АУДИТОРСЬКИЙ РИЗИК ТА ЙОГО ЕЛЕМЕНТИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

АУДИТОРСЬКИЙ РИЗИК ТА ЙОГО ЕЛЕМЕНТИ

23.03.2020 15:44

[Секция 4. Бухгалтерский учет, анализ и аудит]

Автор: Кириленко Наталія Олександрівна, студентка 3 курсу, Київський національний торговельно-економічний університет; Мисюк Вікторія Олександрівна, кандидат економічних наук, Київський національний торговельно-економічний університет


Як і будь-яка підприємницька діяльність, аудиторська здійснюється в умовах інформаційної невизначеності, а значить, схильна до ризику.

Присутність аудиторського ризику при проведенні аудиторської перевірки, обумовлено присутністю певної небезпеки в підтвердженні достовірності фінансової звітності при наявності в ній істотних спотворень або визнання суттєвого викривлення при його фактичній відсутності.

Відповідно до Міжнародних стандартів аудиту аудиторський ризик – це ризик того, що аудитор висловить невідповідну аудиторську думку, якщо фінансова звітність суттєво викривлена [1].

Аудиторський ризик містить в собі такі елементи: властивий ризик; ризик контролю; ризик невиявлення [2].

Властивий ризик – це множина всіх ризиків, пов’язаних із функціонуванням підприємства. Основне завдання аудитора – безпосередньо оцінити властивий ризик для того, щоб зосередити під час перевірки свою увагу на тих ділянках об’єкта аудиту, для яких властиві певні недоліки та недоречності.

Ризик контролю являє собою оцінку аудитором ефективності системи внутрішньогосподарського контролю клієнта з точки зору її здатності запобігати або виявляти помилки. Розмір ризику контролю може бути виражений таким співвідношенням: 0 ≤ РК ≤ 1. Чим ефективніша система внутрішньогосподарського контролю, тим нижче рівень ризику контролю [3].

Ризик невиявлення – це ризик невиявлення суттєвих помилок за допомогою аудиторських процедур у документах, фінансовій звітності об’єкта аудиту. Він оцінюється як імовірність того, що аудитори не зможуть виявити суттєві помилки у досліджуваних системах суб’єкта перевірки, які не були виявлені і виправлені раніше за допомогою системи внутрішнього контролю. Ризик невиявлення визначає кількість доказів, які аудитор планує зібрати. За низького рівня ризику невиявлення необхідно зібрати більшу кількість аудиторських свідчень. Коли аудитор готовий взяти на себе більший ризик, аудиторських свідчень необхідно менше [2].

Звичайно, суб'єкти аудиторської діяльності розуміють неможливість повного усунення ризику, тому в світовій практиці прийнятна величина аудиторського ризику становить 1–5% (0,01–0,05) [3].

Ризик контролю і власний ризик не залежать від аудитора, і він не може на них впливати. Вони є результатом діяльності клієнта, незалежно від проведення аудиту. На відміну від цих двох складових частин аудиторського ризику, ризик невиявлення є результатом проведення аудиторської перевірки, наслідком виконаної аудитором роботи. За цей ризик аудитор несе повну відповідальність, він визначає ступінь професійного рівня його діяльності.

Отже, кожен аудитор зіштовхується з різними ризиками, які не можна ігнорувати, так як вони можуть мати серйозні негативні наслідки. З метою мінімізації їх можливості виникнення розробляються різні рекомендації відповідно до постійного розвитку нормативно-правової бази аудиторської діяльності.

Щоб запобігти або істотно знизити ризик пред'явлення йому претензій, аудитор повинен неодмінно виконати кілька важливих процедур:

1. Проведення інвентаризації обов'язково в період аудиту.

2. Вивчення позовів, що знаходяться на розгляді судових органів.

3. Ознайомлення з кадровим складом організації.

4. Перегляд протоколів зборів засновників.

Аудитор не може звести аудиторський ризик до нуля, але має можливість оцінювати, контролювати і регулювати його рівень в допустимих межах.

Література:

1. Міжнародні стандарти контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг / К.: Аудиторська палата України, 2018

2. Ризики в аудиті та їх оцінка. / Т. О. Каменська / СТАТИСТИКА УКРАЇНИ, 2015, № 2

3. Аналіз аудиторських ризиків під час перевірки: практичний аспект / Г. Станкевич / Аудитор України, № 5 (234), 2015. URL: https://www.pspaudit.com.ua/files/stankevic_anna.pdf



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота