ВПЛИВ ДЕРЖАВИ НА ФОРМУВАННЯ ЦІНИ В ПІДПРИЄМСТВАХ ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ В ПЕРІОД ПАНДЕМІЇ COVID-19 - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ВПЛИВ ДЕРЖАВИ НА ФОРМУВАННЯ ЦІНИ В ПІДПРИЄМСТВАХ ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ В ПЕРІОД ПАНДЕМІЇ COVID-19

30.10.2020 16:21

[Секция 1. Экономика, организация и управление предприятиями, отраслями, комплексами]

Автор: Графська Орислава Іванівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу Львівського державного університету фізичної культури ім. Івана Боберського; Боратинський Олег Володимирович, викладач кафедри готельно-ресторанного бізнесу Львівського державного університету фізичної культури ім. Івана Боберського; Євдощенко Олена Вадимівна, фізична особа підприємець, магістрант Львівського університету бізнесу і права


Питання формування ціни в підприємствах готельного господарства є дуже важливим, особливо для України, де сфера туризму за період з 2014-2019 рр. почала стрімко розвиватися. Сьогодні особливе занепокоєння викликає ситуація яка супроводжує весь світ загалом та нашу країну зокрема, це пандемія COVID-19. Пандемія корона вірусу вливає, як на здоров’я та життя громадян, так і на функціонування всіх сфер економіки, це особливо стосується країн з нестабільною економіко. 

Аналізуючи економічну ситуацію за період з січня по вересень, яка відбувається в Україні загалом можемо сказати наступне, що порівнюючи надходження до державного бюджету були на 3,8% меншими ніж було заплановано в бюджеті на 2020 р., в грошовому еквіваленті це склало понад 20 млрд грн, а ВВП в Україні скоротилося на 7%. Відповідно, аналізуючи такі статистичні дані розуміє, що це торкається абсолютно всіх сфер економіки.

Питання самоокупності та беззбитковості підприємств готельного господарства є теж важливими в ситуації з пандемією COVID-19. Здебільшого в нормальній робочій ситуації відбувається так, що підприємства готельного господарства в Україні продають свої товари та послуги за цінами, які є встановлені самими підприємствами з урахуванням всіх витрат, та з митою отримання максимального прибутку .

У період нестабільності та встановлення ринкових відносин в Україні в ринковий механізм поєднується з механізмом державного регулювання цін на окремі категорії послуг готельних підприємств. 

Важливу роль на ціни та тарифи в готельних підприємствах відіграють податкові навантаження, які передбаченні чинним законодавством, а саме: акцизний збір; готельний збір; ПДВ; податок на прибуток

Беручи до уваги систему державного управління якістю обслуговування в готельних підприємствах важливу роль відіграє нормативно-правовий контролю, який гарантує високу стабільність та стійкість якості послуг, які надають підприємства готельного господарства, а в період пандемії коронавіруса це є надзвичайно важливим питанням. Необхідність підвищення якості обслуговування у готелях також зумовлена невідповідністю національних стандартів світовим. У зв'язку з цим на державному рівні виникла необхідність структуризувати національну та світову нормативно-технічну документації згідно з чинною законодавчою базою України.

Якість послуг у готелях України регулюють правова та нормативна бази. Правову забезпечують Закони України «Про туризм» і «Про підтвердження відповідності», Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про стандартизацію і сертифікацію», «Перелік продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні».

В основу регулювання у туристичній сфері економіки України, зокрема стосовно якості послуг у готелях, покладено Закон України «Про туризм», який діє з 15 вересня 1995 р., зі змінами та доповненнями, внесеними Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» від 18 листопада 2003 р. [1]. Він визначає загальні правові, організаційні й соціально-економічні принципи реалізації державної політики України у сфері туризму та спрямований на гарантування прав громадян на відпочинок, свободу пересування, охорону здоров'я, безпечне для життя довкілля, задоволення духовних потреб та інших прав, закріплених Конституцією України, встановлює засади раціонального використання туристичних ресурсів та регулює відносини, пов'язані з організацією та здійсненням туризму на території України. Закон України «Про туризм» став правовим підґрунтям для розроблення комплексу галузевих нормативно-інструктивних документів, що регламентують конкретні аспекти туристичної діяльності.

Отже, виходячи з вище наведеного можемо зробити висновок, що вплив держави на формування ціни в готелях відіграє велику роль, а в період пандемії особливо, доцільно б було на державному рівні, зараз встановити податкові канікули для підприємств готельного господарства, або прийняти питання, щодо компенсації частково податків та зборів, а в частині нормативно-правового регулювання прийняти зміни та доповнення до санітарно-гігієнічних норм готельних господарств, який би включав питання підвищеної уваги щодо дизинфікації приміщень готельних господарств в яких перебувають певний час гості (тобто туристи, чи особи які відвідують заклади готельного господарства). Також потрібно передбачити державне забезпечення всіма необхідними засобами для боротьби з пандемією COVID-19 (дезинфікатори, маски та рукавички для персоналу та інші засоби ), за рахунок бюджетних коштів, і тоді враховуючи ці пропозиції готельні господарства приватної форми власності зможуть знизити ціну. Це відповідно дозволить додатково залучити клієнтів певним готельним господарствам та втриматися на ринку в непростий кризовий період, який переживають всі сфери економіки, а сфера туризму найбільше.

Література:

1. Закон України «Про туризм» від 16.10.2020. № 124-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/324/95-%D0%B2%D1%80#Text



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота