ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИНАМ ПРОТИ ВОДНИХ ОБ’ЄКТІВ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИНАМ ПРОТИ ВОДНИХ ОБ’ЄКТІВ

15.07.2020 16:34

[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Судоустройство. Правоохранительные органы, прокуратура и адвокатура]

Автор: Судець Олена Миколаївна, аспірант Національної академії управління, м. Київ, Україна


Світова спільнота прийшла до усвідомлення того, що діяльність, яка створює загрозу екологічній безпеці - це злочин фундаментального масштабу. На сьогоднішній день діють понад 1600 багатосторонніх глобальних і регіональних міжнародних договорів, угод, конвенцій і понад 3000 двосторонніх договорів, повністю і частково присвячених охороні вод від забруднення, в тому числі кримінально-правовими засобами.При цьому правотворчість із зазначених питань розвивається в двох напрямках. З одного боку відбувається кодифікація екологічного і кримінального законодавства, створюються норми, криміналізуються найнебезпечніші прояви забруднення і закріплюються в якості міжнародних злочинів. У цьому напрямку також робляться спроби створення міжнародного екологічного кримінальної судового органу, до компетенції якого входитиме проведення розгляду за фактами міжнародних екологічних злочинів, в тому числі проти чистоти вод.З іншого боку з'являються норми держав-учасниць цих угод щодо проведення реформування національних кримінальних законів відповідно до міжнародної політики [1, c. 12].

У сучасній кримінально-правовій доктрині екологічний злочин – це винне досконале суспільно небезпечне діяння, виражене у вигляді дії або бездіяльності, що посягає на навколишнє середовище і його компоненти, раціональне використання і охорона яких забезпечує оптимальну життєдіяльність людини, на екологічну безпеку населення і територій, у безпосередньому протиправному використанні природних об'єктів, що призводить до негативних змін якості навколишнього середовища, знищення, пошкодження об'єктів. Під час формування понять адміністративного проступку і екологічного злочину кидається до уваги їх забезпечення спеціальними заходами державного примусу, які і є сутність юридичної відповідальності. Так, за порушення водного законодавства передбачена відповідно адміністративна і кримінальна відповідальність [2, с. 52].

З усього перерахованого вище можна зробити висновок про те, що держава вживає необхідних заходів для забезпечення охорони і раціонального використання водних ресурсів. Одним з таких заходів є інститут юридичної відповідальності за порушення водного законодавства, який спрямований на забезпечення законності і правопорядку в країні. Сутність порушення водного законодавства (злочин або проступок) проявляється у протиправному, соціально-шкідливому винному діянні у формі дії або бездіяльності суб'єктів водних відносин. Законодавець, приймаючи до уваги ті наслідки, які можуть настати при порушенні водного законодавства, в цілях забезпечення законності і правопорядку та запобігання вчиненню нових порушень в даній області звертається до адміністративного і кримінального права, закріплюючи в Кодексі про адміністративні правопорушення та Кримінальному Кодексі відповідні норми. Однак зусилля держави будуть марні без усвідомлення населенням всієї значущості води як джерела всього живого на планеті, що дає, як писав Антуан де Сент-Екзюпері, «... нескінченно просте щастя». Тому в довгостроковій перспективі необхідно приділяти увагу не тільки вдосконаленню законодавства, а й проведенню профілактичних і виховних заходів з населенням, спрямованих на формування дбайливого ставлення до водних об'єктів і ресурсів [2, с. 53].

Таким чином, на наше переконання, головним напрямом удосконалення кримінальної відповідальності у сфері злочинних посягань на водні об’єкти повинна стати система норм відповідальності із забезпечувальними заходами, зокрема із покриттям видатків на відновлення водних об’єктів, котрі постраждали у наслідок злочинних посягань.

Література:

1. Романов, А. А. Преступное загрязнение вод в России : уголовно-правовое и криминологическое исследование : автореферат диссертации на соискание ученой степени кандидата юридических наук. Специальность 12.00.08 - уголовное право и криминология ; уголовно-исполнительное право /А. А. Романов ; науч. рук. Л. В. Сердюк. - Челябинск,2010. - 22 с.

2. Каява А.С., Ермолаева Ю.Н. Современные проблемы соотношения различных видов юридической ответственности за нарушение водного законодательства // Научное обозрение. Реферативный журнал. – 2018. – № 1. – С. 51-55.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота