ІТ-ПІРАТСТВО ЯК ПОРУШЕННЯ АВТОРСЬКИХ І СУМІЖНИХ ПРАВ В УКРАЇНІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ІТ-ПІРАТСТВО ЯК ПОРУШЕННЯ АВТОРСЬКИХ І СУМІЖНИХ ПРАВ В УКРАЇНІ

12.10.2020 12:02

[Секция 8. Интеллектуальная собственность и его защита. Информационное право]

Автор: Абражевич Дар’я Артемівна, студентка юридичного факультету Національного авіаційного університету


Стрімкий розвиток IT-сфери вимагає прицільної уваги до належної охорони та захисту прав інтелектуальної власності на IT-продукти. Питання всебічної охорони комп'ютерних програм, програмного забезпечення і подібних продуктів залишається актуальним.

Купуючи їжу, одяг та інші матеріальні речі ми звикли платити за них, але мало хто задумується про те, що за фільми, музику, електронні книги або комп’ютерні програми також необхідно сплачувати певну суму, більшість шукає шляхи безкоштовного їх використання, проте більшість з них розповсюджується з порушенням авторських прав.

Ст. 50 Закону України «Про авторське право та суміжні права» 1993 р. визначає піратство у сфері авторського права і суміжних прав як опублікування, відтворення, ввезення на митну територію України, вивезення з митної території України і розповсюдження контрафактних примірників творів (у тому числі комп’ютерних програм і баз даних), фонограм, відеограм, незаконне оприлюднення програм організацій мовлення, камкординг, кардшейрінг, а також Інтернет-піратство, тобто вчинення будь-яких дій, які відповідно до цієї статті визнаються порушенням авторського права і суміжних прав з використанням мережі Інтернет [1].

Інтернет-піратство є однією з найпоширеніших та найнебезпечніших форм порушення авторського і суміжних прав. Дане правопорушення в мережі Інтернет у сфері охорони авторських і суміжних прав створює в Україні несприятливу ситуацію, яка викликає занепокоєння не лише на національному рівні, але і на міжнародному. За даними Міжнародного альянсу з інтелектуальної власності, Україна є піратом №1 в Європі. І на підставі цього торгове представництво США внесло Україну до списку «301». Це так званий список країн, в яких зафіксовано найбільше порушення авторських прав саме в мережі інтернет. Сюди увійшли такі країни, як Чилі, В’єтнам, Китай, Росія» [2]. Багато хто вважає, що щомісячна оплата користування Інтернетом передбачає і автоматичну оплату контенту, що там знаходиться.

Міжнародними законодавчими актами та законопроектами, створеними для захисту авторських прав в інтернеті є: Директива ЄС «Про електронну комерцію» № 2000/31/ЄС від 08.06.2000 р., Закон HADOPI 2009 р. (діє до 2022), Digital Millennium Copyright Act (DMCA), США, 1998, ACTA - The Anti-Counterfeiting Trade Agreement та інші.

В Україні авторське право захищає Закон "Про авторське право і суміжні права" 1992 р. Боротися з інтернет-піратами також допомагає Закон України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» 2017 р.

Кожний автор або правовласник хоче максимально захистити своє авторське право від порушень. Проте зробити це в українських реаліях не так вже й просто, оскільки механізми захисту і боротьби з піратством в Україні дуже недосконалі. До того ж серйозні труднощі для припинення порушень авторського права в мережі Інтернет викликає неможливість визначення порушників прав, якими найчастіше є фізичні особи [3].

До проблем подолання ІТ-піратства можна також віднести відсутність інспекторів кіберполіції, що ускладнює процес контролю розміщення піратами контенту в мережі; транснаціональний характер даного правопорушення (має глобальний характер, його неможливо побороти в окремій країні); також роботу ускладнює тривалий термін проходження експертиз (технічних і економічних, що визначають фінансові збитки правовласників), нестача кваліфікованих фахівців у прокуратурі, затягування справ у судах, відсутність вироків і нестача координації при взаємодії правоохоронних органів різних країн (коли мова йде про зберігання піратського контенту на зарубіжних серверах) тощо.

Проте не дивлячись на вказані перепони, у 2016 р. закрили сайти EX.UA та FS.UA, на яких можна було безкоштовно дивитись фільми та інші матеріали з порушенням авторських прав, а власника сайту FS.UA Андрія Комличенка було заарештовано і призначено судом заставу на суму завданих збитків – 5 мільйонів гривень. У 2020 р. було вперше винесено вирок суду одному з інтернет-провайдерів в справі про нелегальне надання абонентам інтернет-провайдера послуги IPTV-телебачення без укладання ліцензійних договорів з правовласниками. Більшість відкритих кримінальних справ пов’язаних з ІТ-піратством знаходяться на етапі досудового розслідування або розгляду справи, тому їх результати незабаром можна буде дізнатись.

Проблеми захисту авторських та суміжних прав в мережі Інтернет обговорюються вже кілька років, проте позитивних зрушень дуже мало. Хоч і розроблюються досить прогресивні законопроекти з даного питання, але вони так і залишаються нерозглянутими та неприйнятими на полицях комітетів Верховної Ради України. Окрім створення законопроектів, для подолання ІТ-піратства також важливо проводити просвіту населення (будь-яка праця повинна бути оплачена, а якщо немає коштів на використання платного контенту, то існують альтернативні безкоштовні сервіси Open Source), реальні і дієві покарання за порушення авторських та суміжних прав в мережі Інтернет, блокування рекламних оголошень про надання нелегальних послуг та розширення можливостей легального використання контенту.

Література:

1. Про авторське право і суміжні права: Закон України від 23.12.1993 № 3792-XII. Відомості Верховної Ради (ВВР). 1994. № 13. Ст.64

2. Піратський контент: чому це погано та як з ним борються в Європі? Hromadske.tv: веб-сайт, 2018. URL: https://hromadske.ck.ua/episodes/piratskyj-kontent-chomu-tse-pogano-ta-yak-z-nym-boryutsya-v-yevropi/ (дата звернення: 11.10.2020).

3. Захист права інтелектуальної власності в процесі створення стартапу в ІТ-галузі. Business Law Electronic Resource: веб-сайт, 2017. URL: https://www.businesslaw.org.ua/zaxyst-prava-intelektualnoi-vlasnosti-startup-it/ (дата звернення: 11.10.2020).

________________

Науковий керівник: Філінович Валерія Вікторівна, кандидат юридичних наук, доцент, Національний авіаційний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота