СОЦІАЛЬНЕ ПРОГНОЗУВАННЯ, ПРОЄКТУВАННЯ ТА МОДЕЛЮВАННЯ ЯК ОСНОВА РОЗРОБКИ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

СОЦІАЛЬНЕ ПРОГНОЗУВАННЯ, ПРОЄКТУВАННЯ ТА МОДЕЛЮВАННЯ ЯК ОСНОВА РОЗРОБКИ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ

18.10.2022 18:22

[13. Социологические науки]

Автор: Борисова Юлія Володимирівна, кандидат соціологічних наук, доцент, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара


Соціальне прогнозування і моделювання відіграють виключно важливу  роль у розробці і реалізації соціальної політики держави, в практичній соціальній роботі. Соціальна політика як комплексна діяльність державних установ і неурядових організацій зорієнтована на досягнення показників соціально-економічного розвитку, нормативне значення яких визначається відповідними прогнозними і нормативно-плановими документами (соціальні  програми, проекти, плани діяльності, заходи в їх межах). Відповідна система показників дозволяє визначити очікуваний стан соціального явища в рамках конкретного напрямку реалізації соціальної політики та, відповідно, оцінити ефективність її впровадження. Узагальнюючим показником соціального розвитку є рівень життя населення, що відображає ступінь задоволення матеріальних і духовних потреб людини. В умовах соціальної стабільності підвищення рівня життя є ключовою метою соціальної політики держави; під час воєнного стану вона трансформується у недопущення суттєвого зниження рівня і якості життя. 

Соціальна політика та соціальна робота є «полем» для діяльності фахівців у галузі соціального прогнозування, проектування та моделювання, тобто дають матеріал для побудови прогнозів, проектів та моделей. У свою чергу, фахівці, які працюють у сфері розробки та реалізації соціальної політики на основі прогнозування, проектування та моделювання можуть отримати інформацію про ефективність здійснюваної соціальної політики та соціальної роботи та використовувати її для своєчасної корекції їх ходу та подальшого вибору стратегії здійснення.

Соціальне прогнозування допомагає відповісти на запитання про те, які зміни відбудуться при впровадженні тих чи інших соціальних проектів і програм, які наслідки можна очікувати у сфері соціальної роботи з певними категоріями громадян, до чого призведе здійснення соціальної політики в заданому руслі та ін. Для соціального прогнозу характерний тісний зв’язок між передбаченням соціальних явищ і управлінням ними. Це дає можливість певним чином зменшити або усунути ефекти реалізації негативного сценарію розвитку подій та, навпаки, посилити дію позитивного сценарію. 

Основою прогнозування і проектування соціальних явищ і процесів виступає система нормативних соціальних показників. Найбільш важливі нормативи виступають як прескриптори – офіційно закріплені норми, що передбачають державний контроль, але при швидкій і некерованій зміні соціальної ситуації прескриптори можуть втрачати своє значення [2, с. 87]. В умовах війни цей чинник слід неодмінно враховувати при побудові соціальних прогнозів та їх верифікації.     

Таким чином, соціальне прогнозування, проектування та моделювання здійснюють на різних етапах розробки та реалізації соціальної політики та соціальної роботи. Будь-яке соціальне явище – змінне і здатне до стихійного самороз¬витку, тому технології соціального прогнозування, моделювання та проектування – незамінний інструментарій соціального передбачення, дослідження і розв'язан¬ня актуальних соціальних проблем сьогодення.

Література:

1. Міжнародні та національні соціальні проекти та програми: навч. посіб. / КПІ ім. Ігоря Сікорського; уклад.: С.В. Гераськов. Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022. 93 с. 

2. Семез А.А. Соціально-педагогічне проектування: навч.-метод. посіб. Кіровоград: РВВ КДПУ ім. В.Винниченка, 2012. 132 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота