АСПЕКТИ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ СКЛА ТА ВИРОБІВ З НЬОГО - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

АСПЕКТИ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ СКЛА ТА ВИРОБІВ З НЬОГО

23.03.2021 19:44

[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Судоустройство. Правоохранительные органы, прокуратура и адвокатура]

Автор: Гуржій Ольга Борисівна, кандидат технічних наук, відділ фізико-хімічних досліджень лабораторії досліджень матеріалів, речовин і виробів Дніпропетровського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України


Криміналістичне дослідження – розділ криміналістичної техніки, який вивчає закономірності виникнення і руху криміналістично-значущої інформації, що міститься у властивостях матеріалів, речовин і виробів, які є елементами матеріальної обстановки злочину [1]. На сьогоднішній день, досить часто в криміналістичному дослідженні використовуються матеріали і речовини в якості джерела інформації. Криміналістичні дослідження проводяться з метою встановлення тотожності конкретного об'єкта, встановлення загальної родової приналежності матеріалів, встановлення загального джерела походження.

Різноманітні вироби з неорганічного скла широко поширені в різних областях народного господарства і в побуті, а тому їх уламки часто є елементами речової обстановки при розкритті і розслідуванні кримінальних справ різних категорій. Об'єктами судово-експертного дослідження скла можуть бути як уламки скла, так і вироби з нього: при розслідуванні справ дорожньо-транспортних пригод – освітлювальна та світлосигнальна апаратура транспортних засобів (розсіювачі фар, підфарники, покажчики поворотів, стоп-сигнали, електролампи, дзеркала тощо); в справах про вбивство, нанесенні тілесних ушкоджень, зґвалтування чи крадіжки – уламки побутового скла (пляшок, склянок, дзеркал, окулярів тощо) чи частки різних видів виробів зі скла будівельного призначення (віконного, вітринного скла, склоблоків, скловати, склотканини) [2]. 

Слід зазначити, що під час сучасного досудового розслідування найчастіше призначають експертизу приналежності уламків скла до єдиного цілого за наявністю загальної поверхні розділення між ними, як найбільш значущої ознаки, що встановлюється за допомогою трасологічної експертизи. Однак, у разі якщо загальна поверхня поділу об'єктів відсутня або об’єкти представлені у вигляді мікрочасток, можливе лише проведення порівняльного ідентифікаційного дослідження скла за особливостями зовнішньої будови, внутрішньої структури і складу речовини, що виконується лише експертизою матеріалів, речовин та виробів.

Для успішного та достовірного вирішення як діагностичних, так і ідентифікаційних задач, при вилученні уламків скла обов’язково необхідно керуватися наступними правилами: вилученню підлягають всі виявлені частинки скла або частки схожі на скло; уламки і мікрочастинки вилучають в тому вигляді, в якому вони виявлені: зі збереженням на поверхні всіляких забруднень, нашарувань, слідів вмісту пляшок та інших ємностей, якщо вони присутні; при вилученні віконного скла або його уламків слід позначити низ і верх, зовнішню і внутрішню сторони. Упаковку скляних об’єктів виконують в добре проклеєні паперові або поліетиленові пакети. Використання скляної тари для упакування категорично недопустиме, так як при її руйнуванні відбудеться перемішування уламків тари і вилучених з місця події. При упакуванні скляних об’єктів необхідно вжити заходів, що виключають їх руйнування при транспортуванні.

Дослідження морфологічних ознак дозволяє встановити вид скла і тип виробу. Фізико-хімічні властивості скла, такі як щільність, показник заломлення, твердість напряму залежать від хімічного складу скла і умов температурної обробки, якої зазнавали вироби. Вони практично не змінюються з плином часу і в більшості випадків є стійкими ідентифікаційними ознаками [3]. Але лише використання сучасних методик дослідження (атомно-емісійного спектрального аналізу, атомно-абсорбційного аналізу, інфрачервоного спектрального аналізу, рентгено-флуоресцентного аналізу, оптичної мікроскопії) та високотехнологічного обладнання дозволяє вирішувати діагностичні та ідентифікаційні завдання на самому високому рівні. Однак, відсутність кваліфікованих експертів в області проведення досліджень скла, трудомісткість методів досліджень та висока вартість необхідного обладнання значно знизила за останні часи можливість проведення криміналістичних експертиз за даним напрямком. Хоча проведення криміналістичної експертизи скла та виробів з нього є актуальним, а іноді і вкрай необхідним етапом досудового розслідування. Адже слідчий чи суд не повинні залишати поза увагою питання, які можуть бути вирішені на основі сучасних досягнень криміналістичної техніки, відмовляючись від призначення експертизи за мотивами швидкості і оперативності слідства, адже відсутність такої дії може слугувати підставою для скасування вироку. Тож для встановлення істини у кримінальній справі працівникам правоохоронних органів необхідно знати можливості експертиз, в яких застосовуються нові наукові методи дослідження матеріалів, речовин і виробів, правильно здійснювати підготовку, призначення та організацію проведення таких експертиз та ефективно взаємодіяти з судовими експертами.

Всі вищевикладені аспекти криміналістичної експертизи скла та виробів з нього визначають практичні завдання, які дозволять підвищити ефективність і реалізацію правосуддя. 

Література:

1. Митричев В. С., Хрусталев В. Н. Основы криминалистического исследования материалов, веществ и изделий из них.  – СПб.: 2003. 

2. Кофанов А. В., Кобилянський О. Л., Давидова О. О. Криміналістичні дослідження скла та кераміки. – Методичні рекомендації. – Київ: 2010.

3. Маньшина А. А., Михайлов М. Д., Соколов И. А. Химия и физика стекла. – СПб.: 2013.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота