованістю.

Проведений нами аналіз літератури показав відсутність єдиного визначення сутності поняття «дебіторська заборгованість».

Дослідженню питань сутності дебіторської заборгованості як об’єкта управління приділяли увагу такі автори: М.В. Кужельний, В.Г. Лінник, Карбовник А.М. та Сурніна О.С., В.Ф. Палій, В.В. Палій, Попов А.З., М.Д. Білик, Є.О. Іванов, Сопко В., Велен Глен А., Шорт Деніал Г., Кірейцев Г.Г. Найбільш поширеною стала думка, до якої схиляється значна кількість науковців та практиків – визначення дебіторської заборгованості як боргів. На нашу думку, таке визначення є неповним, оскільки борги можуть бути як підприємства, так і підприємству.

У більшості праць закордонних вчених тлумачення дебіторської заборгованості (accounts receivable – дебіторська заборгованість, обсяг продажу або дебітори) має такі варіанти перекладу: рахунки до отримання, рахунки дебіторів, дебітор за розрахунками. На думку вчених юристів, більш правильно для характеристики дебіторської заборгованості використовувати термін «майнові вимоги», тобто включені до складу майна підприємства його майнові вимоги до інших осіб, що є його боржниками в правовідносинах, які виникають за різних обставин [2].

На нашу думку, визначення поняття «дебіторська заборгованість» вітчизняними та закордонними авторами є неповними, потребують доповнення, тому що воно висвітлюється під різним кутом: через представлення дебіторської заборгованості в економічному та податковому аспектах.

Можемо узагальнити усіх авторів та дати своє бачення до визначення «дебіторська заборгованість». Найбільш влучним визначенням, на нашу думку, є дебіторська заборгованість — це сума заборгованості дебіторів, що є частиною господарських засобів підприємства, на певну дату за товари або послуги, продані в кредит.

Головним завданням управління дебіторської заборгованості є установлення з покупцями таких договірних відносин, які забезпечують повне та своєчасне надходження коштів для здійснення платежів кредиторам [1]. 

Управління дебіторською заборгованістю підприємства повинно здійснюватися цілеспрямовано, виважено, комплексно, систематично, самостійно шляхом використання трудових, технічних та фінансових ресурсів, створення спеціалізованих підрозділів аналізу та контролю дебіторської заборгованості.

Управління дебіторською заборгованістю дає змогу підприємству ефективніше використовувати фінансові ресурси, зменшувати можливість зростання безнадійних боргів і забезпечувати збільшення інвестиційних можливостей підприємств [6].

Отже, дебіторська заборгованість є одним з найважливіших і водночас складних елементів управління оборотними активами. Порушення нормального циклічного процесу її утворення та погашення може бути не тільки причиною виникнення проблем на підприємстві (зниження рентабельності активів, втрата їхньої ліквідності), а й спричинити розвиток глобальної кризи неплатежів в економіці. 

Вважаємо, що поняття «дебіторська заборгованість» розкриває сукупність взаємовідносин між підприємством-постачальником і споживачами. Пропонується його визначати як складову оборотного капіталу, що являє собою суму заборгованості на користь підприємства на певну дату за наданий споживчий кредит покупцям, а також авансування постачальників, щодо яких у підприємства з’являється майнове право вимоги оплати боргу.

Література:

1. Карбовник А.М. Деякі аспекти управління дебіторською заборгованістю та їх вплив на джерела формування оборотних активів / А.М. Карбовник // Фінанси України. − 2001. − № 9. − С. 92−98.

2. Кірейцева Г.Г. Фінансовий менеджмент : [навч. посібник : курс лекцій]. / Г.Г. Кірійцева − Житомир : ЖІТІ, 2001. − 432 с.

3. Кужельний М.В., Лінник В.Г. Теорія бухгалтерського обліку: [учебник]./ Кужельний М.В., Лінник В.Г. К.: КНЕУ, 2001. -334 с.

4. Савицкая Г.В. Экономический анализ : [учебник]. / Г.В. Савицкая − М.: Новое знание, 2003. – 640 с.

5. Сопко В. Бухгалтерський облік: навч. посібник. – 3-те вид., перероб. і доп. – К.: КНЕУ, 2000. – 578 с.

6. Рибалко, О.М. Деякі аспекти ефективного управління дебіторською заборгованістю [Текст] / О.М. Рибалко, М. Б. Сичова // Вісник Запорізького національного університету. – 2011. - №1(9). – С. 164-168.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота